Wednesday, June 26, 2013

BANANA MUFFINS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah dapat bersua lagi malam ni di alam maya..sebelum membaringkan diri di atas tilam empuk moh kita jamu mata sat dengan mapin pisang~~~Dah lama buat baru dapat tayang kat sini^^ Mapin nih permintaan dari puteri tersayang..nampak je pisang kat tesco terus je jerit nak banana nak banana!! sungguh kuat jeritannya itu..amek je 5 biji pisang cavendish terus diam tersenyum gumbira..alahai anakku

Resepi mapin nih yana amek kat dapur adik Tun Telani yang sangat rajin memasak itu ^__^..memang keje senang kan Tun..pakai senduk je pahtu kita bako hehee..Kejadian mapin ni sangat lah sedapppp..lembut..gebuss..bagi penggemar pisang harus cuba resepi nii..tq Tun atas perkongsian resepi yang simple je nii tapi hasilnya cukup puas hati..jom semak resepinya~~~





BANANA MUFFINS
Resepi: allrecipe.com
Sumber cuci mata: Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-

1 1/2 cawan tepung
1 sk baking powder
1/2 sk baking soda
3 biji pisang - mashed, tun guna pisang berangan~ yana guna pisang cavendish
3/4 cawan gula - boleh kurangkan sket klu xnak manis sangat
1 biji telur
1/3 cawan melted butter - Tun & yana guna minyak

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Ayak tepung, baking soda, baking powder dan garam
  2. Gaulkan pisang, gula, telur dan butter dgn mangkuk. kaup balikkan tepung dalam adunan pisang.
  3. Masukkan dalam acuan muffin dan bakar 180c dlm 10-15 minit utk saiz mini atau 20-30 minit saiz besar
Selamat Mencuba :-)

AYAM GORENG PERCIK BERKUAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Apa khabar semua? doa yana semoga semuanya sihat dan ceria2 jew^^..lebih 2 minggu puan dapur menghilangkan diri tanpa berita..ada yang merindu tak hihiii..Ekceli x hilang pun cuma puan tanah mengalami gangguan kesihatan~ demam+selsema+batuk..cukup pakej hohooo..


Alhamdulillah..sekarang dah beransur pulih..tangan dah gatal nak memulakan tugas di dapur^^.. pe2pun kita layan dulu menu yang sangat best ini..Ayam Goreng Percik Berkuah..tak rugi cuba.. memang sedappppp nak buat pun senang..Terima kasih pada penyumbang resepi oshin@MyResepi.. mintak halal ye yana share kat sini pulak~~~



AYAM GORENG PERCIK BERKUAH

BAHAN-BAHAN:- ( 6-8 orang )

BAHAN A
1 ekor ayam ( dipotong sederhana ) - dilumur kunyit, garam & digoreng ( jgn terlampau garing )

BAHAN B (* digiling dan ditumbuk halus )
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

BAHAN LAIN
2 batang serai ( dititik )
15 tangkai cili kering ( dikisar ) ~ yana letak 1 1/2 sb cili kisar sbb xnak pedas sgt
1 biji kelapa ( ambil santannya ) ~ yana guna susu cair
 4 - 5 keping asam keping
Gula & garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN;-
  1. Mula2 gorengkan ayam dan ketepikan.
  2. Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi
  3. Masukkan 2 sudu besar kisar & serai. Tumiskan hingga naik minyak
  4. Masukkan santan, ayam goreng dan asam keping
  5. Masukkan juga garam & gula secukup rasa
  6. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan hidangkan

Selamat Mencuba :-)

Thursday, June 13, 2013

RED VELVET CUPCAKES

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Finally!! terrrbuat jugak kek velvet yang tersangat ler femes amos itu ^__^..orang lain dah bertahun buat..kita je baru nak cuba hihii..setelah sekian lama projek pembikinan asyik tangguh je maka baru minggu lepas jadi ^^ Yana buat versi cupcakes..saje nak main deko2 dengan damia yang ntah apa2 dekonya hihii..Nak tengok deko yang cantik yang lawa sila gugel sendiri la ekkkss~~~ 

Yana copypaste je resepi cupcakes ni dari dapur tokey kek yang sedang rancak bisnesnya Kak Ana ~~ moh kita cuci mata dengan cupcakes yang comot je nii..tangan ku betul2 keras nak mendeko~~




