Tuesday, September 20, 2011

NASI GORENG PATAYA

Assalamualaikum semua..dah bekpes ke? Alhamdulillah..pagi ni yana dgn damia terheavy bekpes plak..semalam xmkn pe2 and lepas solat subuh pagi tadi terus lapar giler2..segala roti and biskut pulak dh abis stok..aduss mmg terpaksa ku mkn nasi jgk hikhik..Sabar je lah makcik..esok plak kita diet ek..huhuu

Nasi goreng ni simple je tapi bila dh terlebih rajin pagi tadi maka jadilah nasi goreng pataya..tibe je rajin nk membungkus nasi goreng tu..Abis sudah satu pinggan mkn bersama damia..suka sgt dia mkn nasi goreng ni..jom je lah intai resepi simple nii..layann :=)

NASI GORENG PATAYA


BAHAN-BAHAN:-

2 mangkuk nasi putih
3 ulas bawang putih ( diketuk )
1/2 labu bawang besar ( didadu )
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar kicap pekat
Isi ayam
Carrot ( hiris halus )
Garam
Serbuk perasa
2 biji telur ( pukul sedikit )

CARA NAK BUAT:-


  1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga wangi.( klu nak pedas bleh tambah cili api ) 
  2. Kacau sebentar dan  masukkan isi ayam. Kemudian masukkan carrot. 
  3. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan sos ikan. Gaul biar rata.
  4. Masukkan nasi dan goreng seperti biasa. Perasakan dgn garam dan serbuk perasa. Bleh tutup api.
  5. Untuk telur dadar:- Panaskan non stick pan, tuangkan telor dan nipiskan selebar mungkin. Bila telor masak, kaup nasi dalam mgkuk kecil dan letakkan dlm telor. Bungkus nasi dengan telor tersebut. Siap!!
Selamat Mencuba :-)



6 comments:

Nurul said...

Hai Yana...
Rindu juga sama kamu... hehee.. lama jugak K Nurul x jenguk cni... nak dekat cuti raya smpai dah nak abih raya pun still busy manjang... tu yang lemau nak update blog & BW... Ni pun baru nak warm-up enjin... :)

Sedapppp tu nasi goreng pataya... hancuss lah diet pg2 dah melantak berat.. ;D

Yana Shaiful said...

@k.nurul> mmg diet dh hancus lebur ari nii..mkn bt xtau jee..minggu ni xyah naik timbang huhuu

Amie said...

tercium bau nasi goreng pattaya di sini... anak-anak kakak semua suka sangat makan nasi begini!

nuwairani ismail said...

hari terakhir nani makan nasik adalah sabtu lepas. itu pon sebab ada open house. tak makan kang, kecik ati tuan rumah...pastu terus tak makan nasik smpai skrg...alhamdulillah bleh la trun sikit2...

bestnye jd damia! mamanya rajin masak!

Yana Shaiful said...

@Kak Amie> yana pun suka tp kdg2 je bleh mkn..telur byk sgt hehee

Yana Shaiful said...

@Nani> jd jgk nk diet ek hehee..K.yana seminggu skali kna jgk mkn nasi..krg kna gastrik plak..

tgk time jgk ibu rajin masak hikhikk