Thursday, September 29, 2011

IKAN SIAKAP STIM

Assalamualaikum semua..Dah lunch ke semua..ari ni yana lunch dgn ikan siakap stim jee..xnak mkn nasi laa kononnya..Lepas mkn siakap stim ni rasa ringan sikit badan coz angin dh keluar hehee..yana suka mkn bawang putih dan halia klu masak stim mcm ni..sengaja letak byk2..angin dlm badan ni mmg byk sgt lepas bersalin taun lepas..cane nak buang ek..ngeee :=)

Niat awal ikan siakap ni nak bakar berempah woku..teringin sgt nak makan lepas tgk blogger2 lain dah bt.. tapi sedikit kecewa coz keluar p pasar lambat sgt..byk daun2 yg diperlukan dah abis..hmm..tgu wiken ni je lah kita bt..dapat mkn dgn En.H lagi best..jom kita layan menu yg simple dan menyihatkan nii..layan :=)

IKAN SIAKAP STIM


BAHAN-BAHAN:-


1 ekor ikan siakap 
3 ulas bawang putih ( mayang )
1/2 labu bawang besar holand  ( mayang )
1 batang serai ( potong serong )
2 biji limau nipis ( ambil jusnya )
1 biji tomato ( potong bulat )
2 helai daun limau purut ( hiris nipis  )
4 biji cili api ( potong )
1/2 kiub stok ayam knorr
2 inci halia ( potong memanjang )
1 sudu kecil serbuk lada hitam


CARA NAK BUAT :-

  1. Gaulkan ikan siakap yg telah dibersihkan dgn sedikit garam, kiub stok ayam dan serbuk lada hitam. Perap 10-15 minit.
  2. Kemudian tabur semua bahan yg telah dihiris dan dipotong tadi keatas ikan yg sedia dikukus. Jangan lupa tabur gula sikit yee.
  3. Last, perah jus limau nipis dan boleh lah dikukus selama 30 minit.
Selamat Mencuba :=)

11 comments:

Zaliedana said...

Yana,tuh la ct pon rasa skang nih pas 2 anak,mkn byk angin lam badan,dulu anak sorang xpernah lak angin2 nih n xtau lak camner rasa..Eh yana selalu g pasar ngan damia eks..Ct hrp weekend jerla baru g psar,nak bawa keta xpandai,keta dukla park dpn umah,hrp hb bawa tuka2 jerla,sian sungguh kan..Yg berempah woku,hubby ckp sedap ct dah pernah wat lama dah..

tun_telani said...

wahh.. menu sihat kak yana arini. suke! kalau ikan siakap ni masak laa apa pun, gerenti sedap kan. tun kalau ikan kukus wajib ada sambal kicap =)

EmbunRosaliza said...

Assalam Yana ini mmg menu sihat, tapi kalo akk lah mesti nak gak mkn nasi walaupun sikit heheh..memang tak puas kalo tak mkn nasi heheheh.
Sedap nampak ikan tu.

nuwairani ismail said...

wah wah wah! sukenye ikan stim2 ni. lembut n manis je isinya....dah lama nani tak buat ni..

quinnie said...

dah lamanya kita tak makan ikan stim...berkurun jugak lah...hehhehe...ikan stim sedap makan waktu panas2...:)

Yana Shaiful said...

@Ct>Yana drive dekat jee..xleh bwk p jauh..damia xleh diam dlm keta..bahaya jgk..wiken ni mst nak try bt jgk ikan berempah tu..dh terhidu bau nii hehee..
Yana sejak zmn anak dara lg angin byk..lepas bersalin lg bertambah angin tu..dh mcm2 bt..duk cmtu jgk angin hihii

Yana Shaiful said...

@Tun Telani> Ari ni je menu sihat..tibe plak esok kuar menu yg berkoles..jgn mare hihii..K.yana suka mkn mcm tu jee..suka rs masam :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Rosa> ari ni je kak xmkn dgn nasi..slalu bedal dgn nasi jgk..semalam dh terlebih mkn..ari ni kna krangkan pula..hehee

Yana Shaiful said...

@Nani> suka jgk..nak bt yg malesnya hehee..husben k.yana xmkn sgt ikan stim..klu bt dia mkn secoit jee.. dia lg suka yg garing..:=)

Yana Shaiful said...

@Kak Q> waaa..lamanya..yana slalu jgk bt ikan stim tp mkn sorang je la..husben xsuka sgt ikan stim ni.. kna bt tu kak Q..mmg sedap mkn yg panas2 :=)

nuwairani ismail said...

kak yana..nanti dtg amik award di rumah nani ye...