Friday, June 24, 2011

APAM COKLAT~ kembali ke rumah & mulakan tugas

Assalamualaikum dan salam Jumaat yg indah..lamanya tak jenguk blog nii..mmg bercuti sakan hikhikk.. Biasalah klu dah blk kg jmpa family..malas nak pgg lappy..masa yg ada harus dihargai..lagi best rasanya duduk berborak bercerita dgn family and jiran2 tetangga..

4 ari kat kg rasa kejap jee..yana blk semalam..bertolak dari Pasir Mas pkl 4 ptg and smpai umah dah pkl 10 mlm..byk persinggahan..hmm..xpuas nak borak dgn my mama..kat kg tiap ari kitaorg keluar jln2..pastu jmpa sedara..maklum lah rmai lg yg tak pernah tgk my baby Damia nii..umo dah setahun baru nak kenal sedara..apa lah ayah dan ibu Damia nii heheee..

Jom lah kita intai jap resepi apam coklat yana buat sebelum blk kg ari tu..xsempat nak tayang kat sini..best apam nii..dah byk kali yana buat..rasa cam mkn kek coklat kukus jee..resepi ni yana terskodeng kat umah Kak Nor secubit garam dan kemudian terjenguk plak kat umah Kak Ummi Kuantan ada jugak apam nii..Umah teman2 lain ada jugak kot tapi yana tak sempat nk selongkar lg hehee.. Jom je lah kita intai resepi asal oleh Alma dari MyResepi nii..jap g nak setle keje yg belum setle g nii..mintak izin nk share kat sini plak yee..layann..

APAM COKLAT

Buat kecik2 senang nak telan hehee..

Resepi asal : Alma MyResepi


BAHAN-BAHAN :- (kuranglebih 16 biji)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air
  • 1bj telur
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 atau 2 sudu besar serbuk koko
Cara-Cara:-
  1. Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
  2. Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
  3. Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. Mudahkan...!
# Sedap dimakan panas2. Apam ni rasa dia cam kek coklat kukus. Padat dan moist.


10 comments:

Mas said...

nak apam coklat tu...
sedappnya tengok...

Ucu Faridah said...

salam yana...apam coklat pojaan hatiku...

Hafizah Mohamad said...

Lamanya Yana x balik kg yer...hurm...selamat menjalani kerja2 harian balik..he he he...apam coklat ni nampak sempoilah...ni kalau pekena dgn teh o panas2 ni mmg terangkat ni...he he he

nuwairani ismail said...

assalam kak yana...selamat berkenalan...senang nmpk resepi apam ni...tapi sy tak pnah try pulak..pasni leh cuba ni.

Diana @ Melley Mey said...

sedapnya apam tu... comel jer... nak seketul boleh? ;)

YANA SHAIFUL said...

K.Mas: ada lg ni k.mas..br buat plak..jom mkn sama pahni body naik sama2 hehee..

YANA SHAIFUL said...

K.Ucu Faridah: pujaan kat umah ni jugak..senang nak buat hehee

YANA SHAIFUL said...

K.Fiza:Haah..dh 6 bln xblk..rindu sgt dh..ari ni penat membanting tulang kemas umah hikhikk..try la kak bt apam nii..jap jee leh mkn

YANA SHAIFUL said...

Nani: Slamat berkenalan jugak.. kna try bt nii..simple and kejap je siap bleh mkn hehee

YANA SHAIFUL said...

K.Diana: cukup ke seketul kak..kecik je nii..hehee..saje bt comel..senang nak telan hikhikk