Friday, November 18, 2011

KUIH PUTERI AYU

Assalamualaikum dan selamat petang semua..jom cuci mata jap dgn Kuih Puteri Ayu..Yana buat untuk bekpes pagi tadi and kuih ni still lagi lembut walaupun hari dah petang..Tq pada tuan empunya resepi Rohaya1710@MyResepi..mmg puas hati dapat buat sendiri Kuih Puteri Ayu nii..satu adunan dapat banyak..bleh buat untuk minum petang pulak..Jom je kita semak resepinya..Yana c&p jer dari umah Tun..lepas tgk Tun buat ari tu makin bersemangat nak cuba buat sendiri..acuan dah lama beli..tapi  vitamin R nak buat kuih ni xde lagi..pe2pun Jom layann :=)
KUIH PUTERI AYU
Sumber: Tun_Telani & Ros@JM

BAHAN-BAHAN:-
( untuk 25-30 biji )

2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudu kecil ovellete
1 sudu kecil pandan esen
Sedikit pewarna hijau
Kelapa putih+sikit tepung gandum dan garam
( Ros tambah 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum )




CARA NAK BUAT:-



  1. Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lagi.
  2. Masukkan tepung, santan, pandan esen dan pewarna. Pukul lagi hingga sebati.
  3. Isikan kelapa putih dalam acuan, tekan sikit supaya mampat. Tuangkan adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.
*NOTA TAMBAHAN ROS@Jintanmanis.com

Langkah yang paling penting masa pukul telur tu, Ros pukul telur hingga berbuih baru masukkan gula dan pukul lagi sampai betul2 kembang. Kemudian baru masukkan ovellete. Bila masuk ovelette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihatan dalam adunan dan akhirnya baru masukkan bahan2 yang lain.





*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*

1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.

Selamat Mencuba :=)

14 comments:

nonierahman said...

kak yana..sukaaaa..rajinla buat kuih puteri ayu nie.nonie suka makan tp xsuka buat sebab nanti nonie sorg jer makan..nak seketul heeeee

EmbunRosaliza said...

Assalam yana, akk pun suka puteri ayu ni, kebanyakkan resipi sama je, cuma kuantiti bahan2 je yg berbeza. Sedap mkn lemak manis kan

Zaliedana said...

Yana,sedapnyer puteriayu,kat umah nih kalo wat mmg laku,hb n ank ct suka,tapi ct jer malas nak wat,sbb malas nak tekan klpa parut tuh bagi padat,huhu..Ct selalu guna resepi rositam,mmg best n lembut ajer..Kdang kalo lbh wat frozen ajer.

tun_telani said...

wahhh!! sedap! sedap!! aritu tun buat salah bajet kelapa dia, ni kaka yana wat tebal elok je.. mesti sedap sgt mkn puteri ayu yg manis lembut dan bila gigit2 kelapa tu.

cik cek said...

Kak cek dah lama teringin nak makan kuih ni...resepi pun dah lama simpan...suka tgk kaler hijau terang lembut ...cantikkk...dan pasti sedap kan Yana...:)

Cendana Kasih said...

ayunyer si tuan puteri ni....hehehe...

dah lama plan nk buat, tp tak terbuat lagi sbb mood rajin lom datang...hahaha

rahel said...

Salam Yana..
cantek putri ayu tu..sesuai ngan namanya..hehe..

Yana Shaiful said...

@Nonie> K.yana bt 1/2 aduna jer..mkn sorg2 jgk..lmbt nak abiskan hihiii

Yana Shaiful said...

@Kak Rosa> yana br blaja bt kuih ni kak..senang jgk nk btnya..lepas ni bleh try resepi org lain plak :=)

Yana Shaiful said...

@ct> yana males nk frozen..klu bleh nk abis kan ari tu jgk..yg ni bt 1/2 adunan je..sempat lah nak abiskan dari pg smpai petang..nnt nk try resepi rossitam plak lepas ni :=)

Yana Shaiful said...

@Tun> k.yana saje bt tebal..nk gigit kelapa muda tuu..mmg best.. hehe

Yana Shaiful said...

@Kak Ck> yana pun dh lama plan nak bt..lama betul nk tgu vitamin R muncul..br ari ni muncul terus bt hehee

Yana Shaiful said...

@kak Cek> sedap Kak Cek..nnt try lah..1 adunan dapt byk.. :=)

Yana Shaiful said...

@Rahel> tq..dh lama berkenan nk bt kuih puteri ayu ni..br ari ni dpt bt..nsb baik cantik ..puji sendiri plak hihii