Thursday, June 30, 2011

IKAN PERCIK PUTIH

Assalamualaikum dan slamat petang..jap g dh nak msk magrib..mst ramai yg nak berbuka kan..ekceli, Yana baru je sudah masak..Alhamdulillah my baby dh makin sihat..badan dia pun dh mula berpeluh and tengah ari tadi dia start aktiviti yg dh lama dia xbuat..panjat sana panjat sini..Epy je ibu tgk dia dh gelak sambil duk ckp dgn 2 ekor kawannya tuu..rabbit and patrick..dah 4 ari dia bt xtau je kat kwn2 dia tuu..

Tengah ari tadi duk fikir nak masak apa ek..asyik goreng nasi je utk en.hubby..mst boring..My baby tido je tadi trus yana masak dapur and duk ketang ketung tibe2 jadi ikan percik hahahaa..dah lama x mkn percik..blk klate ari tu pun xsmpt nak mintak my mama msk..ari ni kita msk sndiri je lah..yana suka percik putih..xde pewarna tambahan hehee..jom kita layann..jap je masak nii..bakar je lam oven..layannn:-)


BAHAN-BAHAN:-


2 ekor ikan kembung
4 ulas bawang merah ( tumbuk kisar )
2 ulas bawang putih ( tumbuk/kisar )
1 inci halia ( tumbuk/kisar )
1 batang serai ( tumbuk/kisar )
1 keping asam keping
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan santan cair
1 batang serai ( diketuk)
Garam
Gula
Serbuk perasa


CARA NAK BUAT:-

  1. Lumur ikan dengan sedikit bahan tumbuk/kisar dan perap kejap. yana perap 1/2 jam je. Kemudian bakar.
  2. Dalam kuali @ periuk masukkan semua bahan kecuali tepung jagung dan bahan2 perasa dan kacau sentiasa hingga mendidih.
  3. Perasakan dengan bahan perasa dan masukkan tepung jagung yg dicampur dgn sedikit air. Kacau 5 minit hingga pekat. Tutup api dan siram sedikit kuah percik ke atas ikan yg sedang dibakar tadi. Ulang 2 @ 3 kali hingga ikan masak. Slamat Mencuba ;-)








12 comments:

nuwairani ismail said...

alangkah bahagianya dapat makan percik ni...terus teringat bulan pose...nani suke letak cili kering sikit kasi kaler merah2, pastu taruk belacan sikit utk baunya. tp mak nani suke buat yg putih aje...

Diana @ Melley Mey said...

Alhamdulillah.. baby yana dah sihat yer... Syukur padaNya..

wah ikan tu nmpk menyelerakan ler yana...akak x perna lg masak mcm nie.. menarik..

suri solehah said...

wah,,sedapnya percik putih..akak suka..kalau kt kg time posa banyak org jual percik cengini

tun_telani said...

morning yana ^^
dah lama x makan ikan percik.. kalau kt kg ni, biasa wat letak cili jugak mcm nani.. tp kalau blk KB mmg gini la mkn nyer.. sedap jugak ^^

cik cek said...

sedapnyaaaa....:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam yana,k.atie blm pernah cuma ikan percik nie...ayam percik biasa la tp mmg nmapak sedap!
kalau yana ada masa lapang,ziarah la org tua...dimasa hayatnya masa ada.,peringatan tuk k.atie gak nie.

YANA SHAIFUL said...

Nani: mmg bahagia klu dpt mkn makanan klate kita kan hehee.. Kdg2 bt jgk yg kaler merah tuu..ari ni kita nk mkn yg kaler putih plak..

YANA SHAIFUL said...

K.Diana: Alhamdulillah kak my bay dah makin sihat..

nnt try la bt kak..mmg sedap..eh eh prasan plak hehee..

YANA SHAIFUL said...

Suri Solehah: Haah kan..xlama dh nak pose..byk lah bleh tgk percik cani..:-)

YANA SHAIFUL said...

Tun : Morning Tun..

Saje xnk letak cili..baby nak mkn jgk..pahni kita bt yg ada cili plak..br nmpk berseri2 kan hehee

YANA SHAIFUL said...

K.Cek: mmg sedap K.cek hikhikk

YANA SHAIFUL said...

K.Atie: nnt try la bt K.Atie.. simple je resepi nii..

Tq K.atie atas ingatan..Yana ada mama je..ayah dh lama meninggal.. mama duk jauh..kdg2 je lah dpt jenguk dia..InsyaAllah..