RED VELVET CUPCAKES
Sumber : Nurul@cake2u
Sumber 2 : Kak AnnaQawina

BAHAN A :

300 gm tepung gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1camt garam

BAHAN B :

125 gm mentega tawar ( * Kak Ana & yana guna buttercup )
280 gm gula kastor

BAHAN C

2 biji telur ( gred B )

BAHAN D :

1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih
1 camt pewarna merah

BAHAN E :

240 ml buttermilk ( saya guna jenama pauls-ada dijual di cold storage & kedai2 bakeri supply ) * Kak Ana & yana guna bancuhan susu segar/susu cair dgn cuka ( campurkan 240ml susu segar ( susu cair) dan 1 sdb cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan )

Cream Cheese Icing :

360 gm cream cheese
70 gm mentega
200 gm gula icing

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Ayak ( A ) - ketepikan
  2. Pukul ( B ) sampai kembang dan ringan. Masukkan ( C ) satu persatu dan pukul lagi
  3. Masukkan ( D ) - pukul hingga sebati
  4. Masukkan tepung yang diselang seli dengan buttermilk - pukul hingga sebati
  5. Masukkan batter/adunan dalam acuan cupcakes dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit. Isi 1/2 cup sahaja ya..
  6. Sejukkan dan hias dengan cream cheese icing.
UNTUK ICING:-
  1. Pukul mentega & cream cheese hingga kembang dan masukkan gula icing..kacau sebati
  2. Hiaskan ikut suka

Selamat Mencuba :-)

Monday, June 10, 2013

NASI AYAM IPOH

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Menu minggu minggu minggu yang lepas hohoho ^^..Ekceli Nasi Ayam Ipoh ni yana buat sempena sambutan anniversary kami yang ke 4 pada 30 Mei yang lepas..Tak sempat nak buat entry sebab anak-anak tak sihat masa tu..1st time Damia & Darwisyah demam serentak..kelam kabut jugak hidup kami sepanjang minggu tuh..dugaan~~~

Okess..males nak citer banyak pasal nasi ayam yang best sangat nih..dah ramai yang mencubanya..yana pun dah banyak kali buat..sedapppppp..Tq Kak Q sayang share resepi kesayangan~~~~

NASI AYAM IPOH

BAHAN-BAHAN:- ( Sekeluarga )

BAHAN NASI

4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang putih* ( bahan*ditumbuk lumat )
3 helai batang daun bawang ( ambik bhgn bawah dia..yg ada buah dia tu sekali )
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega + sedikit minyak masak
1 sudu kecil garam

BAHAN AYAM

1 ekor ayam
3 biji bawang putih*
1 inci halia*( bahan* ditumbuk lumat )
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu ( klu xde pun xpe ) ~ yana guna brown sugar
2 sudu besar kicap pekat ( optional )

BAHAN SUP

Air secukupnya
4 biji bawang putih ~ diketuk
3 inci halia ~ dihiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang ~ dipotong dadu
1 sudu besar serbuk lada sulah
Garam

BAHAN CILI

10-15 biji cili burung
6 biji cili merah
sedikit halia ( ambil dari rebusan ayam )
5-6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis
sedikit air dari rebusan ayam
garam dan gula secukupnya

BAHAN KICAP

5 biji cili burung
sedikit halia ( ambil dari rebusan )
4-5 biji bawang putih
kicap pekat dan kicap cair secukupnya
air rebusan ayam secukupnya
tepung jagung di campur dengan air secukupnya ( utk pekatkan )
2 sudu besar sos tiram

BAHAN TAMBAHAN

tomato, salad, daun sup dan bawang, timun, bawang goreng

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Mula2 buat air rebusan ayam ( bahan2 dalam sup ) masukkan semua bahan kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. Tutup periuk dan masak hingga didih.
  2. Selepas air mendidih, masukkan ayam, biar ia masak selama 20 minit. Selepas 20 minit angkat ayam dan toskan.
  3. Cara untuk masak nasi, mula2 masukkan majerin dan minyak masak dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yang telah ditumbuk lumat. Biar naik bau. Kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. Bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. Kacau2 sekejap kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. Biarkan hingga nasi masak.
  4. Peneyediaan ayam. Ayam yang telah ditoskan tadi dimasukkan ke dalam satumangkuk besar. Masukkan bahan * yang telah ditumbuk lumat dan semua bahan2 lain. Kacau rata dan biarkan 1/2 jam. Selepas ayam diperap, bolehlah digoreng atau dibakar dlm oven. Kalau nak goreng jgn goreng terlalu lama. Agak2 dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
  5. Cara penyediaan cili. Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur.
  6. Cara penyediaan kicap. Blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panaskan atas dapur. Agak2 dah panas bolehlah dimasukkan tepung jagung dicampur air secukupnya untuk memekatkan kuah.
  7. Cara penyediaan sup, baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. Kalau air rebusan dah berkurangan bolehlah dicampur dengan air biasa. Masak hingga didih. Perasakan sup.
  8. Selepas semua dah masak, bolehlah dimakan..cara penyediaan..timun, tomato dipotong nipis2..daun sup dan bawang dipotong halus dan dimasukkan ke dalam sup tadi.

(nota: kalau ikut resepi asal...nasi tu letak skit lemak ayam kat dlm dia masa nak tumis tu..saya kadang2 kalau rajin buat..kalau malas saya tak letak pun...sup tu kalau tak dek sengkuang elok tambahkan rempah tumis  4 sekawan tuk naikkan rasa dia....)

Selamat Mencuba :-)

Tuesday, June 4, 2013

BASIC BREAD : GARLIC FINGER BREAD

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Jom meroti ^__^ Mood nak meroti baru mari heheee..Dah setahun lebih yana tak meroti..Panjang betul percutian cik BM kali nih..Mood nak meroti memang takde langsung masa preggy hinggalah skg ni baby dah 9 bulan baru rasa terasa rindu pada BM yang dah banyak berjasa..Nasib baik dia tak merajuk hihii

Garlic Finger Bread salah satu virus roti yang menular kawan2 blogger kita sedikit masa lalu hohooo~~~ Masa Garlic Finger Bread tengah hot, mood nak meroti yana betul2 kelaut^^sana sini tayang tapi kita buat tak tau jerk^^ Bread yang montok2 nih yana buat 2 hari lepas..macam biasa, bacis dough yang ni jadi pilihan..macam2 jenis roti boleh jadi dengan basic dough yang tersangatlah gebus dan lembutnya ini^^yana makan bersama Creamy Chicken Soup yang pernah hot jugak dulu~~jom layan



BASIC BREAD RECIPE
Resepi : Puan Roshayati Johari ( no link )
Sumber 1 : Mamafahmi

BAHAN A
500 g tepung roti
100 g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener - optional ~ yana x letak
1 sk bread improver - optional ~ yana x letak
4 sk yis @ 11 g yis mauripan

BAHAN B
250 ml air
1 biji telur - pukul sedikit

BAHAN C
80 g marjerin

BAHAN D
Gula kasar - yana x letak

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Gaul sebati bahan A
  2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin
  3. Masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
  4. Biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30 - 40 minit
  5. Tumbuk2 untuk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. Susun dalam loyang, spraykan sedikit air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda
  6. Taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180c selama lebih kurang 30 minit.
  7. Bila dah masak, keluarkan dan sapu dengan majerin untuk permukaan yang berkilat.
ATAU

KAEDAH BM
  1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dlm Bread Maker, pilih setting doh ( dlm sejam setengah )
  2. Bila BM dah siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 untuk buang angin dia.
  3. Bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. Susun dalam loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
  4. Taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180c selama lebih kurang 30 minit.
  5. Biladah masak keluarkan dan sapu dengan majerin untuk dapat permukaan yang berkilat.
CARA IZAH UNTUK FINGER GARLIC FINGER:
 ( Cara Kak Nor sgn67 )

Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2kan dan ratakan doh @ canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.

Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu garlic spread diatas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180c selama lebih kurang 25  minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersama mushroom soup. Enjoy!!

GARLIC SPREAD

50gm butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus ~ yana ganti oregano kering
Sedikit lada hitam kisar ~ yana x letak

CARA PENYEDIAAN:-
Gaul semua bahan. Siap digunakan


Selamat Mencuba ;-)

Friday, May 31, 2013

APAM PISANG COKLAT URAI

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^__^

Menu petang kami hari ini..apam Pisang Coklat Urai..projek nak abiskan pisang pemberian jiran.. Apam pisang nih memang sedap yer puan2..dah banyak kali yana buat..gebus dan lembut gitew..Makan gitu jew tanpa kelapa parut tetap sedap..jemput makan semua yer ^__^







