Sunday, July 31, 2011

PAU PEANUT BUTTER & SALAM RAMADHAN DARI Noorsha ^_^

Assalamualaikum dan slamat petang semua..tuan umah ni asyik bz memanjang..maklum lah esk dh puasa..nk setle keje yg patut setle dulu..lepas ni kita duk umah mula projek raya plak hikhikk.. tengah ari tadi masak simple jee..en.hubby keje so, kami berdua je lah mkn..

Lepas mkn tengah ari tadi sempat terus sambung bt pau..Jumaat lepas dh bt pau nii tapi xsempat tukang masak ni nk merasa..tutup je api kukusan ari tu tibe je tetamu sampai..tetamu plak bkn org lain..adik ipar jee hehee..nak x nak bg je lah dia merasa pau peanut butter yg masih panas tuu..yana bt separuh adunan jee..dpt laa 4 biji..xsmpt nk snap..licin sudah 4 biji tersebut..tukang kukus xrasa pun gebu ke x pau tuu..nsb baik en.hubby ckp dh gebu..mkn 2 biji xrasa pe..maka abis lah 2 bijik en.hubby telan and 2 lg adik iparku telan..hahahaa..kakak ipar yg baik ni juz senyum jee and dlm ati je ckp esk kna mengepau plak la aku hehee

Apa2 pun mmg kita suka klu bt kuih abis..xyah kita tlg abiskan..Jom je lah kita intai pau yg dibuat tanpa guna tepung pau..mmg gebu dan sedap jgk..ari tu jeles tgk Cikgu Nani asyik mengepau jee..xleh jadi nii..nak jugak rasa kegebuan pau tersebut hikhikk..mintak izin tuan empunya resepi share kat sini plak yee..tq Nani sebarkan resepi nii..jom layannn :=)


Resepi : Yani, Myresepi

BAHAN-BAHAN:-
·         300g tepung gandum
·         6g baking powder
·         2g garam
·         162g air suam
·         6g dry yeast
·         30g gula halus
·         18g lemak sayur

inti peanut butter+coklat :=)
CARA NAK BUAT :-

1.    Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. Kacau biar serata.
2.    Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. Kacau biar gula larut.
3.    Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
4.    Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
5.    Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
6.  Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang maknanya doh dah naik.
7.   Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
8.    Ambil sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
9.    Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
10.Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.


Slamat Mencuba:=)




SALAM RAMADHAN dari NOORSHA..TQ ^_^


Dah gantung tinggi2 kad Salam Ramadhan dari Noorsha 1001 Cerita 1001 Rasa..Terima Kasih Sha..Dan Selamat menyambut Bulan Ramadhan juga bt semua teman2 blogger..mohon kemaafan jika ada terkasar bahasa tanpa disengajakan sepanjang perkenalan kita di alam maya ini..Semoga kita semua tabah menjalani ibadat sepanjang bulan yg penuh dgn keberkati inii..:=) 

a

10 comments:

Mas said...

perhh...gebunya pau tu.....

Salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa dari kak mas buat yana sekeluarga.....

quinnie said...

selamat menyambut ramadhan almubarak jugak buat yana sekeluarga...kita tengah sahur ni...nyelit2 sat..hehhehe

sedapnya pau...buat sahur pun best ni..:)

hanez said...

salam..selamat berpuasa.

Wanieyra said...

Selamat Berpuasa

nuwairani ismail said...

wah! semakin rajin mengepau skrg! hihih...gebu betol tengok pau kak yana...tak rasa pon dah tau gebu...macam2 variasi dah intinya...siap peanut butter lagi...kene try jugak ni buat inti ni...senang, tak payah nk susah2 masak inti dah...

Yana Shaiful said...

Kak Mas: 1st time ni kak mas mengepau..nsb baik gebuss hikhikk..

Selamat berpuasa jgk bt Kak Mas dan keluarga :=)

Yana Shaiful said...

Kak Q: yana baru sudah sahur jgk nii..sempat g curi masa jap nk BW hehee

Selamat berpuasa jugak bt Kak Q sekeluarga :=)

Yana Shaiful said...

Nanez: Selamat berpuasa jgk :=)

Yana Shaiful said...

Selamat berpuasa Kak Ira :=)

Yana Shaiful said...

Nani : nani la bt k.yana rasa nak mengepau hehee..akhirnya sempat jgk bt sebelum puasa..yg ni inti nk cepat :=)