Wednesday, July 16, 2014

IKAN KEMBUNG KUKUS AIR ASAM ~ Menu 8 Ramadhan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu 8 Ramadhan kami..Lauk paling simple..Ikan Kembung Kukus Air Asam..feveret yana ni tau ^__^.. Selera yang amat kalau dapat makan nasi dengan lauk macam nii..Ekceli, tukang masak dah tak tahu nak masak apa..hmm..dah boring nak masak ayam..semalam pergi pasar and nampak ikan kembung yang segar terus beli..Aduss..nikmat sungguh dapat makan lauk macam nii..nasib baik incik hubby pun suka..sama2 layan~~

k

IKAN KEMBUNG KUKUS AIR ASAM

BAHAN-BAHAN:-
4 ekor ikan kembung
2 keping asam keping
1 labu bawang besar ~ di dadu
1 biji tomato ~ di dadu
5 - 6 biji cili api ~ di hiris
1 biji cili  merah ~ di hiris
1/2 inci belacan ~ di bakar terlebih dahulu
1/2 cawan air suam ~ di ramas dengan sedikit asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau nipis

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Bersihkan ikan dan lumur dengan sedikit garam, masukkan juga asam keping. Kukus lebih kurang 5 minit
  2. Sementara tunggu ikan masak, bolehlah potong nipis cili padi serta cili merah dan campurkan dengan bawang besar dan tomato yang telah di dadu.
  3. Ramas belacan yang dibakar dengan air asam jawa, garam dan gula. Satukan semuanya dan perahkan jus limau nipis.
  4. Letakkan ikan yang telah masak ke dalam pinggan dan siramkan dengan air asam tadi. Siap untuk dihidangkan 
Selamat Mencuba :-)