Wednesday, July 23, 2014

AYAM PHAT PHET ~ Menu 21 Ramadhan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^

Menu 21 Ramadhan kami~ Ayam Phat Phet..Dah banyak kali yana buat..sedap sebab pedas + masam.. memang feveret yana sangat2 kalau lauk macam nii..Hokess, Kita semak je lah resepinya..Yana kopipes je dari dapur Tun Telani..males pulak nak menaip hari ni hehee~~


AYAM PHAT PHET
Resepi: widad@myr
Sumber: tun telani

Bahan A (Blend)

  • 5 biji cili padi
  • 2 hiris halia
  • kunyit hidup 
  • 1 atau 2 batang serai
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar

Bahan B

  • 3 keping ayam
  • 1 batang serai
  • 1 asam keping
  • 4 helai daun limau purut
  • sedikit Garam dan Gula


CARA PENYEDIAAN:-
  • Blend bahan A dan tumis hingga naik bau
  • Masukkan bahan B dan air (ikut byk mana kuah yg nak, tun letak around 1-2cup).
  • masak till mendidih, n kuah nmpak pekat.
  • done ^^
Selamat Mencuba :-)

1 comment:

Eiryz Eilyz said...

sedapnya. boleh buat untuk buka puasa petang ni