Wednesday, July 20, 2011

KELEDEK GORENG ajee ~SeMua BenDa buaT x JaDi :=(

Assalamualaikum..bersua lagi petang yang hampir malam nii..mood kurang ok skit..bila buat sesuatu xjadi mula lah cepat sgt rasa tension..hmm..why? why?..rasa lapar jee nii..semua bnda dh telan..krg xpasal2 bdn naik..sape salah..kita jgk kan yg salah..lagi tension hikhikk...


Jom je lah kita layan resepi yg biasa jee nii..saje nk ilang kan tension kita update blog je lee sambil BW jap..dh nak magrib nii..layannn:=)

KELEDEK GORENG
Resepi: Hasue MyResepi



BAHAN-BAHAN:-


2 biji ubi keledek oren
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
2 sudu makan majerin
1 sudu kecil garam 
1 sudu kecil gula ( juz utk bg kuih sedikit berkilat je )


CARA NAK BUAT:-



  1. Satukan tepung gandum, majerin, garam dan gula.
  2. Bancuh dgn air ( guna whisk lg senang ).
  3. Warnakan dgn pewarna kuning dan ketepikan.
  4. Potong ubi keledek ikut suka. Yana suka potong panjang2 cani.
  5. Panaskan minyak untuk menggoreng.
  6. Celup ubi keledek dalam adunan dan goreng hingga keemasan.
  7. Angkat dan siap utk dihidang..Slamat Mencuba :=)


*Hope esk mood kembali ceria..lupakan kisah yg terjadi ari nii..InsyaAllah..:=)

14 comments:

Papa Mifz said...

salam konal...
makan panas2 sodap nih...:)

nuwairani ismail said...

sedapnya makan petang2...sambil minum teh/kopi 0...

tun_telani said...

ala ala.. kak yana. apa yg dibuat x jadi tu? tun smlm wat panna cotta, smp hari ni x keras2.. hahaha.. last2 cuah dlm sinki. ni percubaan yg kedua, kalau x keras lg, kompom gelatin tu masuk tong sampah..
ps: tun pun suka guna resepi kak sue utk goreng2. sedap.
pps: moga hari esok lebih ceria ^^

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Kita pun sama kalu tension memang nak cari makan aje,Ada kopi lagi la....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana..
akak suka makan keledek goreng.. tapi malas nak buat... :D. meh bagi akak ckit.. ada lg x nie..

AZLINA said...

Assalamualaikum Yana, biasa mcm tu lah..akak pun pernah sekali tu buat kek x menjadi terus hilang mood sampai sebulan tak membaking. Kledek goreng ni pun sedap kan!!

Nurul said...

Salam, Yana...

alala... ciannya dia... hilang mood terus... biasa la tu yana... K Nurul pun sama gak... kalau x menjadik tu, frust yg amat sgt... hilang mood terus nak baking... :)
xper2... layan le keledek goreng tu... nanti2 mood dtg balik ;)

YANA SHAIFUL said...

PapaMifz: salam kenal jgk.. mmg sedap klu mkn panas2 + kopi panas ;=)

YANA SHAIFUL said...

Nani: jom nani mkn sama..byk lg nii hehee

YANA SHAIFUL said...

Tun: tensen lee bt kek xjd..lpas ni nk bt panna cotta gak..klu xjd jgk kita tensen skali lg hehee..
Dah ceria kembali :=)

YANA SHAIFUL said...

Kak Ros: haah kak..mmg bahaya la klu tension kan..perut nk mkn jee.. heheee

YANA SHAIFUL said...

K.Diana: yang senang lg suka yana bt hehee..jom mkn sama kak..ada lg nii :=)

YANA SHAIFUL said...

Kak Azlina: akak pernah majuk jgk ek hehee..rs frust je kan klu bt xjd :=(.. mmg sedap keledek goreng nii..mkn panas2 lg sedap :=)

YANA SHAIFUL said...

K.Nurul: mmg hilang terus mood nk bt kek..tgk resepi cam senang jee..hmm.. salah kacau kot td hehee.. jemput kak mkn keledek nii :=)