Tuesday, October 25, 2011

AYAM MASAK BAWANG PUTIH

Assalamualaikum semua..terasa lama tak menjenguk dapur maya ku walaupun baru semalam bercuti..semalam hari yang amat membizikan..p sana p sini bayar segala hutang piutang sebelum berlakunya sebarang pemotongan..ngeee..Semalam juga dapur tak berasap..makan tapau jee..tak larat nak masak dh..sehari suntuk dalam keta..lepas round penang kita round kedah plak kejap..Kononnya nak p cosway laa..nak cari BM yg popular tuu..waaa..xde stok plak..ramai rupanya yg beli BM ni ek..igtkan yana jee yg nak hehee..

Dah 2 minggu En.H asyik tanya je nak beli tak BM lepas yana tunjuk kat intenet..punya lah yana promot BM tu smpai dia paham..ooo..bini aku nak nii..hahaaa..xsangka pula dia bg green light nk beli benda idaman kalbu ku itu..skg tgh syok nak blaja meroti..males nk uli pkai tgn..ssh tul org ada anak kecik ni nak menguli tepung kan..uli kejap ada lah yg dtg kacau..alasannn semata-mata coz nk BM..hihiii

Apa2 pun jom kita layan menu tengah hari yg simple banget nii tapi maveles..Pagi tadi ronda2 kat umah Kak Ayu and berkenan nak test Ayam Masak Bawang Putih ni..Resepi ni byk menggunakan bawang putih and yana suka bawang putih..kena sgtlah dgn resepinya..mkn dgn nasi panas..aduss extra dgn sambal belacan..perghh..terangkat hihii..

Asal resepi ni dari Chef Chinese Muslim dan Master Chef Sabri Hassan dr rancangan Jom Rasa..Mintak izin ye Kak Ayu and Faradean..yana nak share kat sini plak..InsyaAllah lepas ni bleh bt lagii..Jom kita semak resepinya..

AYAM MASAK BAWANG PUTIH
Resepi: Chef Chinese Muslim dan Master Chef Sabri Hassan dari Rancangan Jom Rasa


BAHAN-BAHAN:-

250g daging ayam yang dipotong dadu..sederhana saiznya-(Ayu gunakan 500g dada ayam)
7 ulas bawang putih- kupas kulitnya dan jangan dipotong-(Ayu ketuk aje)
7 ulas bawang putih- dipotong nipis-nipis
5 ulas bawang merah- dimayang
2 biji cili merah-dipotong -(Ayu gunakan dalam 5-8  cili padi diketuk)
2 sudu besar sos cili bawang putih-(Ayu gunakan Thai cili sauce)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng


CARA NAK BUAT:-

Lumur ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.(+sedikit halia kisar, Ayu tambah)-yana tmbh jgk
Panaskan kuali dan 1/2 kuali minyak . Pastikan minyak betul-betul panas.
Gorengkan ayam dengan 7 ulas bawang putih yang belum dipotong (iaitu yang sebiji-sebiji)
Gorengkan hingga ayam agak garing dan aroma bawang putih harum. Hati-hati jangan sampai hangit pulak bawang putih tu. Bila sudah garing..angkat dan toskan.
Kurangkan minyak...tinggalkan dalam 5 sudu besar minyak je.
Panaskan kuali..tumis dulu bawang merah, bawang outih yang dipotong nipis dan cili merah. Tumis hingga terbit aroma. 
Masukkan pula sos cili bawang putih, sos cili dan tomato ke dalam tumisan bawang. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan gula dan garam. Hidangkan..

Selamat Mencuba :=)

16 comments:

cik cek said...

Yana...
kak cek dtg nak makan ni...lum lunch lagi ni...nampak lak lauk sedap kat sini....leh kan...:D

Cheq Sue said...

amboi...sedapnya menu lunch dia...

tun_telani said...

kak yana.. tun book berbulan BM tu baru ada stok.. hahaha.. mmg ramai org minat.
sedapnyer ayam. nk tapau sket utk dinner blh? malas nk masak. hihi

rahel said...

Yana..sedapnya ayam tu..ada kuah yg likat gitu...makan ngan nasi panas2...

Mas said...

hi yana...

sedapnya tgk aym msk bwg putih tu... nak sikit :)

nuwairani ismail said...

arghhhh! lapar! takleh jadi ni...kene gi makan dulu jap...

psst : nani pon belom beli lagi BM. tak sabar nak pindah semenanjung. nanti nak ada "bibik" tolong uli tepung mcm org lain jugak.

Eda Amisha said...

lapar ....

Fabulicious Shoppe said...

salam,minat dengan angry bird dan domokun? mehh ke pages facebook sy. ade jual barang2 angry bird n domokun yg sgt cute2 tu... klik link bwh ni yee or paste kt URL.
http://www.facebook.com/pages/Fabulicious-ShoppeAngryBird-Domo-Kun/218341638226640

Yana Shaiful said...

@Kak Cek> msk Kak Cek jgn malu2..yana dh buka pintu nii..jom kita mkn sama :=)

Yana Shaiful said...

@Cheq Sue> menu simple je Cheq Sue tapi sedap..bertambah lah jugak nasi tu hihii

Yana Shaiful said...

@Tun>nak tapau ek..ada bwk tupperware x hehee..frust tul la xdpt BM tu..xtau bila plak ada..hmm..lama lg lah kna menunggu :(

Yana Shaiful said...

@Rahel>haah..sedap ayam masak bawang putih ni..lain skit rsnya coz ada bau bawang putih yg terlebih

Yana Shaiful said...

@Kak MAs> jemput mkn K.mas..jgn malu2..xde sape kat umah ni..kita jee leh mkn nii hikhikk

Yana Shaiful said...

@Nani> mkn dulu nani..xelok mkn lambat..cian perut itu..meh mkn dgn K.yana..xbest jgk mkn sorang2:=)

Tak tau bila br dpt BM tu..semua branch abis..rmai peminat BM..bila dpt pindah tu..nnt byk bleh simpan Toys kan :=)

Yana Shaiful said...

@Eda Amisha>waaahh..ko smpai sini..dh lama ku menanti kehadiranmu dear.. jemput mkn..bt muka xmalu..hahaaa

Yana Shaiful said...

@Fabulicious Shoppe>InsyaAllah nnt sy akan ke sana :=)