APAM PISANG COKLAT URAI
Sumber cuci mata : Ct Zaliedana

BAHAN-BAHAN;-

5 biji pisang emas ~ klu pisang besar dlm 3 biji ( yana guna 3 biji pisang bunga )
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh esen pisang ~ yana guna esen vanila
secubit garam
70 ml minyak masak
1/2 cawan gula perang
2 biji telur ~ gred A
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovelatte
3 sudu besar coklat urai

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Panaskan kukusan. Balut tutup kukus dengan loyang. Sediakan acuan kecil atau loyang. Oleskan acuan atau loyang dengan sedikit minyak masak.
  2. Lenyek pisang hingga halus kemudian tambahkan esen pisang dan soda bikarbonat ~ ketepikan.
  3. Dalam bekas lain satukan tepung gandum, garam dan baking powder. Kemudian ayak ~ ketepikan.
  4. Dalam bekas lain, pukul telur, ovelatte, gula perang dan minyak.
  5. Pukul adunan sehingga pekat dan berkrim.
  6. Kemudian masukkan adunan pisang yang dilenyek tadi. Kacau sebati. Kemudian masukkan adunan tepung dan gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan coklat urai dan gaul sempurna.
  8. Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang.
  9. Kukus adunan selama 20 - minit jika menggunakan acuan kecil dan 45 minit jika menggunakan loyang.
  10. Keluarkan apam dari acuan setelah masak. Bolehlah di makan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Enak juga di makan begitu sahaja.
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, May 29, 2013

BINGKA CORNFLAKES

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

~ Tengah2 malam buta baru boleh ngadap lappy..mata dah mengantuk tapi ditahan jua untuk mengupdate blog malam nih^^

Terus jer terjah Kuih Bingka Cornflakes resepi dari Kak Fida yang femes amos kat MyResepi ^__^.. Dah lupa bila yana buat..masa buat kuih nih ada tetamu datang rumah..sempat lah bagi dorang merasa..Alhamdulillah..semua cakap sedap ^^

Terima kasih Kak Fida sudi berkongsi lagi resepi bingka yang sedap..mintak halal yana letak kat sini pulak untuk rujukan yana dan kawan2 lain (^__^)  



BINGKA CORNFLAKES/EMPING JAGUNG
Sumber cuci mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHAN:- ( loyang 8 inc / 3 biji acuan pecah 8

150 gm cornflakes/emping jagung - dikisar halus
3/4 cawan tepung jagung ~ ayak
3 biji telur
1 1/2 cawan santan ( 200ml KARA + air )
1 1/2 cawan susu segar
1/3 cawan gula pasir
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar mentega - Kak Yatie & yana tambah
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla
sedikit pewarna kuning~ yana x letak
bijan

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Satukan kesemua bahan2 di dalam mangkuk dan kacau rata guna whisk hingga adunan sebati.
  2. Sapukan acuan dengan mentega/majerin/minyak di sekelilingnya dan panaskan sebentar dalam oven.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang disapu mentega tadi dan taburkan bijan dipermukaannya.
  4. Bakar pada suhu 170c selama 1 jam atau hingga kuih kelihatan garing.
  5. Sejukkan kuih, potong dan hidangkan.
tinggal yg ni je ler utk kami merasa..Alhamdulillah ^__^
Selamat Mencuba ;-)

Tuesday, May 28, 2013

RATATOUILLE MACARONI

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Alhamdulillah dapat lagi kita bersua di alam maya ini~~ Malam ni yana nak jamu mata semua dengan Ratatouille Macaroni yang tersangatlah lazatnya ditekak yana..Mesti semua pernah dengar Ratatouille kan..yana pun 1st time tahu pasal Ratatouille ni masa tgk muvi si tikus yang pandai masak..banyak kali jugak layan muvi tuh^^

Ratatouille Macaroni ni yana buat minggu lepas lagi..Dah lama berniat nak mencubanya lepas Kak MaDiHaA tayang tahun lepas tapi seru nak mengerjakannya belum sampai hihii~~~Akhirnya dapat jugak merasa keenakkan dan kelazatan Ratatouille ini walaupun takde lauk pauk kat dalamnya hanya sayur je ekkksss..licin dimakan yana dgn Damia (^__*)

Tq pada Kak MaDiHaA kerana rajin mengadaptasi resepi yang meveles nih dari cik allrecipes ^_^.. Memang sedap sangat..patut ler anak2 Kak MaDihaA makan licin tak bersisa ^^ Jom semak resepinya..budak tecik dah nangis..huhuuu..malam nih tak sempat nak BW..sory yer kawan2..esok malam pasti diterjah dapur kalian semua~~~~




RATATOUILLE MACARONI
Di adaptasi oleh : Kak MaDiHaA

BAHAN-BAHAN:-
2 cawan terung panjang yang didadu ~ rendam dalam air
2 cawan hirisan zucchini
2 sudu kecil garam
1 1/3 cawan makaroni
1 cawan bawang besar yang didadu
1 ulas bawang putih ~ dicincang
1 sudu besar minyak zaitun
2 biji tomato masak ~ didadu
2 sudu besar tomato puri ~ yana letak sos tomato
1 sudu kecik serbuk kasar oregano
1/2 sudu kecil basil kering
Serbuk lada sulah secukupnya
garam secukup rasa
Mozarella cheese secukupnya

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Terung ditoskan dan masukkan dalam bekas bersama2 dengan zucchini. Taburkan garam dan gaul rata. Biarkan 30 minit kemudian dicuci bersih dan tos.
  2. Makaroni direbus sehingga lembut dan tos.
  3. Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih dan bawang besar. Biarkan sehingga layu. Masukkan terung dan zucchini dan 'saute' sehingga ianya menjadi lembut.
  4. Tambah buah tomato dadu, tomato puri, oregano, basil, lada sulah dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan makaroni yang direbus tadi dan kacau sehingga rata. Pastikan ianya secukup rasa kemudian tutupkan api.
  5. Panaskan oven suhu 170c. Sapukan butter disekeliling kaserol atau loyang yang sesuai. Masukkan bahan yang dimasak tadi. Kemudian taburkan dengan mozarella cheese secukupnya. Bakar sehingga nampak cheese cair sedikit. Kemudian bolehlah dihidangkan.
Hidangan ini memang menyihatkan kerana menggunakan banyak sayuran dan yang penting ianya sedappp!!

Selamat Mencuba ;-)

Sunday, May 26, 2013

STEW AYAM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^

Menu yang sudah beberapa kali di ulang sejak ditayang oleh Kak Amie cayang..Stew Ayam..sekarang ni memang yana selalu mencari resepi yang simple untuk dimasak..Kesibukan melayan anak2 yang sedang membesar membataskan waktu untuk berlamaan di dapur so, kena masak yang simple tapi lazat gitew huhuuuu~~~

Terima kasih pada tuan empunya resepi Kak Maria Hakem yang suka berkongsi resepi sedap tapi simple dan senang nak menyediakannya..Terima kasih juga pada Kak Amie yang memanjangkan resepi Stew Ayam ni diblognya..sungguh tergoda yana melihatnya ^__^~~~ jom semak resepinya.. harus dicuba taw ^^


STEW AYAM
Resepi : Kak Maria Hakem
Sumber cuci mata : Kak Amie @ Amie's Little Kitchen

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ( anggaran 1.5 kg ) - potong ikut citarasa
3 labu bawang besar ~ mayang kasar
4 biji tomato ~ belah 4 - lebih baik jika ada tomato chopped utk warna kuah yang lebih merah
1 sudu bawang besar kisar
1 sudu halia kisar
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
1 sudu teh lada hitam biji ~ yana letak serbuk
bunga cengkih ~ pilihan
1 sudu makan serbuk cili
garam / gula / perasa pilihan
1/2 cawan minyak
3 tangkai daun ketumbar ~ hiris halus
7 biji cili padi ~ hiris nipis

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Masukkan ayam ke dalam periuk / kuali
  2. Tuangkan minyak ke atas ayam. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan bawang besar, tomato, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang putih, halia, serbuk cili dan lada hitam biji.
  4. Kacau sehingga bawang besar serta tomato pecah dan daging ayam keluarkan air.
  5. Tutup periuk / kuali, tetapi pastikan kuah tidak menjadi kering dan api sentiasa perlahan.
  6. jika kuah terlalu kering sebelum daging ayam masak, boleh tambah sedikit air ~ kak Amie & yana tidak bubuh air
  7. Setelah daging ayam empuk, perasakan dengan garam/gula/perasa pilihan
  8. Masukkan hirisan daun ketumbar dan gaul rata.
  9. Tutup api
  10. Hidangkan bersama taburan hirisan cili padi
Ringkas dan mudah bukan cara penyediaannya ?
Menurut Kak Maria, ambil sejemput-sejemput je buah pelaga, lada hitam & cengkih. Jika ada tomato chopped, lebih baik sebab warna masakan menjadi merah cantik


