Friday, October 21, 2011

SANDWICH CRAKERS RANGUP

Assalamualaikum dan selamat petang..Cuaca mendung ajer ari ni..bunyi guruh dari tengah hari tadi tapi hujan masih menunjukkan penurunanya hihii..Cuaca sejuk mcm ni best jgk kan klu dapat minum kopi panas sambil sembang dgn hubby..nak sembang dgn Damia xleh lagi..ngeee..Petang ni sempat buat snek simple Sandwich Crakers Rangup..Resepi asal bleh tgk SINI dan jugak SINI..yg ni yana dh byk derhaka..ngeee

SANDWICH CRAKERS RANGUP


Bahan-bahan ( 5-6 0rang )

* 1 bungkus biskut cream cracker(tiger)
* 1 biji bawang besar(potong dadu)
* 1 tin sardin(dihancurkan isi sardin nya)
* 2 sudu sos cili
* 1 sudu tepung kari
* sedikit garam,perasa dan gula

* Bahan lain:
* tepung gandum
* tepung beras
* sedikit garam
* pewarna kuning@serbuk kunyit
* minyak utk menumis dan menggoreng

CARA NAK BUAT:-
  1. Tumis bwg besar dlm sedikit minyak,masuk tepung kari dan sos cili,kemudian masuk sardin yg dh dihancurkan tadi.
  2. Selepas itu masuk garam/perasa dan gula. Inti siap dan sedia digunakan.
  3. Sapukan inti sardin ke atas cream cracker dan lapis dgn 1 keping cream crackers.buat sampai habis.
  4. Dalam bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras disatukan dgn air seperti adunan tepung pisang goreng dan campurkan sedikit pewarna kuning atau boleh ganti dgn serbuk kunyit.
  5. Celupkan cream creakers tadi kedlm adunan tepung dan goreng ke dalam minyak yg sederhana byk/panas sampai kekuningan dan ranggup.
  6. Angkat, toskan dan potong 2 seperti sandwich.Sedap n simple..

* cara yana- celup crakers dgn telur dan golek2 dlm breadcrumbs..kemudian goreng hingga keemasan..siap :-)


Selamat Mencuba :=)

24 comments:

nuwairani ismail said...

kite pernah makan ni...sedap...tapi tak tahu cara buat...ni baru tahu...hihih

Sheila Shafeareen said...

salam hujan juga sana ye,,musim x mennetu skrg..sdp nya budak pun dah tetarik negok manu ni..sure ragup kan...

cik cek said...

Selalunya roti je wat sandwich...biskut pun leh buat gak...nanti kak cek nak try buat lak...:D

Citarasa Rinduan said...

mmg nampak ranggup sangat...

mai sini tukar dengan menu makan malam kami.. hehehe

Mak Qis said...

yana....neh mmg makan time ujan sedappp sgt...huwaaa...akak lapo plak dah...sardin ada..sekuk tadok la plak..

tun_telani said...

kak yana.. sini kan hari ni panasssss sgt.. kejap je kain kering.. ada sardin ye.. mesti hasben tun suka. dia hnatu sardin. tun kureng sket.

rahel said...

Mat mlm Yana,Rahel datang ni..singgah kejap nengok sandwic kraker tu,lum pernah gak buat yg ca ni..menarik pulak resepi ni..akan ditry gak suatu hr nanti..

EmbunRosaliza said...

Assalam Yana terserlah kesedapan n kerangupannya mmg sedap tu, mkn .

Amie said...

ada lagi tak....datang sini tahu nak menapau je... buat muka tak malu ajelah... he hehehhh

Naz / Nadz COSK said...

Yana..ooooo..yana..
Nak sikit yana.. Sedap ni..

Nurul said...

YAna, cam menarik juga sandwich crackers ni... buat tuk minum petang ngan kopi O panas cam yana cakap tu... sedapppnya.... ^__^

anymz said...

sedapnya yana..makan pulak time hujan2 begini dgn kopi o panas..perghh...:D

Yana Shaiful said...

@Nani>nnt bleh lah bt sndiri..senang je kan hehee

Yana Shaiful said...

@Kak Sheila> haah kak..tiap ptg ujan skg ni..mmg rangup..rs cam xckp je mkn 2 kpg hihii

Yana Shaiful said...

@Kak Cek>haah Kak Cek.. tukar menu plak..asyik roti je kan..yg ni sandwich rangup :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Ayu> yana dh amek mee kat umah K.ayu hihii

Yana Shaiful said...

@Mak Qis> beli biskut cepat2 kak..mmg sedap..nk bt inti lain pun bleh:=)

Yana Shaiful said...

@Tun> kat sini tiap2 ptg ujan Tun.. pagi mmg panas sgt..K.yana antu sardin jgk..bt inti lain pun bleh Tun

Yana Shaiful said...

@Rahel> nnt try lah kak..yana ni pun 1st time jgk try bt..mmg rangup.. bdk2 mst lg suka :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Rosaliza> mmg rangup..rs nk mkn lg lah hihii

Yana Shaiful said...

@Kak Amie> yana p sana nak tapau nasi ayam Kak Amie..sedap je tgk dr kejauhan..jom kita tukar kak hihii

Yana Shaiful said...

@Kak Naz> amek je kak Na..yana bt2 tak nampak hehe

Yana Shaiful said...

@Kak Nurul> nnt try lah bt kak..mmg sedap..bdk2 mst suka..klu xsuka sardin bleh bt inti lain :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Anim> xckp 1 bungkus crakers klu mkn time ujan..sedapnyaa hihii