Monday, September 19, 2011

TART TELUR~i'm back ^__*

Assalamualaikum semua..Alhamdulillah yana dah sihat walaupun ada sikit je lg sisa2 batuk nii..rasa terseksa sgt bila batuk melanda diri..nak bercakap pun susah..seminggu ni asyik diam jee..nak tergelak pun tahan hikhikk..

Jom je lah kita cuci mata dgn kuih Tat Telur yg dah abis nii..Yana buat sebelum selsema and batuk datang melanda ari tu..tat telur ni yana buat sebab teringin sgt nak mkn..p kedai bakery abis..hmm..blk je umah terus projek bt tat telur..1st time yana bt..senang je rupanya nk bt hehee..dh lama simpan resepinyaa..amek kat umah Kak Mas Duniaku..byk betul dpt bt satu adunan..nak mkn sorang xlarat..En.H xsuka plak tat telur nii..so,bagi je lah kat jiran tetangga..klu yana abiskan sorang2..maknanya bertambahlah cik koles dlm diri ini..huhuuu...jom kita layann :=)



TART TELUR
Resepi Asal : zlinda mz@myresepi.com
Sumber : Mas Duniaku


Bahan :
Bahan untuk crush :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur
Cara membuat crush :
  1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.

Bahan untuk filling :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tepung kastard
  • 1/2 tsp vanilla essence

Cara membuat filling :
  1. Pukul gula dan telur.
  2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.
  3. Mas tapis bancuhan filling tadi.
  4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.
  5. Bakar dalam oven. Linda agak2 jer temp dia. huhu. Agak2 nampak macam kering dah kekuningan orengean tuh masak la tuh ! tunggu sejuk baru potong tau !
  6. Mas bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah. ( yana ikut K.Mas jee :=)

Selamat Mencuba :=)

6 comments:

tun_telani said...

welcome back kak yana.. siannyer dia.. ada hikmah tu, bila x sihat pas raya ni jadi kurus sket kot ;p jd x perlu laa pulun diet mcm tun nih. huhu...

sedapnyer tat telur.. menguji keimanan betul!

Yana Shaiful said...

hahaa..kurus kejap je Tun..dh sihat rs nak mkn jee hikhikk.. Tat ni k.yana mkn skit jee..nk test jd ke x..pas tu bg je jiran..xsnggup nk mkn byk hehee

Cheq Sue said...

tiba2 rasa teringin pulak...boleh gitu..

nuwairani ismail said...

kalau buat dalam acuan kecik mcm best je sebab boleh makan sikit2. kalau buat acuan besar gabak tu jenuh la nak perabih. kene pulak kite yg tgh berdiet ni. tp kan kak yana, sekali sekala mmg tekak ni rasa nak makan benda2 mcm ni..

Yana Shaiful said...

@Cheq Sue: yana bt tart ni sbb teringin laa..Cheq Sue pun kna bt jgk nii hikhikk

Yana Shaiful said...

@Nani: haah..saje bt kecik2..bleh mkn skit2..k.yana bt ni sbb teringin sgt nak mkn..p bakery abis..klu x beli je 2 bijik mkn share dgn damia hehee