Saturday, June 25, 2011

ROTI PURI KENTANG & JIMI ASMARA~syoknyaa ^__^

Assalamualaikum dan slamat petang..ari ni tak sempat nak tayang bekpes and lunch..baru blk beronda-ronda di ari minggu hehee..blk je td trus msk dapur coz dh beberapa ari duk tringin nak mkn roti puri kentang..tergoda tgk kat umah Kak Izah pastu terjenguk plak kat umah Ct..Gulai darat semalam x abih g..kira ok la tuu bleh mkn dgn roti puri kentang..

Mmg best roti ni mkn panas2..xckp..Mula2 susah gak rasanya nk goreng roti nii..xnk kembung.. msk yg ke3 br elok nak kembung..InsyaAllah lepas ni bleh bt biar semua kembung..kembung ke x yg penting sedap dan dah abih pun hehee..Tq pada Kak Fida MyResepi..semua resepi akak mmg best..Mintak izin share kat sini plak ye kak..

ROTI PURI KENTANG


sumber: kak Fida@Myr
C&P : Kak Izah Muffin Lover


BAHAN-BAHAN :- ( 8 keping )

125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum (1 cawan rata)
1 sk garam
50 ml air hangat (10 sb)
secukup minyak masak untuk goreng terendam

CARA NAK BUAT:-
  1. Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
  2. Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
  3. Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
  4. Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
  5. Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
  6. Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
  7. Siap untuk disajikan

SLAMAT MENCUBA :-)


Makan roti bergoreng ni mst nak minum air yg sejuk kan..Yana teringat plak jus yg terskodeng skali g kat umah K.Ummi Kuantan..Nak tgk kat umah CMG kita pun ada..jus Jimi Asmara..mmg best leee..syoknyaa..sejuk tekak yg panas kuar jln2 td hehee..Tq pada resepi Jimi Asmara yg asal Kak Ann MyResepi..mintak izin c&p je K.ummi yee..jom kita layannn :-)




JUS JIMI ASMARA

Bahan: ( 1 jug/ 4 - 6 orang)
  • 4 sudu besar gula
  • 1 1/2 sudu besar oren sunquick (jangan terlebih, nnt x jadi lak)
  • 1 sudu kecil esen pisang (banana essence)
  • beberapa titis pewarna hijau
  • Air masak putih secukupnya
  • Ais ketul
Cara Menyediakan:-
  1. Masukkan gula dalam jug. Larutkan dengan sedikit air panas.
  2. Masukkan oren sunquick, esen pisang, pewarna hijau dan air.
  3. Kacau sebati. Masukkan ais.
  4. Siap untuk diteguk...slurrrppp!!!....Errrkk!! Bestnyaaa...

    SLAMAT MENCUBA :-)

12 comments:

nuwairani ismail said...

kalau sy buat roti yg pesen2 gini, mesti separuh kembang, separuh lagu kempis. sampaikan ayah siap tanya, "kenapa yg ni tak kembang?" hadoi....

izahdaut said...

sedapnya cicah ngan gulai daging.. sedapkan puri ni lembut je. tapi adunan tu kire dapat cukup2 makan je..
air jimi asmara pun best. trasa wangi aroma oren ngan banana tu. slalu jugak buat tapi tak letak pewarne ijau tu. fuh kenyang tersandar dapat menu best2 gini yeee

eina said...

wahh..air jimi asmara..nati nok wat jugok lah...

Anna Qawina said...

rajinnya buat roti puri tu..hehe..akakmalas nih..nak tumpang sluurrpp air ijo tuh..nyaman je nampak

YANA SHAIFUL said...

Nani: Dulu k.yana bt x kembang gak..skg ni je ok skit..tgn dh lembut kot hikhikk..try la bt kot2 mengembang dgn jayanya kali nii..;-)

YANA SHAIFUL said...

K.Izah: haah..adunan xckp..rsnya esk kna bt lg hehee..

Yana guna sirap banana..blk kg ari tu jmpa terus beli..dh cari kat penang xde..slalu guna pes je lah dgn pewarna..

YANA SHAIFUL said...

Eina: Sedap air nii..kna bt tuu..:-)

YANA SHAIFUL said...

Anna: time rajin trus kna bt hehee..

Jom kak minum sama..sejuk tekak nii..:-)

Zaliedana said...

Assalam yana,a"ah roti sedap kan,mmg xcukup,aritu wat 1adunan,kak ipaq lak datang,dapat merasa sorang cikit jerla,nnti mmg nak wat lagi..Air jimi asmara nih ct kalu buat selalu buat pati byk2 letak peti,pastu time nak minum campuq aiskrim soda cikit,mmg best,tapi xleh le minum selalu,hihi..

Amie said...

assalam yana,
terima kasih sudi datang dapur kak amie...sama2lah kita manfaatkan perkongsian resepi dunia maya...

YANA SHAIFUL said...

Ct: mmg kna bt lg nii..xckp ari tuu hehee..

Bt jus campur ais krim soda mmg sedap kan..slalu gak bt camtu tp ari ni kehabisan syok hehee

YANA SHAIFUL said...

K.Amie: Terima kasih jgk K.Amie sudi kunjung balas sini..InsyaAllah sama2 kita manfaatkan..Yana br nk blaja masak nii hehee