Monday, September 26, 2011

KERABU MAGGI

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..hari ni pagi2 lagi dpt pgg cik lappy..2 hari bercuti..biasalah hari minggu..xde kat umah pun..asyik merayap jee kejenya hehee..pagi yg indah ari ni yana nak share satu resepi sempoi jee..Hmm..sape penah mkn kerabu megi? Yana penah mkn skali ms blk klate bulan puasa ari tu..mmg sedap akak Thailand tu bt..Biasa lah org Thai kan..mmg kaya dgn makanan berasaskan kerabu nii..mcm2 jenis kerabu ada..yana paling suka kerabu kaki ayam thailand..mmg sedap sgt..

Jom je lah kita layan resepi yg mmg simple sgt..bahan-bahan ikut citarasa masing-masing yee..yang ni yana main campak2 bahan yg ada kat umah jee hehee..Kerabu maggi ni rasa mcm maggi je cuma ada rasa pedas yg terlebih dan masam jus limau nipis..mmg feberet yana..ngee..jom layann :=)

KERABU MAGGI


BAHAN-BAHAN:-



1 bungkus mi maggi perisa kari
4-5 ekor udang sederhana besar ( potong kecil )
3-4 tangkai cili api ( potong )
2 sudu besar sos ikan
1 ulas bawang merah ( mayang )
1 biji tomato ( potong nipis )
1 tangkai cili merah ( potong )
Kubis secukupnya ( celur dan hiris memanjang )
Jus asam limau 
Sedikit garam & gula





CARA NAK BUAT:-



  1. Celur udang, kubis dan mi maggi. Tos dan ketepikan. 
  2. Dalam mangkuk lain masukkan cili api, bawang merah, buah tomato. Gaul semua bahan.
  3. Kemudian masukkan udang, kubis, cili merah, sos ikan dan mi maggi, perencah kari maggi serta garam dan gula. Gaul lagi hingga semua bahan sebati.
  4. Last, perahkan jus asam limau..gaul dan siap untuk dihidangkan..
Selamat Mencuba :=)

14 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam Yana, Selamat Pg ..x perna degar lg dan x perna mkn lg kerabu maggi ni...baja tajuk betul2 ingat kan td kerabu mangga heheh..boleh le try..sure rasa pedas, msm2 kan,,,dan rasa maggi yg sdp...

Amie said...

selamat pagi Yana... ada kerabu maggie pulak ye...macam sedao je...rasa nak cuba buat pulak...

Zaliedana said...

Yana,ct mkn xpernah,dengar pon xpernah,tapi nmpk cam menarik ajer,tuhla ct pon weekend mmg xlekat umah juga la,bz ajer..Ashik klq..

Nurul said...

Salam, Yana...
K Nurul pun x pernah dgr lagi kerabu maggi ni... tapi kalau kerabu kaki ayam yang Yana ade cakap tu, K Nurul biasa makan... sedappp kan... :)

tun_telani said...

salam kak yana.. wah... megi pun buleh wat jd kerabu ye.. tun tgh diet ni, dgr kerabu cepat je dtg. hihi

nuwairani ismail said...

kak yana , 1st time kite dgr ada kerabu megi tau...sebelum ni berjiran dgn org thai xde pulak dpt makan mcm ni.

Naz / Nadz COSK said...

Yana, cam best jer kerabu maggi ni.. Kak Naz pun x prnh mkn.. Yana mkn Kt ne kerabu ni masa balik kelantan ari tu??

Yana Shaiful said...

@Kak Sheila> haah kak..pedas & masam sbb tu sedap..tambah plak mmg suka dgn maggi hehee

Yana Shaiful said...

@Kak Amie> Yana ni pun 1st time cuba bt sndiri..ari tu mkn ms blk kg terus terpikat..hehee

Yana Shaiful said...

@Ct> resepi senang je..main campak2 apa yg ada dlm esbox tuu hehee.. wiken je lah bleh rest dari memasak kan hikhkk

Yana Shaiful said...

@Kak Nurul> Yana ni pun br skali mkn ms blk kg ari tu..org thai mcm2 kerabu ada kan..:=)

Yana Shaiful said...

@Tun> hahaha..k.yana diet nasi jee..yg lain semua mkn hikhikk.. kerabu ni salah satunya..1 bungkus bleh la 2 3 kali mkn

Yana Shaiful said...

@Nani> K.yana rs org thai br bt jgk kerabu ni..taun lepas xde lg kat pasar ramadan..taun ni br ada.. mmg sedap makanan dorang kan :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Naz> Yana beli kat munduk..akak penah pegi sana kan..mcm2 kerabu ada..kerabu megi br taun ni ada..sebelum ni mmg xde..:=)