Thursday, July 14, 2011

APAM BERAS

Asslamualaikum dan slamat tengah ari..dah mkn ke semua..ari ni yana xmsk pe pun..nk abiskan laksa semalam..buat bkn main byk lg..nak mkn 2 org jee..terlebih sudah hehee...Saje nk tayang bekpes  pg tadi..buat khas utk my baby..tgk dia mkn apam selera jee..skali mkn 2 biji..tengah ari nk lagi.. nasi je xnak..xpe lah..janji dia mkn apam dgn seleranyaa..


Jom je lah kita intai resepi oleh Cha My Resepi..dah ramai yg buat resepi nii..senang je kann..Apam Beras ni rasanya cam Apam Snow White jugak..Kali ni mkn tanpa letak kelapa parut..aduuss malessnya nk p keluar beli kelapa parut..pe2 pun layan je lahh  pic yg xseberapa nii..biasa yana 1/2 adunan jee..xleh bt byk2 krg sape nk tlg abiskan.. layannn :=)

APAM BERAS
Resepi: Cha MyResepi

BAHAN-BAHAN:-

2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam





CARA NAK BUAT:

1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus).  Setelah
    hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. Selepas itu,masukkan bahan
    cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Perap selama 3 jam.
3. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.  Sapukan sedikit minyak pada acuan
   kecil.  Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
4. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak juga dimakan begitu
    saja.

12 comments:

chikadakbiru said...

nanti tinggal dlm 5 ketoi na..cb nak buat minum petang kat ofis nih hihih

Nurul said...

Yana,

Nak jgk, 2 ketul cukuplah... ;D

Wattie said...

Salam Yana,
Cantiknyaaaa kejadian apam Yana, warna pun lembut memikat jer...pos mai sini sikit, kita tukaq ngan karipap nak??

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam yana..k,atie pon pernah buat gak..mmg sedap mkn ngan kelapa parut.
masa bergambar tue dah 8 bln usia anakbuah k.atie tue..

Zaliedana said...

Assalam yana,Anak ct pon suke apam,yg nih xpernah try lagi,rasa cam yg snow white ek..Nmpak bhn pon lbh kurang sama kan..

nuwairani ismail said...

sedapnya ni makan dengan kelapa parut...nani pernah makan cicah kuah bubur kacang hijau. sedap jugak

YANA SHAIFUL said...

CB: 5 jee..cukup kee..huhuu

YANA SHAIFUL said...

K.Nurul: nak 2 kak..? Cb nak 5..maknanya kna bt lagi laa hehehee..

YANA SHAIFUL said...

K.Wattie: cantik ke kak..tq.. kaler feveret nii hehee

YANA SHAIFUL said...

K.atie: lembut je kan kak apam nii..
comel anak buah akak..geram nk cubit pipinyaa hikhikk

YANA SHAIFUL said...

Ct: bdk2 mmg suka kuih yg lembut2 kot..suka tgk dia mkn.. yana rs mcm apam snow white tu jgk..

YANA SHAIFUL said...

Nani: best jgk kan klu cicah dgn bubur nii..waahh..mkin tembam la kita.. huhuu