Wednesday, April 25, 2012

NASI HUE

Assalamualaikum semua..Alhamdulillah kita dipanjangkan usia untuk bersua lagi di alam maya ini..Semalam yana xsempat nak post apa2..sempat jeling2 umah kengkawan pun dalam phone ajer..Pagi semalam yana ada appointment dgn doktor..Alhamdulillah..baby sihat jer..belum tau lagi boy or girl..still kecik lagi tapi aktif sgt dalam perut ibu nii..selalu jer ibu rasa kena tendangan..nikmatnyaa anugerah Allah SWT ^^

Tengah hari tadi yana mencuba salah satu resepi nasi dari Rahel@RAHEL masak apa?.Nasi Hue..sedapp..menepati citarasa anak tekak kat umah ni hehee..Nasi Hue ni yana gandingkan dengan Ayam Bistik Resepi Kak Dj..satu gandingan yang mantop bagi yana ^_^..Tq Rahel share resepi nasi nii ekk..lepas ni bleh buat lagi..suka bau udang kering berserta rempah2 lain tuu..kawan2 yang lain jangan lupa cuba tau resepi nasi nii..memang sedap :p..jom kita cuci2 mata dengan pic yang biasa2 je nii..nak pic yang mengancam bleh lah singgah kat dapur Rahel yer..pasti tertawan ^_^


NASI HUE

BAHAN-BAHAN:-

250 gm beras wangi ( Rahel & Yana guna beras basmathi )
400 ml air ( Rahel & guna air panas )
1 sudu makan udang kering - rendam dalam air panas
1 sudu makan bijan - digoreng dahulu
1 tangkai serai
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
1 sudu makan gula pasir
2 sudu makan minyak sayur ( Rahel & Yana guna olive oil )
2 sudu makan pati ayam ( Rahel & Yana letak 1 sk ajer )
2 sudu makan sos ikan ( Rahel letak 1 sdm+1/4 sk  garam - yana letak garam jer )
1 sudu makan serbuk lada hitam ( Rahel & Yana letak 1 sk ajer )
Sedikit daun saderi ( yana xde stok )

CARA NAK BUAT:-

  1. Kisar udang kering, serai, bawang merah, bawang putih, cili merah dan gula pasir.
  2. Panaskan minyak sayur dalam kuali. Tumis bahan yang dikisar hingga berbau. Masukkan beras dan kacau rata.
  3. Kemudian masukkan air, pati ayam, sos ikan dan serbuk lada hitam. Gaul rata dan masak hingga nasi kering. Taburkan bijan dan hidang..sedapppp!!! ^_^

mkn bersama acar campak2 apa yg ada..lagi sedapp ^_^
Selamat Mencuba :-)

11 comments:

Nuwairani Ismail said...

sedaknye! sedaknye! sedaknye! nanti simpan dulu resepi ni. agak2 ada kerajinan baru buat, heheh

Amie said...

Selamat pagi Yana,
moga Yana & baby yang di dalam tu sihat walafiat,
memang resepi Nasi Hue ini nampak mengancam... makin dipandang makin terliur-liur pepagi ni...

Mas said...

salam yana...
nasi hue..
first time dengar..
sedappnya tengok...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, pertama kali tahu tentang nasi ni, tapi kalau tengok pada senarai bahan & rupanya, rasanya mesti sedap, kan..

zila 4ever said...

salam yana
tgok kt pic atas tue dah mengiurkan..seap x..pasti sedap la nie..kena cuba jgk nie..he hehe

Yana Shaiful said...

@Nani>nnt bt yer nani..sedap nasi ni tau :-)

Yana Shaiful said...

@Kak Amie>Alhamdulillah..ibu dan sihat jer ^_^..mmg mengancam nasi ni kak..jgn lupa cuba tau :-)

Yana Shaiful said...

@Kak Mas>Yana pun 1st time jgk dgr nasi hue ni..sedap..tq pd rahel yg sudi share resepi nasi ni..:-)

Yana Shaiful said...

@Kak Sari>haah kak..yana pun 1st time jgk dgr nasi ni..alhamdulillah sedap..memenuhi selera tekak umah ni..jgn lupa cuba ye kak :-)

Yana Shaiful said...

@Zila>mmg sedap..bahan2 pun senang jer..nnt cuba lah :-)

rahel said...

Hem...cak..ehehe..baru ternampak nasi hue..pastinya akan jadi nasi kegemaran kita kan..hehe..