Friday, July 1, 2011

IKAN PEKASAM GORENG~ dh lama xmkn

Assalamualaikum dan salam tengah hari Jumaat yang indah..Ari ni dah 1 Julai 2011..kejap je masa berlalu..Bulan Rejab juga akan tinggalkan kita dan Syaaban akan datang..hati ni xsabar menanti Ramadhan taun nii..Harap2 taun ni dpt berpuasa penuh bersama en.hubby tersayang..Dah 2 taun kawin tp xpnh dpt puasa pnh bersama..taun pertama smpt 3 ari puasa bersama..and taun kedua 2 ari jee..

Ekceli yana puasa ari nii..dah penghujung Rejab baru dpt berpuasa..InsyaAllah akan diteruskan pula hingga Syaaban..Ingat masa zaman anak dara dulu paling suka bila Rejab dan Syaaban menjelma..Suka berpuasa disamping nak kurus heheee..Yana dulu montel tau..Skg ni kurang montel skit heheee..Tengah ari ni saje nak tayang ikan pekasam goreng utk sahur pagi tadi..ikan pekasam gerik pemberian jiran sebelah best jgk tapi rasanya xleh lawan ikan pekasam ibu mertua ku..mmg sedap sgt..biasalah org kedah bt kan..mmg meveles lah..pe2 pun tq pd jiran sebelah ek..hmm..kna fikir nak balas apa plak bg kat dia nnt hehee..

Dah byk plak membebel nii..nak tayang resepi simple jee..Jom kita jenguk dapur jap..my baby br lena je tuu..Alhamdulillah makin sihat tapi pg ni tiba2 ada bintik2 merah plak kat muka and badan..xtau nape..adakah campak or alergik something..tggu petang ni nak bwk p klinik..jumpa lagi dgn mrs.doc.. Alahai my baby.. baru sihat demam dah timbul yg lain plak..dugaan.. 

IKAN PEKASAM GORENG



BAHAN-BAHAN:-

2 ekor ikan pekasam
2 biji bawang merah ( mayang )
cili api secukupnya ( potong suka hati )
Asam limau nipis





CARA NAK BUAT:-

  1. Cuci dan bersihkan ikan pekasam. Kemudian rendam kejap dalam air untuk mengurangkan tahap masinnya.
  2. Panaskan minyak dan goreng ikan pekasam tersebut hingga masak .
  3. Angkat dan dalam minyak yang sama goreng pula bawang merah dan cili api. Goreng kejap je. Kemudian angkat da tabut atas ikan pekasam yg digoreng tadi.
  4. Sebelum hidang perah sedikit jus asam limau. Slamat Mencuba ;-)

6 comments:

Mas said...

sedapnyaaa ikan pekasam! makan dgn nasi panas2 mmg x hingat nasi dh bertambah hihihi

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer yana....makan nasik panas2 ngan cili potong perghhh terangkat....ni bikin kecur air liur ni....=)

eina said...

nak..nak...sedapnyo ikan pekasam...

YANA SHAIFUL said...

K.Mas: mmg sedap..xsedar dh bape kali tmbh nasi hehee..

YANA SHAIFUL said...

K.Fiza: bau ikan ni dh kecur air liur..mmg xpnh puas mkn ikan ni kan Kak..hehee

YANA SHAIFUL said...

Eina: mari la eina..ado lagi nii..:=)