Friday, July 29, 2011

LAKSA THAILAND~ laksa lagi ^_^

Assalamualaikum dan slamat petang semua..sorry semua pada yg sudi singgah and jenguk blog nii yee..dh berapa ari duk tgk karipap tu jee..tuan umah bz memanjang..semalam dari pagi smpai petang keluar berfoya2 dgn en.hubby hehee..Semalam en.hubby cuti and kami keluar shopping skit..klu shopping tu mmg xsedar langsung ms berjalan..tgk jam dh hampir pkl 3..lama betul rupanya kami duk dlm JJ Perda tuu..biasalah org pompuan kan..byk yg nak hehee..ekceli semalam bkn shopping brg org tua tp shopping baju raya utk Damia..

 

Byk sgt pilihan baju bdk2 nii..semua lawa and nmpk comel jee..tak tau nak amek yg mana..klu ikutkan hati semua nak amek..phtu sapa nk bayar hikhikk..Dah setle baju Damia juz nk beli baju kurung jee..Kat JJ semalam belum berkenan dihati lagi..padahal dh byk baju kurung kat situ..Raya ni 1st time Damia nk pakai baju kurung..so, kna pilih biar puas hati kan.. 

Waahh..byk plak membebel xtentu pasal nii..jom kita intai resepi yana bt semalam..blk umah terus je bt..dh lama teringin nak mkn..blk klate ari tu dpt mkn skit jee..Laksa Thailand..rasanya seakan2 laksa kuah lemak laksa klate cuma kuahnya lagi pedas berapi..suka kita klu pedas nii..yana bt kuah laksa nii ikut resepi Kak Rosnani MyResepi..rmai yg puji best so, yana try.. hampir sama je dgn resepi yg mama yana ajar..TQ kak Rosnai..mintak izin share kat sini plak yee..Jom kita layann pic je laa..rasanya laksa ni abis..huhuu..Layannn :=)

LAKSA THAILAND

Bahan-bahan ( sajian 8-10 org )

  • 1 paket laksa kering (rebus & toskan)
  • 7-8 ekor ikan sardin/kembung/selar (rebus, asingkan isi)
  • 1 biji kelapa (perah dlm 7-8 cawan santan)
  • 8-10 helai daun limau(mayang halus)
  • 1 1/2 labu bwg besar (potong 8 bhgn=besar2)
  • bahan utk kisar
  • isi ikan yg diasingkan tadi
  • 10-13 btg cili padi merah
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci lengkuas
  • 2 btg serai
  • 1 inci halia
BAHAN ULAM:-
  • 7-8 ulas bawang putih (potong nipis2, goreng bersama sedkit minyak sampai perang-ini wajib nih utk ulam)
  • kacang panjang=potong nipis2(pilihan)
  • timun diracik(pilihan)
  • kobis =mayang halus(pilihan)
  • taugeh (pilihan)
  • Sawi jeruk - hiris nipis (pilihan)

Cara-cara

  1. korang campur semua bahan blender dgn santan & bwg besar, masak dgn api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut dimayang tadi. masukkan garam & aji.
  2. lepas tu biarkan kuah dia surut sket(pekat) dlm 1/2 inci. Lepas tu timbang rasa masin maneh, lemak..
  3. resepi asal ade batang pisang yg lembut(pokok pisang ade rebung ker?). batang pisang tu dikupas sampai jumper isi paleng dlm dan putih bersih. potong nipis2 , terus masukkan dlm periuk masak bersama kuah. batang pisang tu akan jadi lembut & rasa dia sedap...manis2 jer..(maner lar nak carik kat KL neyh, btg pisang pon kena bayor..)
  4. NOTE: terluper plak, resepi asal ade serbuk cili. Korang leh buat sindri jerk..basuh cili kering, lap dgn kain bersih. goreng tanpa minyak atas api perlahan sampai nampak agak garing. Jgn sampai hangus, biler dah agak sejuk, korang blend hancur sampai jadi serbuk.(ini utk yang tahan pedas ajer)
Slamat Mencuba :=)

14 comments:

Zaliedana said...

Amboi yana tayang laksa lagi ek..Mesti suke laksa kan..Ct seumur idup xpernah wat laksa,sbb mmg xmkn laksa,sekbek hb pon xbape mkn sgt,kalo x,haru juga lah..Owh yana selalu shoping kat jj perda ek..HB Ct da umah kat perda,tapi bagi org sewa jer,dah lama xp jj sana..

quinnie said...

salam yana...saya tak pernah makan laksa versi thailand ni...nampak sedap kuahnya macam laksam pun ada....bila2 ingat nak cuba...:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana..
wah p shpng yer.. memang betul ler kan yana.. skg baju bebudak ppn mmg cantik2.. byk sgt pilihan.. n thn nie anak yana 1st time pakai baju kurung yer... wah pasti nnt nampak lg comel kan.. :)

waah rajinnya yana buat laksa... nampak sgt sedap tu..

Naz said...

Yana, kak Naz suka laksa Thai ni.. Ada org panggil laksa Siam.. Akak minta izin copy resepi ye..
Salam Ramadhan utk Yana sekeluarga!

Nurul said...

Salam, Yana...
Dah pi shopping baju raya rupanya.... k Nurul pun ingat nak shopping hari ni... Ader anak kecik kena pi shopping awal2, nanti dah tgh puasa ramai sgt, susah... :)
K Nurul x pernah lagi makan laksa thailand.. Cam Kak Q ckp, nampak cam laksam.... Mesti sedapppp... Nanti2 blehlah K Nurul lak cuba...

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan... :)

LinRosly said...

Assalamualaikum Yana...

Kak Lin Mmg Suka Makan Laksa...Tak Kiralah Laksa Apa...Kalau Makan Tak Cukup Sepinggan!

nuwairani ismail said...

sedap2! suke makan laksa thai...lebih2 lagi yg pedas2 tu!

Yana Shaiful said...

Ct: hehee..yana br lepas pantang laksa..tgh kemaruk lg nk mkn..hb pun suka jgk mkn laksa..

Haah..slalu jgk shopping JJ Perda..xjauh sgt..byk umah area situ kan :=)

Yana Shaiful said...

Kak Q: best laksa ni kak.. rs mcm kuah laksam jgk cuma ada lengkuas and letak cili padi byk2..lg pedas membara hehe

Yana Shaiful said...

Kak Diana: Sejak ada anak ni byk shoping utk anak jee..kita punya xbeli pe pun g..yg penting anak kna lawa ari raya nii hehee..

Laksa ni sedap kak..pedas berapi :=)

Yana Shaiful said...

kak Naz: mmg sedap kan laksa nii.. bau pun wangi jee..

Slamat Menyambut Ramadhan jgk kak.. :=)

Yana Shaiful said...

Kak Nurul: haah kan..nk setle yg kecik ni dulu..malas nk p berebut bln puasa phni..mak ayah tgu shopping dkt raya plak hehe..

Nnt akak try la laksa thai nii.. sedap :=)

Yana Shaiful said...

kak Lin: sama la kita..klu laksa mmg xtolak..pagi smpai mlm mkn laksa saje pun xpe hehee

Yana Shaiful said...

Nani: kita mmg sama.. lagi pedas lagi best :=)