Tuesday, April 17, 2012

DONUT KELEDEK

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..kita terus jer ke tajuk utama bekpes tadi hehee..Donut Keledek a.k.a Donut "Paaaaliing sedapp" Kak Izah yg jadi bualan hangat pada minggu2 yg lepas ^_^..kebetulan dapat rezeki keledek dari jiran terus jer tringat nak mencuba coz kat umah ni ada antu donut en.hubby dan damia^^..mmg betul yer tuan puan sekelian..donut ini mmg sedapp;-)Yana buat petang semalam and biasalah buat byk2 bleh difrozenkan..utk pagi nii Donut Keledek versi ball..senang keje buat bulat2 jer :p..

Hari ni en.hubby cuti so, kena masak lah utk lunch..hmm..tgh fikir menu apa yer?!! jap g nk BW jap..may be dpt lah kot idea nak msk apa ^_^..kita layan je lah pic yg xseberapa berseni niii..maklum lah, bila je sesi fotoshot berlangsung ada lah tgn2 kecil yg menganggu..mood nak berfotoshot pun jd males..snap jer apa yg patut huhuu.. 

tgn bdk tecik dh xsabar nak mkn ;-)
DONUT KELEDEK
Resepi asal : Donut Kentang Kak Wan
Olahan : Kak Izahdaut
Sumber cuci mata : Kak MADihaA

BAHAN-BAHAN:-

200 gm tepung gandum
1 1/2 sk yis segera mauripan
100 gm ubi keledek
1 sudu besar susu pekat manis
50 gm gula halus ( MaDiHaA letak 125gm je sbb keledek dh manis-yana pun )
1 1/2 sb mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60 ml air
Gula aising utk salutan 
Minyak utk menggoreng
CARA NAK BUAT:-

  1. Kupas keledek, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas. Sejukkan.
  2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan keledek lenyek dan bahan2 lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan elastik.
  3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dgn kain/plastik sehingga mengembang.
  4. Canai dan terap dengan acuan donut dan letak di atas dulang yg ditabur sedikit tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  6. Salut dgn gula halus atau coklat mengikut suka.
Selamat Mencuba :-)

16 comments:

tun_telani said...

salam kak yana ^^ tun pernah buat donat keledek versi kak ros JM.. mmg sedap dab lembut. kalau resepi ni tun pernah guna wat donat pisang.. eh.. ke tu resepi donat kentang fatmah? hmm... byk sgt resepi donat, dh lupa mana yg dh di-try mana yg belum. hihi

izahdaut said...

yang resei donut kentang fatmah tu lain tun... *opss ckap ke tun. hehe.. sodap kan.. haishh tetibe pulak nak mendonat. tapi mcm tak larat jek ni. nak mintak ler sektul dua.. :-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam yana..

memang ramai yg tergoda ngan donut paaaaling sedap tu kan? hehe....

Cheq Sue said...

sekarang tengah ada stok labu...boleh kot tukar ngan keledek ni... rajin je yana ni, cheq sue kadang2 kalau buat donat bila tak habis tu tak suka makan yang difrozen... :)

zila 4ever said...

salam kenal dan ziarah disini..baru jumpa blog nie..kt dapur mas..byk masakan sedap2 rupanya..:)sy follow yer

rahel said...

Yana...ada orang kat umah tak? Rahel nak ambik donut keledek la..

Nuwairani Ismail said...

adoi....tak larat dah nak ngadap gmabar2 donut gebus ni...tgh on diet skrg. kene puasa 2 minggu dulu baru bleh makan donut ni. nani suke makan donut. pastu kalo lebih, memang sengaja buat frozen. bila2 nk makan, bleh goreng balik.

Amie said...

Assalamualaikum Yana,
rajinnya mendonut.... kuih2 bertepung begini memang bagus untuk anak-anak, orang kata cepat membesar.

Yana Shaiful said...

@Tun>k.yana xtry lg donut kentang fatmah..mst sedap jgk kan..byk sgt resepi kdg2 smpai lupa hihii.. tp donut yg mmg sedap :-0

Yana Shaiful said...

@Kak Ratna> haah kak..mmg donut ni yg paaaaling sedap hihii

Yana Shaiful said...

@Cheq Sue>rajin tgk ms jgk ni hihii.. yana kdg2 jgk bt frozen..sajer utk tetamu kot2 mai umah tnpa dijangka hehee

Yana Shaiful said...

@Zila4ever>salam kenal jgk..tima kasih sudi singgah sini..resepi biasa2 jer ni..yana br nak blaja masak :-)

Yana Shaiful said...

@Rahel> tuan umah xde tapi amek je lerr..jgn malu2 hikhikk ^_^

Yana Shaiful said...

@Nani>hahaahaa..saje k.yana bt nk tunjuk kat nani ^_^..xpe..lepas dh smpai target bleh la nani bt..:-)

Yana Shaiful said...

@Kak Amie>haah kak..anak yana suka mkn donut..sbb tu slalu bt..dia xnk mkn nasi..

a'in fajar said...

salam yana..sedapnya donat keledek..ain pun br je try mmg sedap sgt..tq sgt kat k.izah..mst nk buat lg lps nie..