Friday, April 13, 2012

KENG SONG @ ASAM PEDAS THAI

Assalamualaikum...salam ari Jumaat yang indah..selamat bertemu kembali teman2 di alam maya ^_^..fuhhhh..fuhhh..mula2 kita sapu habuk dulu yerr hihii..rindu yg teramat sgt nak mencoret sesuatu di sini..Alhamdulillah..Yana dan baby sihat..skg dh minggu 18..terasa kejap jer ms berlalu..yana pun dah start masuk dapur..tekak dh boring asyik mkn kat luar jer..semangat nak masak pun dh berkobar2..byknya resepi kengkawan semua yg dh terlepas pandang..semuanyaa best..InsyaAllah..nnt ada kelapangan dan kerajinan bleh lah yana cuba :)

Tak mau ckp byk lg, jom kita cuci mata dgn menu yana semalam..xberkesempatan nak bt tayangan semalam..bizi skit dgn keje umah..maklum je lah, baru blk cuti2 malaysia ^^..semalam yana buat Keng Som @ Asam Pedas Thai..nak mkn ala2 thai plak..Yana blaja masak Keng Som ni dari mama tercinta masa blk kg minggu lepas..kena sgt dgn selera tekak yana dgn en.hubby..sedappp..nk masak pun senang jer..sesekali tukar versi asam pedas ni pun best jgk kan..asyik mkn asam pedas yg sama jerr..jom je lah kita jamu  mata..Yana nk BW plak jap g..dh rindu nk singgah menyinggah umah kengkawan semua ^_^

KENG SOM @ ASAM PEDAS THAI



Bahan kisar:

1 labu bawang putih
3 ulas bawang putih
5 batang serai
5-6 biji cili api ( ikut tahap kepedasan masing2 )
1 tangkai cili kering
1 inci kunyit
sedikit belacan

Bahan lain:

1 ekor ikan patin ( ikan lain pun boleh )
2-3 keping asam keping ( jus asam jawa pun bleh )
Daun kesum
Kangkung
Garam
Gula
Serbuk perasa
Air secukupnya 

CARA NAK BUAT:-
  1. Masukkan air dalam periuk dan didihkan bersama bahan kisar selama 10 minit.
  2. Kemudian masukkan asam keping, daun kesum dan ikan. Perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan mendidihkan lagi.
  3. Last masukkan sayur kangkung dan boleh tutup api. Siap untuk dihidangkan..
Selamat Mencuba :-)

6 comments:

tun_telani said...

kak yana!!!!!!!!!!!!!!!! winduuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! welkam back dear! muahh!! hihi...
tun xpandai makan ikan sungai. kdg2 je masak bila hasben tun berbunyi 'lama x mkn ikan patin'. hihi

Amie said...

Assalamualaikum Yana,
kalau dah dengar bunyi masakan ala-ala siam gitu, memang dah mula terliur..... sedap kan!

Chik Mimi said...

Assalam yana Tahniah tak terlambat kot kan

Mas said...

lamanya menyepiiiiii...
diam2 dh 18 minggu ye... mudah2an semuanya selamat, aminnnn...

menyelerakan betul tgk lauk yana tu

Nuwairani Ismail said...

rindu......rindu serindu rindunya!!! mcm nk menyanyi pulak ye....nani dah lama cari resepi ni tau! itu pon sebab ada sorg kawan yang minta suruh buat..katanya dia pernah makan di gerai yang dekat upsi. tak tahulah kat mana tu. pastu dia suruh nani buat. nani gugel resepi, keluar tulisan omputeh...malah la nak translate dah...nasib baik kak yana publish kat sini. boleh salin resepi dlu..

quinnie said...

sedapnya...suka gulai cam ni...letak kangkung ye..sukanya..:)