Friday, November 11, 2011

ROJAK TAUHU

Assalamualaikum..bersua lagi kita malam ni yer..ada masa kejap nak meronda2 di alam maya sebelum tido..Malam ni agak kesepian dan kesunyian..Damia dah tido..En.H pulak keje shif malam..aduss..single kita malam nii..nak tgk Maharaja Lawak pun xde mood nak gelak sorang2..hmm..layan intenet je ler..

Malam ni juz layan menu simple jer tapi kenyang jugak makan tanpa berteman hihiii..Semenjak duamenjak ni terjatuh cinta plak dgn menu berasaskan tauhu..kalau p kedai wajib kena beli..mcm2 dh buat dgn tauhu..kali ni try plak resepi Rojak Tauhu Akak CK..kalau digoogle mcm2 versi ada rojak tauhu ni..mula2 nak buat rojak tauhu dgn kuah petis tapi udang plak enggak ada..nanti2 lah kita try plak..malam ni layan yang ni dulu ek.. Mintak izin yer Kak CK..yana nak share kat sini plak..:=)

ROJAK TAUHU
Resepi: CendanaKasih


BAHAN-BAHAN:-

2 keping tauhu ( digoreng dan dipotong )
1 batang tauhu telur ( dipotong dan digoreng )
Sedikit timun ( xletak xde stok )
Sedikit taugeh ( dicelur sekejap )
Sedikit carrot ( dicelur sekejap )

BAHAN SOS

3 biji cili api ( nak pedas bleh tambah lagi )
1 ulas bawang putih kecil
1 sudu besar kacang tanah tumbuk
Sedikit kicap
Sedikit bijan ( utk tabur )

CARA NAK BUAT:-

Mula2 buat sos dulu. Tumbuk cili padi dgn bawang putih hingga lumat. Masukkan kicap dan gaul rata. Boleh tambah sedikit garam jika suka. ( kalau agak kering boleh tambah sedikit air masak )


Ok.. dh siap sos, masukkan tauhu dan tauhu telur yang digoreng dalam pinggan. Letakkan skali taugeh dan timun. Curahkan sos dan tabur kacang tanah dan bijan. Siap.... dan boleh dimakan. 

14 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam rojak tauhu..sdp tu..fv kalau mkanan yg ada tauhu....resepi diet ni...

cik cek said...

Yana...
Fav menu kak cek ni...simple dan sedap...:D

Amie said...

Assalam Yana,
biasanya kita makan tahu sumat je, tapi bila tengoktauhu boleh dipelbagaikan resepinya... teringinlah nak cuba...

Lelaki Ini said...

tak dewk udg pg beli la akak..
hehehe
apa2 pun..
nmpk sedap :)

Liza said...

sedapnya tauhu ni...tauhu ni peberet Liza , buat la cmner pun mmg sedap....hihihi

nuwairani ismail said...

macam dah terjangkit pulak ye...tauhu memang best! kite pon suke makan dah skrg...mesti nak beli jugak!

rahel said...

Salam tuan rumah...sioknye makan rojak tahu..lama dah tak mkn ni..selalu beli jer..suka sangat.

Yana Shaiful said...

@Kak Sheila>Sama lah kita kak..yana fav jgk tauhu..xpuas klu dpt mkn

Yana Shaiful said...

@Kak Cek>haah..mkn tauhu pun dh kenyang walaupun simple jer :=)

Yana Shaiful said...

@kak Amie> tu la Kak Amie..Yana pun baru tau..mcm2 bleh bt dgn tauhu ni.. dh mcm2 versi cuba :=)

Yana Shaiful said...

@Lelaki Ini>hehee..males nak kuar beli..buat apa yg ada jer :=)

Yana Shaiful said...

@Liza> betul tu liza..k.yana pun xkesah msk ape pun..semua layan :=)

Yana Shaiful said...

@Nani>berjangkit dgn nani la nii.. sejak ari tu asyik mkn tauhu jer hihii

Yana Shaiful said...

@Rahel>ramai suka tauhu kan..klu buat sndiri puas mkn..mcm2 bleh letak..bleh mkn byk hehehee