Tuesday, November 22, 2011

KUIH SERI MUKA yang tak berseri~ :-(

Assalamualaikum..cerita sedih ari nii..hmm..semalam berkobar2 semangat nak buat kuih kegemaran tapi hasilnyaaa..hmm..males nak citer..dah 3 kali buat tapi still ada kesilapan berlaku..Dah males rasanya nak buat kuih seri muka ni tapi suka sangat nak makan..so, cubalah buat sendiri..1st time buat mmg hancuss..lembik bahagian atas..xleh mkn langsung..2nd time macam tu jugak tapi guna resepi lain..tengok orang lain buat semua cantik..kenapa yana buat xjadi..dah ikut step by step tapi masih begitu..

Petang semalam sekali lagi memberanikan diri nak buat kuih kegemaran nii..guna resepi lain pulak..tertarik sebab buat dalam acuan kecik jer..Akhirnyaaa..ini lah hasilnyaaa...


Hmm..kecewanyaa..masih tak berseri :=(


Yang ni sajer2 nak test acuan kuih puteri ayu..dah jadi macam kuih Seri Muka Marble Pandan pulak ^_^..lepas ni tak pasti..nak cuba buat lagi ke tak..masih lagi kecewa :=(

17 comments:

rahel said...

salam Yana..
cantik dan comel kuih seri muka tu,suka tengok yg dlm acuan putri ayu...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Yana...
Mama tgk okay jer..yg dlm acuan kecil tuh bahagian atas nmpk okay :)

Qhaifa Nur said...

walaupun tak berseri tapi berjaya membuatnya...
suka acuan yang digunakan lain dari yang lain...

Amie said...

siapa kata tak cantik tu...cantiklah Yana...lembut je kombinasi warnanya tu...

Kak Amie masak gulai nenas dengan ikan sepat kering, share resepi Yana di bawah tu...kakak pun tak gunakan bawang juga... sedap oooo...terima kasih ye Yana, halalkan resepinya ye...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Yana..Nampak atasnya macam elok jeee...mesti sedap ni kannnnn

Zaliedana said...

Yana,ala dah cun lah tu yana..Janji rasa sedap dah la yana..Tang lembik2 cikit bahagian atas tuh yg sedap..Ct suka tgk yg acuan puteri ayu tuh,nmpak cun bangat..

EmbunRosaliza said...

Assalam yana, rajinnya buat kecil2 kuih ni, akk dlm loyang pun tak berapa rajin nak buat, tapi suka mkn kuih ni, akk selalu guna resipi akk sendiri je utk kuih ni, Mungkin ada kesilapan kat tepung kut yana, pas tu kena tambah 1 sudu tpg jagung kat dlm tu. Nampak elok je tu. Tak kisah lah tak berseri pun yana, janji sedap di mkn

chikadakbiru said...

salam yana...amboi sapa kate tak berseri..tgk berseriii aje tuh..

Yana Shaiful said...

@Rahel>tq..cantik dlm pic je kot..kat luar ni yana tgk cam bersememeh jer hehee

Yana Shaiful said...

@Mamahawa>bahagian atas ok cuma dh bercampur dgn bhgian bwh..jd xmenarik jee xnmpk putih pulut tu :=)

Yana Shaiful said...

@Qhaifa Nur>Alhamdulillah..bleh jgk bt cuma xcantik sgt je lah..xleh nk bg jiran..malu hihii..

Yana Shaiful said...

@Kak Amie> ye ke cantik kak..tq..yana rs cantik dlm pic jer..yg real punya dh jd mcm marble..xnmpk putih bhgn bwh..sbb tu xpuas ati lg hehee..

Sedapkan kak gulai nenas tu..Lepas ni rs nk bt lg..:=)

Yana Shaiful said...

@Sue>mmg sedap tapi itu lah..nmpk cam xmenarik coz bhgn atas dh bercampur dgn bhgn bawah..mcm 1 kaler jee jdnya :=)

Yana Shaiful said...

@Ct>hahaa..yana suka jgk tgk acuan putri ayu tu..klu xbercampur 2 kaler tu rsnya lg cantik tp mmg sedap..yana mmg suka kuih ni :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Rosa> InsyaAllah kak nnt yana try resepi akak pulak..rs xpuas ati lg..igtkan klu menjadi elok nak bg jiran hehee..

Yana Shaiful said...

@Kak Cek>ye kak berseri..tq hikhikk

nuwairani ismail said...

at least kak yana ada la juga cuba buat. mcm nani pon suke juga makan. tapi langsung tak pernah cuba buat ni