Monday, July 18, 2011

ICE BLENDED KELADI~ segar rasanya

Assalamualaikum and slamat petang semua..ari ni badan rasa lemah jee..xtau kenape males nk buat keje..masuk dapur juz msk utk baby jee..hmm..mmg teruk penyakit M nii..cuaca pun panas sgt ari nii..tekak asyik dahaga jee..tadi masuk dapur jap and terus bikin ice blended..en.hb mmg suka sgt ice blended..p pasar malam mmg wajib dia beli..rasa xckp je klu 1 gelas..RM3.50 sikit jee..blk Klate ari tu ada org jual serbuk ice blanded..terus yana beli perisa coklat and keladi..skg ni xpayah beli kat pasar mlm dah..blend je kat umah..bleh minum byk2 hehee..

Jom kita layan pic je lahh..segar je badan lepas abiskan segelas nii..ngeee :=) layannn...

ICE BLENDED YAM/KELADI


BAHAN-BAHAN:-

3 sudu besar serbuk ice blended perisa keladi
2 cawan ais ( ais yg berlubang tu lg senang nak hancur )
2 sudu besar susu pekat
20 ml susu cair
Sedikit air masak

CARA NAK BUAT :-
  1. Blend je semua bahan hingga hancur. 
  2. Kemudian tuang dalam gelas. Hias je ikut suka. 
  3. Putar whipping cream skit. Lepas tu tabur coklat rice and kacang atasnya.Siap..

kacang lebih skit yee :=)
Slamat Mencuba ;=)

19 comments:

Citarasa Rinduan said...

wsalam

yana......
kalau gini okey gak..
penganti ABC yang kak ayu idam2..

aduh!!!

BILA nak merasa nie?

Kak Rosaliza said...

Assalam yana..oh asda jual ek serbuk tu kat klate, akk cari2 gak kat KL ni tapi tak jumpa. kalo buat sendiri mmg bestkan, puas mkn, anak2 akk mmg suka beli yg kat pasar mlm tu. Eh kat klate tu kat mana yana beli heheh..takleh nak bisnes gini heheh

nOOrsha said...

waaahh...masyukk jer air ice blended ni..sy tengok kecur air liur.. terase2 kat tkak :)

nuwairani ismail said...

dahla kat kinabatangan ni skrg mcm kt padang pasir. panas tak terkata..duk dalam rumah free sauna je. dapat ice blended mcm ni memang tak cukup segelas ni

Nieza said...

wahh sedapnya...slurppp ..hehe order segelas yer..:)

Along Maklong said...

lamanya maklong tak minum ice blended ni.. terliurlah.. nak segelas boleh maklong suka perasa mocha.. hehe

Naz said...

Yana,

Sukanya ice blended.. Menarik sangat tengok yang dah siap dlm gelas ni..Perisa keladi lak tu.. I like!

Wattie said...

Salam Yana,
Ice blended mmg sedap dimakan, sebab lemak berkrim, akak nak order satu leh

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana..
wah!!! akak nampak apa tu? tu fav akak tu tau... sungguh sedap.... uwaaaa... nangis jap... naak naak naaakkk... sedapnyaaaa...

YANA SHAIFUL said...

K.Ayu nak kee..nnt yana pos ek hehee

YANA SHAIFUL said...

Kak Rosaliza: Yana beli kat pasar besar Pasir Mas..mmg byk jual..mcm perisa ada..rmai suka ice blended ni kan :=)

YANA SHAIFUL said...

NoorSha: sejuk je rasa kat tekak.. jom minum sama..bleh bt lagi nii hehee

YANA SHAIFUL said...

Nani: sama la kat penang ni pun..panas sgt..segelas ni kejap je minum..pahtu kita blend lg dan lagi hehee

YANA SHAIFUL said...

Kak Nieza: ok..oder siap..sory lupa tnya..nk perisa ape yee hikhik..

YANA SHAIFUL said...

MakLong: ok Maklong..nnt yana pos sana yee..ice blended mocha satu hehe..

YANA SHAIFUL said...

Naz: tq sudi singgah sini.. haah..yana suka keladi jgk..panas2 cani mmg nk minum yg sejuk jee.. :=)

YANA SHAIFUL said...

K.Wattie: sedap kak minum waktu panas gini haa..Bleh je kak nk oder..akak nk perisa ape yee hehee..

YANA SHAIFUL said...

K.Diana: best ni kak..bt sndiri bleh minum byk2..beli kat luar xckp 1 gelas hehee..jgn nangis kak ek..nnt yana bt utk akak hikhikk

Adilah Nazihah said...

Bestnye