Sunday, May 19, 2013

UDANG MAYO

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu simple kami hari ini..Udang Mayo resepi dari Kak Rohah..Rasanya dah 3 kali yana buat lepas Kak Rohah berkongsi resepi kegemarannya ini di dapur Tun..alaa masa Tun buat GA resepi kegemaran ari tu..GA yang kita kalah tuuu hohoho ^__*~~~

Tq Kak Rohah sudi berkongsi resepi ni..dah jadi feveret yana dengan damia pulak ^__^.. En.suami tolak tepi sebab dia alergik melampau dengan udang hihiii..Mintak halal ye kak, yana nak kongsi kat  sini pulak ^_____^


UDANG MAYO
Sumber cuci mata : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-

600gm udang
1 labu bawang besar holland/merah ~ hiris
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
2 tangkai cili hijau ~ hiris
2 inci halia ~ hiris halus memanjang
2 sudu besar mayonis
Sedikit serbuk kunyit ( sedikit je tau )
sedikit air ( sedikit je ye )
garam
gula
minyak masak untuk menumis
kubis bunga ~ yana tambah
carrot ~ yana tambah


CARA PENYEDIAAN:-
  1. Potong sedikit muncung dan bahagian ekor udang. Cuci dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar. bawang putih, halia dan cili hijau hingga naik aroma.
  3. Masukkan serbuk kunyit bersama udang. Kacau hingga udang berubah warna sedikit.
  4. Tuang sedikit air ( sikit je ). Masukkan mayonis dan gaul rata.
  5. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  6. Matikan api dan hidangkan.
Nota: Udang tidak perlu dimasak terlalu lama


Selamat Mencuba ;-)

7 comments:

zana fahmi said...

Salam. Yana sihat? ni kena cuba ni, kebetulan kakpb nak masak udang utk anak bujang tu. Dia jenis tak suka pedas dan masakan ni sesuai utk dia. Thanks yana.

rahel said...

Wa....resepi udang mayo yg ada kelainan....bole dicuba ni...mayo ada lg kat esbok...

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum Yana..
Amboii..dok tayang udang dia depan kamera yer..

tun_telani said...

Salam kak yana cayanggg....
tun pon jatuh cinta ngan resepi nih ^^ senang dan sedap..

Hafizah Mohamad said...

salam Yana...sedapnyerrr...kak fiza pun nak try juga la...hurmmmm...bila nak try x tau lagi tapi masuk list dulu...he he he

mama sara nur said...

Assalam Yana
Nampk sedap, blh try utk asben akak yg suka sgt udang

zila norazila said...

boleh akk cuba jgk..mayo en hubby akk suka sgt..