Thursday, November 17, 2011

HOME MADE TAU FU FA~ i likee ^__^

Assalamualaikum semua pengunjung Dunia Cinta Kami..Petang ni yana nak jamu Tau Foo Faa..xsangka bleh buat sendiri jer Tau Fu Fa nii..Senang and sedap..Tq pada Adik Nonie atas resepi ni..slalu Yana beli jer kat pasar malam..hari ni kita mkn puas2..semuanya buat sendiri..Tq jugak pada Cheq Sue..Yana terskodeng resepi ni kat umah dia beberapa hari yang lepas..esok plak Tau Fu Fa menjelma kat umah Kak Liza Intai Dapur tapi resepi berlainan sikit..makin tergugat nafsu lapar nak mencubanya hihiiii..dan akhirnyaa..dapat jugak makan dalam suasana hujan lebat kat luar..walaupun sejuk tapi best dapat hirup Tau Fu Fa nii..Jom layann :=)

HOME MADE TAU FU FA

Resepi: Nonie Rahman
Sumber : ila_Cheq Sue 



BAHAN-BAHAN:-


4 cawan air soya ( Nonie guna soya jagung kotak ) (Yana guna susu soya kotak )
1 sudu besar serbuk agar-agar
1/2 cawan air
2 sudu kecil esen vanilla


CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan susu soya. Biarkan sekali mendidh dan tutup api.
  2. Dalam periuk yang berasingan, panaskan air dan masukkan serbuk agar-agar. Masak sehingga serbuk agar-agar tadi larut.
  3. Apabila serbuk agar-agar sudah larut, masukkan air soya tadi dan esen vanilla.
  4. Tuang ke dalam bekas dan boleh lah disejukkan. Biarkan sejuk seketika pada suhu bilik. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk selama 2-3 jam


UNTUK AIR GULA


BAHAN-BAHAN:-


300 gm gula kabung ( cheq sue guna nissan kelantan-yana guna nise kelate jugok ^_^)
100 gm gula pasir
250 ml air
2 helai daun pandan


CARA NAK BUAT:-


Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masakkan sehingga gula larut dan sejukkan..
Enak dimakan time sejuk2..perghhhh mavelesssss 

Selamat Mencuba :=)

21 comments:

Wattie said...

Assalamualaikum Yana,
Bestnya taufoo...akak suka sangat makan ni dari kecik sampai sekarang, tp selalu beli aja tak pernah buat

rahel said...

Salam Yana
kalau petang n cuaca panas cam ni memang sesuai sangatlah pekena puding taufu fah tu..

nonierahman said...

salam kak yana-terima kasih sudi mencuba.ada lg x?teringin la pulak..

Cendana Kasih said...

salam...lama dah akak tak buat tauhu far ni... beli pun jarang.. hari ni tgk tauhu far ni...teringin la plak..sib baik hari ni ada pasar malam..hehe

cik cek said...

Senang je buat dia ya Yana...tq kongsi resepi mudah ni...lehla kak cek cuba buat nanti...:D

Amie said...

cantik kejadiannya ....nampak agak mudah juga untuk menyediakannya ye Yana...dan mesti sedap! masuklist dulu...senang-senang nati nak cuba buat...

Cheq Sue said...

cheq sue yang buat haritu baru habis semalam. setiap hari makan sikit2, simpan lam peti memang masyuk. Kalau yang beli mane tahan nak simpan lama2

Kamalia said...

Salam yana..honestly 1st time jumpe home made taufu fa mcm ni..slalukn guna tauhu jepun lmbut tu je kn..nnt nk cube gakla..tq for sharing yana..

Zaliedana said...

Yana,ct pon suka sgt ngan tau fu fah nih,selalu duk beli jer kat psr mlm,mmg sedap kan..xpernah lagi wat sendri,ct suka versi panas n sejuk,hb pon mmg suka,nanti leh la wat,da juga tgk kat dapo cheq sue bebaru ni..

Yana Shaiful said...

@Kak Wattie>zaman bdk2 dulu yana xsuka sgt mkn tau fu faa nii..ms duk u dulu br blaja mkn..sedap rupanya hihii

Yana Shaiful said...

@Rahel>haah..sejuk jer tekak..tapi kat sini petang slalu ujan..xkisah lah..best jgk mkn time ujan hehee

Yana Shaiful said...

@Nonie>tq Nonie ats resepi yg sedap ni..ada lg dlm esbox..meh lah mkn sama..cepat sikit abis hehee

Yana Shaiful said...

@CK>Yana br 1st time bt..slalu beli jer kat pasar malam..lepas ni bt xtau je klu tgk kat pasar malam..bleh bt sndiri dh hikhikk

Yana Shaiful said...

@Kak Cek>haah..sebelum ni xterfikir pun nak buat sndiri..asyik beli jer.. nnt cuba lah Kak Cek..berbaloi :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Amie> buat kak amie jgn xbuat hehee..sedap..rs mcm beli jgk :=)

Yana Shaiful said...

@Kamalia>tq sudi singgah sini..nnt cuba lah..rs mcm yg slalu beli:=)

Yana Shaiful said...

@Cheq Sue>Haah..tahan lama..yana pun mkn sikit2 jgk..2 ari lg br abis kot hihiii

Yana Shaiful said...

@Ct>yana lg suka klu versi panas..xsuka sgt mknan yg letak dlm peti hehee..pe2pun taufu fa ni mmg terbaekk :=)

Liza said...

salam yana....perggggghhhhh....tau foo fa 2 bungkus dik....hiihhii

Nurul said...

Waa, Yana...
Terliur plak K Nurul tgk... senang juga nak buatnya yer... leh ler try jugak... fav tu :)

EmbunRosaliza said...

akk pun terliur nak buat yang amat dah ni yana, cuma bahan2 tak ada lg