Wednesday, November 16, 2011

PAJERI NENAS

Assalamualaikum dan selamat petang semua..dah mkn ker..menu apa tengah hari ni..hmm..yana xsempat lagi nak jalan2 intai dapur umah kengkawan semua..sedikit kebizian hari ni..Nak curi masa kejap jer ni nak post menu tengah hari tadi..semalam teringin nak makan pajeri nenas..ari ni terus jer buat..Ekceli yana xpenah masak pajeri nenas bersantan dan berkerisik ni..1st time buat..Alhamdulillah..sedap jugak dimakan..hehee..

Jom je lah kita semak resepinya..resepi pajeri ni hasil gabungan dari resepi yang yana google..campur tolak bahagi darab semua..equalnya jadi mcm nii hihii..kita layan pic je lah ek..abis sudah..layann :=)

PAJERI NENAS


BAHAN-BAHAN:-

1 biji nenas
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
200 ml santan kotak
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar serbuk kari ayam/daging
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula melaka
2 biji cili merah
1/2 cawan air
Garam
Serbuk perasa

CARA NAK BUAT:-

  1. Kisar/tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar/ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga garing.
  4. Masukkan sedikit air ( anggaran 1/2 cawan ) kacau kejap dan masukkan santan.
  5. Kacau hingga sebati. Bila sedikit mendidih masukkan kerisik, garam, serbuk perasa dan gula melaka. 
  6. Masukkan nenas yang telah dipotong dan juga cili merah.
  7. Masak hingga mendidih. Tutup api dan siap untuk dihidang :=)
Selamat Mencuba :=)

18 comments:

Nurul said...

Assalam, Yana..
Lamanya K Nurul x menyinggah sini.... macam2 kebizian melanda dicampur dgn pegi bercuti... hehe..
K Nrl suka gak nenas masak pajeri camni.. sedappppnya.. ^__^

quinnie said...

sedapnya yana..fav kita gulai pajeri ni..huhuhu

tun_telani said...

kak yana.. tun suka makan pajeri nenas.. tp xpernah wat sendiri.. tun mmg kurangkan makan nenas, tp kalau nmpk pajeri nenas ni mmg x tahan.

cik cek said...

lama tak masak...lama tak makan...kak cek suka...kak cek suka...:D

Sheila Shafeareen said...

As'salam hemmm sdp tu pajeri nenea...fv lauk kami sekeluarga ni..terutama mak/abh suka lauk ni...nak pulak bila dah semalaman baru sdp terasa rempah nya....mkn dgn nasi apa2 pun sdp

rahel said...

Mat petang Yana
pajeri nenas memang sedap banget..Rahel suka ngan pajeri nenas..

anymz said...

salam yana..akak dtg bwk burger..eh bwk sos nya aje.burger da habis..huhu

pajeri nenas ni mmg fav akak..yeahh..hujung minggu dpt makan free.jiran depan rumah kawin cucu..

Zaliedana said...

Yana sedapnyer pejeri,ct xpernah wat pajeri nih,selalunyer duk mkn yg mak wat ajer,mak ct mmg selalu la wat pajeri,nenas ke terung ke,kalo xpon pajeri rebung,adeiii sedap sungguh air tangan mak kat kg.

Anna Qawina said...

lama x mkn ni, tp tk pernh la akk buat..hhihi

Yana Shaiful said...

@kak Nurul>bestnya kak nurul p bercuti..yana ujung taun ni br plan nak cuti2 malaysia hehee..

Yana mmg suka pajeri ni..xde lauk lain pun xpe..pajeri ni pun dh ckp :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Q>sama lah kita..mmg fav pajeri nii :=)

Yana Shaiful said...

@Tun>K.yana br 1st time bt sndiri..lepas ni nak mkn bt sndiri jer..Dulu k.yana kurangkan jgk nenas ni..dh dpt anak xyah kurangkan dah.. suka sgt nenas hehee

Yana Shaiful said...

@Kak Cek>hahaa..yana pun dh lama xmkn..ekceli br 2 minggu lepas mkn kat kedai hikhik..

Yana Shaiful said...

@Kak Sheila> betul tu Kak..saje buat byk..nak mkn esk plak..lg sedap rs masam manis nenas tuu :=)

Yana Shaiful said...

@Rahel>rmai suka pajeri nenas kan..Kat umah ni yana jer mkn byk..husben krg sikit dgn nenas

Yana Shaiful said...

@Kak Anim>yana dh tgu dpn pintu ni kak..cepat msk hihii..

Bestnya ada kenduri..bleh mkn org lain msk..boring mkn asyik kita jer msk..klu ada pajeri ni mmg cnfem terkam yg ni dulu kan hihii

Yana Shaiful said...

@Ct>yana ni pun br 1st time buat sndiri..slalu tgu mak mertua bt klu ada kenduri..rsnya yg dia bt lg best..tgn sifu kan hehee

Yana Shaiful said...

@Kak Anna>jom mkn kak..1 st time yana buat ni hehee