Friday, July 18, 2014

AYAM UNGKEP ~ Menu 10 Ramadhan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah..sempat hupdate blog hari nii..walaupun kebizian melanda tetap jugak curi masa nak hupdate..banyaknya entry tertunggak ^__^

Hokey tak mau citer panjang2..layan je menu 10 Ramadhan kami..Ayam Ungkep resepi Kak Amie cayangg yang sangat sedapp..Terima kasih kak Amie share resepinya..dah banyak kali yana buat..Kalau dah tak ada idea nak masak memang ayam ungkep selalu jadi pilihan selain masak kicap..lauk paling sempoi hehee..


AYAM UNGKEP

BAHAN-BAHAN:-
1 kg daging ayam ~ potong 8 ~ lumur dengan 1 sudu teh garam, 1 sudu makan kunyit ~ perap seketika
2 batang serai ~ dititik
3 cawan air
minyak
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula pasir / gula melaka
Perasa pilihan ~ jika suka

BAHAN TUMBUK/KISAR
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
15 biji cili padi

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak
  2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna
  3. Tambah air, garam, gula dan perasa pilihan (jika suka)
  4. Tutup kuali rapat2
  5. Kacau sekali sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur
  6. Apabila kuah hampir kering ( jika suka kuahnya, tak perlu masak sampai kering ) dan ayamempuk, matikan api
  7. Siap untuk dihidangkan..
Selamat Mencuba :-)

No comments: