Tuesday, September 27, 2011

SPAGHETTI BOLOGNESE

Assalamualaikum semua..bersua lg kita skali lg..sempat pula nak bern3 mlm ni..Damia asyik masyik main..dia bt xtau je tgk ibu pgg lappy..ayah pula dah layan bola..so, ibu bleh nak berfoya2 kat alam maya jap hehe..Just nak share menu kami tadi..nmpknya malam ni dah terlebih mkn sudah hikhik..

Jom kita intai resepi Spaghetti Bolognese yg mmg best nii..yana terskodeng kat umah Kak Yatie ratu kuih talam kita tu..sape tak kenal kan..mcm2 kuih ada kat umah Kak Yatie..suka sgt singgah kat sana..Males nak ckp byk..krg bdk kecik tu kacau plak..kita layann jee :=)

SPAGHETTI BOLOGNESE



BAHAN-BAHAN:-
  • 2 sudu besar minyak
  • 4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
  • 1 labu bawang besar (jenis putih) – dikiub ½ cm
  • 1 helai daun bay kering ( yana xletak, xde stok )
  • 400 gm daging kisar
  • 400 gm tomato dalam tin 
  • 500 ml air
  • 2 sudu besar puri tomato
  • 1 kiub stok daging ( yana xletak, xde stok )
  • 2 sudu besar oregano kering
  • 500 gm spaghetti – ( yana guna jenis linguine )
  • Parutan keju secukupnya ( xletak )
  • Gula & garam secukup rasa
  • ( Yana tambah sosej )


CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga keemasan.
  2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
  3. Campurkan tomato, air, stok, puri, oregano, gula dan garam.
  4. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
  5. Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
  6. Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.
Selamat Mencuba :=)

4 comments:

ainihussin said...

nak kak yana !

Zaliedana said...

Yana,ct n hubby mmg suke sgt spagheti bolognese nih,selalu la juga duk wat,tapi suke guna angel hair sbb halus2 lembut n xmuak sgt..

Yana Shaiful said...

@Aini> jom kita mkn sama!!

Yana Shaiful said...

@Ct> yana xpnh rs lg angle hair..lepas ni kna try yg tu plak.. yg kecik2 lg senang nk telan hehee