Selamat Mencuba ;-)

Sunday, May 19, 2013

UDANG MAYO

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu simple kami hari ini..Udang Mayo resepi dari Kak Rohah..Rasanya dah 3 kali yana buat lepas Kak Rohah berkongsi resepi kegemarannya ini di dapur Tun..alaa masa Tun buat GA resepi kegemaran ari tu..GA yang kita kalah tuuu hohoho ^__*~~~

Tq Kak Rohah sudi berkongsi resepi ni..dah jadi feveret yana dengan damia pulak ^__^.. En.suami tolak tepi sebab dia alergik melampau dengan udang hihiii..Mintak halal ye kak, yana nak kongsi kat  sini pulak ^_____^


UDANG MAYO
Sumber cuci mata : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-

600gm udang
1 labu bawang besar holland/merah ~ hiris
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
2 tangkai cili hijau ~ hiris
2 inci halia ~ hiris halus memanjang
2 sudu besar mayonis
Sedikit serbuk kunyit ( sedikit je tau )
sedikit air ( sedikit je ye )
garam
gula
minyak masak untuk menumis
kubis bunga ~ yana tambah
carrot ~ yana tambah


CARA PENYEDIAAN:-
  1. Potong sedikit muncung dan bahagian ekor udang. Cuci dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar. bawang putih, halia dan cili hijau hingga naik aroma.
  3. Masukkan serbuk kunyit bersama udang. Kacau hingga udang berubah warna sedikit.
  4. Tuang sedikit air ( sikit je ). Masukkan mayonis dan gaul rata.
  5. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  6. Matikan api dan hidangkan.
Nota: Udang tidak perlu dimasak terlalu lama


Selamat Mencuba ;-)

Saturday, May 18, 2013

NASI HARISSA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Nasi Harissa menu 2 3 hari lepas lagi..tak sempat nak update kat blog..1st time dgr nama nasi yang unik nih kat dapur adik Tun Telani and terus terpikat nak mencubanya..Alhamdulillah..memang sedap^^

Biasanya kalau buat nasi berempah macam ni semestinya akan bergandingan dengan lauk yang power sedap bersama acar or pajeri kan kan tapi kali ni yana juz makan nasi dengan Ayam Masak Kandar huhuu..semua jenis sayur mayur salad maled dlm esbox dah kehabisan stok..tunggu wiken baru bleh p shopping..so, makan je la dengan apa yang ada ^^..jom semak resepinya~~


NASI HARISSA
Sumber 1 : Kak Nor ( resepi Noreen ~ xde link )
Sumber 2 : Mel , Tun Telani , Kak Ayu , Kak Fiza

BAHAN-BAHAN:-

1 kg beras basmathi
air ikut padat beras dan lebihkan 100ml
3 labu bawang besar - dihiris
500 gm lobak merah/carrot - diparut kasar
3 ikat daun ketumbar - ambil akarnya, dibersihkan dan dikisar bersama 5 batang cili hijau
2 jari kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
10 biji buah pelaga
garam secukup rasa
bawang goreng
daun ketumbar
minyak atau mentega utk menumis ~ yana guna extra virgin olive oil

BAHAN-BAHAN KISAR:-

1 sudu kecil jintan halus - Tun & yana guna jintan putih+jintan manis
3 cm halia
10 ulas bawang putih

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Beras dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian gaulkan dengan lobak merah dan toskan hingga kering.
  2. Panaskan minyak dengan api kecil dan tumis bawang besar hingga layu.
  3. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. Kacau sehingga naik bau.
  4. Masukkan lada hijau yang dikisar dengan akar ketumbar tadi. Tumis sehingga garing.
  5. Masukkan air dan garam secukup rasa.
  6. Apabila mendidih, masukkan beras yang digaul dengan lobak, lalu tanak hingga masak. Boleh juga dialihkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa nasi biasa.
  7. Setelah masak, masukkan daun ketumbar yang dipetik-petik dan bawang goreng. Tutup periuk rapat2. Setelah beberapa minit, kacau dan biarkan masak sepenuhnya. Hidangkan dengan lauk-pauk yang lain. 

