Tuesday, July 26, 2011

BANANA BANANA BREAD

Assalamualaikum..salam hari Selasa yang indah..hujan baru membasahi tanah Kepala Batas..nyamannyaa..kurang seminggu lagi kita semua akn smbut bulan yg mulia..Dah tak sabar rasanya nak sambut Ramadhan minggu depan tapi sedih juga..may b taun ni xdapat lagi nak solat terawih..taun lepas dah cuti terawih coz still dlm pantang and tahun ni kna jaga anak la plak..InsyaAllah kalau ada masa bleh je bt terawih kat umah..cuma rasa lagi seronok klu dapat solat kat masjid or surau..lagi meriahkan..hmmm..xelok lah mengeluh..kita x g terawih bkn sbb nk p enjoy tapi nak jaga anak yg kecik lg nii..

Oklah..kita citer resepi yg jadi semalam..yana bt utk mkn petang..Banana Banana Bread..xtau plak kenapa namanya camtu nk kata roti rupa dan rasa mcm kek hehehee..Yana terskodeng resepi ni kat umah Kak Izah..pisang byk kat umah so, test je lah..rasanya not bad..betul kata kak Izah..mkn yg tgh suam2 lg best..terasa lagi garingnya itu..and rasanya kna kurangkan lagi pisang tu..bila mkn rasa pisang jee..byk sgt kot 2 cwn tuu..jom je lah kita layann..:=)




BANANA BANANA BREAD

source: allrecipes

  • BAHAN-BAHAN:-

  • 2 cwn tepung serbaguna * yana guna tepung gandum
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cwn butter
  • 3/4 cwn gula perang ( yana guna 1/2 cwn gula pasir )
  • 2 telur
  • 2 1/3 cawan pisang lecek masak ranum ( yana guna 2 cwn jee )


CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan oven ke 175 C. * saya guna suhu 170 C.
  2. Dalam mangkuk yag besar, satukan tepung, soda dan garam. 
  3. Dalam mangkuk yang lain pukul butter dengan gula hingga berkrim dan ringan. Kemudian masukkan telur dan pisang lecek dan aduk hingga sebati. 
  4. Masukkan adunan pisang tadi ke dalam mangkuk tepung. Aduk hingga sebati dan sekadar rata. Tuang ke dalam loyang yang disapu butter atau alas dengan kertas minyak.
  5. Bakar dalam  oven hingga 60 ke 65 minit. 

Slamat Mencuba :=)

26 comments:

izahdaut said...

wahhh.. sedap jugak kan penu rasa pisang. hari tu akak buat separuh je kot. cepat je habis makan panas2...hehee. tq ye sudi try resepi dari blog akak.. walaupun bukan resepi akak.. kikiki

Nurul said...

sedapppnya.... meh sepotong... ;D
aritu pun k nurul dah buat... tgk kat izah lah... mmg sedappp suam2...

Kak Rosaliza said...

assalam yana, sempoi je resepinya tp pise lak takdak huhu. nmpk sedap yana

nOOrsha said...

salam yana.. petang2 ngaadap banana bread ni best kan.. nak2 ade ice cream kat sebelah, makan kapit aiskrim kat tgh..mabeles :)

Citarasa Rinduan said...

wah!!!!!!!!
gebunya.................

nak sepotong 2 dik.

Zaliedana said...

Assalam yana,sedap juga kan,mmg texture mcm kek,Ct pon pernah wat sekali,b4 kak izah wat,Mkn time suam mmg best ajer..

Yana Shaiful said...

Kak Izah: Saje bt byk nk bg kat jiran hehee..bkn resepi akak pun xpe..sama2 share kan..tq kak :=)

Yana Shaiful said...

K.Nurul: dah rmai yg buat rupanya hehee..resepi senang je kan tp rasanya best mkn kek pisang lg kan.. bread ni laku time panas2 tu jee :=)

Yana Shaiful said...

Kak Rosaliza: haah kak..bahan xbyk sbb tu nk try bt..umah yana pise byk..nk antar sana x hehee

Yana Shaiful said...

NoorSha: haah..klu mkn dgn aiskrim rsnya kejap je abis nii hehhee

Yana Shaiful said...

K.Ayu: nak 3 potong pun yana bg kak hehee

Yana Shaiful said...

Ct: haah..time suam2 best je mkn tp rasanya kek pisang gebu lg best.. lg cepat abis hehee

Nuridah said...

Assalamualaikum Yana,

sedapnya kek pisang...kak nur suker mkn kek pisang tapi orang kat rumah nie kurang sikit...kalau buat kak nur sorang kena habiskan...hehe.

cik cek said...

Salam Yana....
Ish2...ingat kak cek salah rumah tadi...he he...dah tuko perabot baru...nak raya ek...he he...nak mintak sikit Roti Pisang...nampak gebu je...nak buat stok pisang tak de la pulak...boleh kan...:)

p/s...kak cek dtg bwk sambal sardin + peria ni....leh mkn sesama kan...:)

ibundo said...

salam yana,
mintak roti cikittt....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana...
sedaapnya banana bread tu yana...tgk ada choc chip lg tu... mmg sedaap ler..

hanez said...

salam ziarah & follow,,

nuwairani ismail said...

ini kalau baru wat kuar dr oven ni...baunya punya la...alahai...
suke apa2 yg berkait dgn pisang..lepat pisang, pengat pisang, cekodok pisang, kek pisang, banana bread tak pnah try lagi. heheh

Rabiatun Adawyah said...

wahhh...dah cuba yer..masuk list juga ni..tp belumbuat lagi..huhu

Yana Shaiful said...

Kak Nurindah: Kat umah yana mmg suka kek pisang..klu bt sndiri lg cepat abis..mkn yg br keluar oven mmg sedap ehehe

Yana Shaiful said...

K.Cek: haah kak cek..raya dekat dh kita tukar langsir skali ni haa..hikhik..

bestnya..nk nk..sardin tuu..peria lebih skit hehee

Yana Shaiful said...

Ibundo: Nak byk pun bleh kak hehee

Yana Shaiful said...

Kak Diana: semua duk mkn choc chip tu je kak..breadnya lmbt abis hehee

Yana Shaiful said...

Hanez: tq sudi singgah cni and folo..nnt kita singgah sana plak yee..:=)

Yana Shaiful said...

Nani: K.yana suka jgk pisang..tapi suka buah pisang je laa..klu dh jd kuih tu krg skit..kek pisang je yg suka sgt hehe

Yana Shaiful said...

Rabiatun: saje nk test rs cane..slalu ada pisang asyik bt kek jee..kali ni roti plak..tp rs cam kek jgk hehee