Sunday, July 3, 2011

AYAM KASHMIR~ selera my baby mkn

Assalamualaikum dan salam tengah hari ahad..ari ni rasanya ramai teman2 blogger sunyi jee..biasa lah ari minggu xkan nak duk umah je kan..mcm yana jgk..semlm kuar pagi and petang br blk...seronok dpt ronda2 tapi semalam x ronda sgt pun..my baby xsihat sgt g..cian dia kena campak plak..ari ni duk umah je lah..en.hubby kena keje plak..

Semalam sambil masak laksa sempat jugak lah yana masak ayam kashmir..saje nk msk nk buat sahur..dah lama simpan resepi c&p dari umah K.Mas Duniaku..betul ckp K.Mas..ayam ni mmg maveles..tq pada kak DJ..resepi K.DJ mmg semua best..pasni ada ulang tayang lagi kot hehee..Suka tgk my baby mkn semalam..rasanya my baby ni dah ikut ayah dia kot..suka dgn kari..al maklum lah membesar kat penang hehee..

Jom je lah kita intai resepi yg dah abis kot..yana mkn sahur pagi tadi..rasa cam duk kashmir je time mkn tadi hikhikk..jom layannn..:-)

AYAM KASHMIR




Bahan :

  • 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
Bahan A :
  • 6 biji bawang merah - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 3 bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 batang serai - diketuk
  • rempah 4 sekawan 
  • sedikit daun kari
Bahan B :
  • 3 sudu besar puri tomato - Mas guna sos tomato ( yana guna sos tomato gak )
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 2 sudu besar rempah beriyani
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 4 biji tomato - dipotong kecil
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ayam - Mas tambah
  • minyak masak secukupnya
  • 2 biji ubi kentang - dipotong
Cara memasak :
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
  3. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya. 
  4. Hidangkan setelah masak.
Slamat Mencuba :-)

6 comments:

cik cek said...

Wah!...hebat2...menu ayam dari kashmir...he he...cam sedap je ni Yana....kak cek lum mkn lagi ni...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana...
cian baby yana kena campak yer... moga cepat sembuh yer baby yana...

ermmm... ayam tu nmpk sedap ler yana... nak ckit ada lg x nie?

Zaliedana said...

Assalam yana,ala ciannyer damia kna campak,yana bgi mandingan daun mambu okla,aritu anak ct kna dmam campak,bagi mandi daun tuh n letak bawah bantal..Dah prnah try wat versi daging kashmir pon sedap gak..

YANA SHAIFUL said...

K.Cek: try la bt K.cek..rasa cam mkn dgn Shah Rukh Khan jee td kat kashmir hikhikk

YANA SHAIFUL said...

K.Diana: Alhamdulillah..baby dh makin ok..

Jom mkn sama kak..best je bau kari nii..

YANA SHAIFUL said...

Ct: Tu laa..tgh cari daun tu gak.. susah gak nak jumpa daun tu kat area nii..Alhamdulillah baby dh makin ok..

Pasni try bt versi daging plak..hubby suka sgt dgn kashmir nii..hehee