Monday, July 14, 2014

AYAM PAPRIK ~ Menu 7 Ramadhan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu 7 Ramadhan yang simple2 je..Dah tak tau nak masak apa..hmm..fikir punya fikir ayam paprik jadi pilihan ^_^ Yana selalu masak ayam paprik guna resepi nii..simple dan sedappp ~~~




AYAM PAPRIK
Resepi : Cikgu Ani

BAHAN-BAHAN :-
4 ketul ayam ~ di hiris kecil
2 ulas bawang putih ~ dicincang halus
1 biji bawang besar ~ dibelah dua dan dihiris bulat kasar
1 biji cili merah ~ dihiris serong
11 biji cili api ~ dipecah2kan aje
2 helai daun limau purut ~ disiat-siat
Bunga kobis ~ dihiris kecil
2 biji putik jagung ~ dihiris serong 
1/2 biji karot ~ dihiris serong
2 biji kacang panjang ~ dipotong 1 inci
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
Sedikit gula ~ yana tambah

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak
  4. Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu
  5. Masukkan air. Masak hingga mendidih
  6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa serta gula. Kacau rata
  7. Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. ( kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air )
  8. Tutup api dan boleh hidangkan
Selamat Mencuba :-)