Friday, June 10, 2011

AYAM UNGKEP

Assalamualaikum..dah mkn tengah hari ke semua..yana baru dapat nak bern3 ari ni byk keje nak kna setle dulu and then br bleh pgg cik lappy..Tak mau citer byk kita intai je resepi yang best ni..my baby selera mkn nasi dgn lauk nii sbb tak pedas kot..resepi best ni dari blog Kak Wattie dan resepi asal dari Puan Noraini..terima kasih kepada akak berdua yee..yana mintak izin share kat sini plak..jom kita layan je lahh..layannn :)


AYAM UNGKEP

Bahan-Bahan :
1.5 kg ayam, dipotong kecil
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar, dihiris bulat
2 batang serai, diketuk
1/2 cawan minyak masak
garam dam perasa secukupnya
1 hiris asam keping
air secukupnya

Bumbu (rempah ratus di kisar)
2 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan putih
3 sudu besar jintan manis
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar (merah)
4 ulas bawang putih

CARA NAK BUAT :

1. Bahan bumbu dibasuh dan kisar hingga lumat bersama sedikit air.
2. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis, bawang besar, bunga lawang dan serai hingga naik baunya.
3. Masukkan bumbu kisar dan tumis lagi hingga naik bau dan garing. Jika kurang minyak, tambah sedikit lagi.
4. Masukkan ayam dan kacau sebati.Tambahkan dua cawan air dan asam keping.Kacau biar rata.Tutup kuali dan biarkan rendidih selama 30 minit hingga ayam empuk.
5. Tambahkan air jika ayam belum empuk.Masukkan garam dan perasa.
6. Angkat dan hidangkan. Slamat Mencuba :)

2 comments:

Wanieyra said...

salam yana..

ira pun dah lama copy resepi ni, tak tahu bila nak try...

YANA SHAIFUL said...

kna try ni ira..rugi klu tak try..mmg best resepi nii..:-)