Wednesday, July 9, 2014

KARI IKAN GAYA GOA ~ Menu 6 Ramadhan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah dapat lagi bersua di bulan yang penuh barokah ini..hari ni dah 11 Ramadhan..cepat betul masa berlalu kan..rasa tak terkejar pulak..banyak benda yang nak dibuat ^_^

Okess..tak mau bebel banyak2..jamu mata dulu dengan menu 6 Ramadhan kami yang lalu..Kari Ikan Gaya Goa..resepi dari chef Wan yang femes amos tuu..Dah banyak kali yana buat kari ni..sedap tau..harus kengkawan cuba..sempat lagi kalau nak masak untuk menu bebuka nanti hehee..jom semak resepinya ^_^



KARI IKAN GAYA GOA
Resepi : Chef Wan
Sumber cuci mata : CMG & Kak Yatie
  • 600 gram ikan tenggiri- Yana guna ikan jenahak
  • 3 biji tomato*
  • 3 biji cili hijau*
  • 3 camca besar serbuk ketumbar*
  • 3 camca besar serbuk jintan putih*
  • 2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
  • 2 biji bawang besar, dicincang
  • 3 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 inci halia, dicincang
  • 1/2 camca besar biji sawi
  • 4 camca besar cili kisar
  • 500 ml santan (mat guna 200 ml santan + 300 ml air)
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 2 biji tomato, belah 3 setiap satu
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAANYA :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum.
  2.  Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
  4.  Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...
SELAMAT MENCUBA :-)