Saturday, June 11, 2011

AYAM MASAK ASAM

Assalamualaikum and slamat berhujung minggu semua..ari ni en.hb keje..so, tinggal lah daku seperti biasa wit my baby..cam x biasa plak kan..yana baru je lepas menjamu selera sambil layan hindustan kat tv..citer bobby g..dh byk kali layan tp xde citer lain best setakat nii so..layan je lahh..pe2pun kita intai jap resepi tengah hari nii..ekceli yana suka mkn yg masam2 tp xsuka buah yg masam..kalau lauk yg masam + pedas berapi plak mmg feveret lah suka cam asam pedas kee..masak tempoyak ke..lain skit dgn en.hb yg suka sgt dgn kari..gulai..hmm..org utara kan..jom lah kita layan resepi nii..my baby br lena..ibu ada masa jap nak bern3 and nk BW..layannn...

AYAM MASAK ASAM


BAHAN-BAHAN:-

3 keping dada ayam ( potong kecil )
2 ulas bawang putih ( tumbuk )
1 ulas bawang merah (tunbuk )
3 biji cili api
1/2 labu bawang besar ( potong bulat )
1 biji ubi kentang ( potong bulat nipis )
1/2 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
kubis bunga
Air biasa secukupnya
Serbuk perasa


CARA NAK BUAT:-


  1. Goreng ayam hingga kekuningan. Jangan sampai garing. Angkat dan ketepikan
  2. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili api. Kemudian masukkan bunga kubis dan juga ubi kentang. Gaul biar rata.
  3. Masukkan ayam, serbuk kunyit dan juga air asam jawa. Masak 10 minit. Kalau tak nak masam sgt bleh tambah air biasa.
  4. Perasakan dengan serbuk perasa. last masukkan bawang besar dan masak hingga kuah pekat. siap untuk dihidangkan.. Slamat Mencuba :)


2 comments:

Mas said...

dapat hirup kuah asam tu ...
sedapppppp bangat....

YANA SHAIFUL said...

mmg sedap..rs masam jee..hehee