Selamat Mencuba :-)

MUFFIN PISANG COKLAT CHIPS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua ^__^

~ Tengah2 malam buta baru dapat ngadap lappy..biasa laa, kena tunggu tuan2 puteri tido baru bleh jenguk dapur maya kesayangan nih (^__*)..Okess, tak mau bebel banyak~ xde idea nak bebel^^ kita jamu mata je dengan Muffin Pisang Coklat Chips menu petang semalam and bekpes pagi tadi..Dah lama yana tak buat muffin..aduss..males sungguh nak mengayak tepung hehee..tapi kali ni digagahkan jua buat muffin yang simple2 je untuk Damia..


Yana ambil resepi ni dari dapur Kak Ita..resepi asal oleh kak liza..asalnya muffin coklat rice tapi diubah sedikit oleh kak ita ganti coklat chips..sedap dan lazat kejadiannya ^__^..Terima ksaih pada kedua2 akak yer..mintak izin yana kongsi kat sini pula..moh kita layan je laa ekss..yana nak merempit ke dapur kengkawan pulak..cari idea menu untuk hidangan esok..jumpa lagi ^__^

MUFFIN PISANG COKLAT CHIPS
Resepi asal : Kak Hanieliza
Sumber cuci mata : Kak Ita @ Masam Manis

BAHAN-BAHAN:-

140 gm butter @ marjerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum~ ayak
1 s/k baking powder ~ ayak
1 cawan pisang ~ yang telah dilenyek
2 s/b serbuk koko
1/2 cawan coklat chips
Sedikit badam cincang ~ untuk hiasan

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan suhu oven pada 180c
  2. Sediakan cup kertas secukupnya dan susunkan dalam loyang muffin. Ketepikan.
  3. Gaul butter dengan gula hingga sebati.
  4. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebati.
  5. Masukkan tepung yang telah diayak.
  6. Masukkan pisang dan serbuk koko. Kacau rata.
  7. Masukkan coklat chips dan kacau lagi.
  8. Masukkan adunan dalam muffin cup. Tabur sedikit coklat chips dan sedikit badam cincang diatasnya.
  9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan suhu 180c selama 25 minit atau sehingga masak.
  10. Sejukkan atas redai dan hidangkan

Selamat Mencuba :-)

Friday, May 17, 2013

AYAM UNGKEP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

~ Ayam Ungkep gandingan bersama Nasi Lemon ^__^ Yana suka sangat Ayam Ungkep..ada beberapa versi yang dah dicuba..semua sedap..Resepi Ayam Ungkep kali ni yana amek kat dapur Kak MaDiHaA..Resepi asal dari Dana..Nampak je Ayam Ungkep nih terus msk list nak mencubanya..Tq yer Kak kerna berjaya goda yana utk mencubanya hihii..

Tq juga pada Dana sudi share resepi dari ibunya ini..memang puas hati ^^ Ekceli yana belum sempat lagi nak bersuai kenal dgn Dana..InsyaAllah lepas nii akan terjalin pula persahabatan dgn beliau ^^


AYAM UNGKEP
Resepi : Norhidana
Sumber cuci mata: Kak MaDiHaA

BAHAN-BAHAN:-

500 gm / 1/2 ekor ayam saiz kecil/sederhana - dibersihkan & potong saiz kesukaan
1 sudu besar serbuk kari
1 batang serai di titik
1 helai daun kunyit ~ dihiris / dikoyak2
1 sudu kecil asam jawa ~ bancuh dengan air
1 1/2 cawan air
sedikit gula dan garam utk perasa
sedikit minyak masak

BAHAN2 DITUMBUK LUMAT

1/2 inci kunyit
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah kecik
( jika suka terasa pedas boleh tambah beberapa biji cili padi juga semasa menumbuk ramuan )

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 yang ditumbuk bersama serai & serbuk kari sehingga naik bau. Masukkan ayam dan gaulkan. Tambah air, air asam jawa, garam, gula dan perasa. Gaul sebati.
  2. Tutup kuali & sesekali buka & gaul sebati. Tunggu hingga ayam nampak masak. Masukkan hirisan daun kunyit & gaul sebati. Bila cuckup pekat & ayam empuk bolehlah di matikan api & hidang. Jika suka berkuah sikit bolehlah matikan api lebih awal tanpa tunggu kuah pekat. Sedap dihidang bersama nasi putih & lauk sampingan yang lain
Selamat Mencuba ^__^