Wednesday, June 1, 2011

KEK PISANG GEBU~slamat bercuti

Assalamualaikum..ari ni dah 1 Jun 2011..cepat masa berlalu..dan setengah tahun kita berada dlm tahun 2011.. yana tak mo citer panjang2 coz jap g nak kemas umah..petang ni InsyaAllah nak balik kampung hubby kat pendang..biasa lah cuti sekolah byk plak kendurinyaa..Tengah ari ni sempat masak lauk yg simple je..nak abis kan lauk yg ada dlm esbox..sblm tu kita tgk dulu resepi kek pisang gebu nii..yana buat pagi tadi..nak abiskan pisang berangan yg x brapa laku plak minggu nii..biasa 2 ari dah abis..k lah..jom kita semak jee..yana juz c&p resepi ni dari blog glamer kita Jintan Manis..mintak izin ye nak share kat sini plak.. resepi yg simple tapi best..layannn :)

KEK PISANG GEBU


BAHAN-BAHAN:-

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat 
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur






CARA NAK BUAT:-


1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam. 

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba


Slamat bercuti...;)

6 comments:

Mas said...

memang gebu kek pisang tu...
bak sepotong...kikiki

Hafizah Mohamad said...

mmg gebu n cantik...kak fiza pun nak juga sepotong boleh...he he he

Mak Qis said...

yana ...selamat bercuti..hati2 di jalanraya yer...
terliur tengok kek pisang tuh

YANA SHAIFUL said...

Amek je Kak Mas..byk g nii..hehee

YANA SHAIFUL said...

K.Fiza: Bleh jee..xbest gak mkn x kongsi kan..hikhikk

YANA SHAIFUL said...

Mak Qis:Tq kak.. Alhamdulillah..semuanya slamat.. Best kek pisang nii..:)