Wednesday, October 26, 2011

APAM ICE CREAM SODA

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..dah bekpes kee..klu belum jom join yana..pagi ni yana bekpes dgn kuih apam yg dibikin seawal subuh lagi..tibe plak mood nak mengukus kuih datang..Resepi Apam Ice Cream Soda ni dah lama yana memerapnya dlm fail resepi..tunggu masa dan ketika je nak buat..

Tak leh nak bebel panjang lebar pagi ni..biasalah ari cuti kan..berebut plak dgn En.H nak guna cik lappy ni..petang nanti baru yana BW yee..layanzz :=)

APAM ICE CREAM SODA



BAHAN-BAHAN:-

3 biji telur
200 gm tepung gandum
250 gm gula ksator ( yana letak 190gm )
1sudu teh ovalette
150ml ice cream soda
Pewarna-ikut suka
Filling lemon secukupnya-bleh jgk ltk filling lain ( yana xltk filling )
Mini paper cup



CARA NAK BUAT:-

  1. Pukul telur dan gula serta ovelette hingga putih dan gebu
  2. Selepas itu masukkan tepung gandum dan pukul hingga pekat
  3. Masukkan ice cream soda dan gaul sebati
  4. Kemudian bahagikan adunan 2 bahagian. Masukkan pewarna dan kacau lagi
  5. Masukkan papercup ke dalam acuan dan paipkan adunan. Letak filling dan seterusnya tuan lagi adunan hingga penuh.
  6. Kukus hingga masak ( yana kukus 15 minit )

Selamat Mencuba :=)

17 comments:

nuwairani ismail said...

kak yana...nani tak penah buat lagi ni...mak nani kat kg dah beria2 nak buat apam soda ni...nanti cuti la baru nak buat.

kak yana, nani tak reti pulak nak main sukat2 acuan pakai inci. kat tepi acuan tu tulis 20 cm. tak tahulah berapa inci. tapi rasanya kalau bekas 8 inci ok kot...kek ni kalau pendek tak cantik..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Yana.
Cantiknya kombinasi warna apam ni. Sejuk jer mata Naz memandangnya.. Comei laaa..

quinnie said...

wah tomeinya apam dia..kita pun tak pernah buat lg apam ni cam nuni gak..tak tau bila nak cuba...malas tul nak kekedai beli aiskrimsoda..hehhehe

Liza said...

mmg cantik gabungan kaler apam ni..nnt jemput ziarah dapur liza yer..thanx

tun_telani said...

omey! suka tgk kaler apam nih ^^ tun xpernah buat lg apam soda nih. eh, mana2 apam yg guna air gas tun mmg x penah try, mmg jarang sgt la ada air gas kt umah. sedap ye kak.. nnti nk buat jugak lah.

rahel said...

Mat petang Yana..teringin pulak ambik beberapa ketul buat minum petang..hehe..lama gak Rahel tak mengapam..tunggu mod mengapam datang..

nuwairani ismail said...

kak yana. acuan 18cm tu ok dah rasanya. kek yang nani buat acuan 20cm tu nani rasa macam pendek pulak. cuba kak yana buat acuan 18cm kot2 cantik..

Yana Shaiful said...

@Nani> k.yana br 1st time buat apam ni..ok jgk rsnya..bau wangi ice cream soda..

Yana Shaiful said...

@Nani> k.yana br 1st time buat apam ni..ok jgk rsnya..bau wangi ice cream soda..

Yana Shaiful said...

@Kak Naz>kombinasi warna negeri kedah ni.. hihii..tq kak

Yana Shaiful said...

@Kak Q>yana beli ice cream soda ni juz nk bt apam ni je..dh lama nk bt.. asyik tangguh jer..suka jgk apam ni :=)

Yana Shaiful said...

@Liza>tq sudi singgah sini..yana suka tgk kaler lembut cani..sejuk mata memandang hehee

Yana Shaiful said...

@Tun>k.yana beli ice cream soda yg kecik je Tun..semata2 nak bt apam ni..ada lg baki bleh bt sirap bandung plak:=)

Yana Shaiful said...

@Rahek>yana nk tukar dgn blueberry cis tat akak..tergoda nengoknya hihii

Yana Shaiful said...

@Nani>tq nani..nnt k.yana cuba :=)

Anonymous said...

Salam, sy dh buat apam soda nie.. Tp resepi lain ckit.. End result dy apam nie merekah.. But sdap.. Tp dlm pic nie apam tu x merekah pn.. Depends on bhnn atau pn cmne yer..??

Anonymous said...

Salam, sy dh buat apam soda nie.. Tp resepi lain ckit.. End result dy apam nie merekah.. But sdap.. Tp dlm pic nie apam tu x merekah pn.. Depends on bhnn atau pn cmne yer..??