Thursday, June 16, 2011

REMPAH NASI KOMOK

Assalamualaikum..malasnya nak masak ari nii..semalam dah terover mkn..ari ni kna kurangkan skit and xnak mkn nasi..cewwaahh bleh plak gituu ek..hikhikk..semalam yana masak nasi komok a.k.a nasi beriani siam..yana tak tau plak rmai teman2 kat blog ni xknal g dgn rempah nasi komok..kat klate mmg femes la nasi nii..rmai yg bertanya..so, ari ni yana persembahkan rempah nasi tersebut :-)

Ni laa rempah Nasi Komok tuu..:-)
Ekceli rempah ni biasa je mcm rempah nasi beriani kita tuu..cuma kat sana je panggil lain..Rempah ni dulu susah nak dpt coz berasal dari negara Thai..klu nak beli kna kirim kat sape2 je lah yg nak p sebelah sana..mama yana biasa kirim kat jiran umah jee..dia asal dari Thai..blaja msk nasi ni pun dari jiran tu lee..skg ni dh senang nak beli..Dah ada jual kat Pasar Pasir Mas..kg yana la tuu huhuuhu..


Semalam masak guna rempah yg dah last mama yana bg masa blk kg bln 12 ari tu g..saje nak abihkan coz next week nak blk my hometown..winduunyaa..last blk bln 12 ari tu and skg dah bln 6..fuyoo..lama tul x jmpa my luvly mama..Dah xsabar nak blk kg nii..blk kg kita shopping rempah ratus kat sana..ada mcm2 hehee..

Terlebih membebel la plak..n3 juz nk tunjuk rempah nasi komok jee..hehee.. Nnt kita jmpa di n3 lain plak yee.. :-)

10 comments:

Zaliedana said...

Assalam yana,owh gitu yer rempahnya..Kalo dkt leh kirim,hehe..Nih kalo krim mnyusahkan yana lak..MMG XPERNAH DENGAQ NAMA N LIHAT REMPAH NIH..

YANA SHAIFUL said...

wksalam..bleh je nak kirim..xsusah pun..yana nk blk kg next week..nnt bleh pos..kita kan ada pos malaysia..hikhikk..

Mas said...

tertanya-tanya apa tu nasi komok? upenya nasi beriyani siam :) sy tak tahu 1st dgr huhuhu....

Hafizah Mohamad said...

bestnya yana nak balik kg...kak fiza nak kirim kopok leko lah...he he he...=)

AZLITA AZIZ said...

akak tak pernah dengar apalagi nak merasa... hihi tapi nampak nasi komok tu macam sedap aje kan.. bila lah dapat merasa..

izahdaut said...

1st time jugak dengar rempah ni.. kalau pelik2 ni mesti sedap.. suke ni nak cube masakan baru.. tapi kena kirim la dulu sapa2 sudi belikan.. hehehhee

YANA SHAIFUL said...

Mas: nasi ni femes kat kelantan je kot..sbb tu rmai xtau..rasa cam nasi beriani kita gak..;-)

YANA SHAIFUL said...

K.fiza: dah lama yana xblk kg..windu sgt2 dah nii..bleh je kak klu nak kirim hehee

YANA SHAIFUL said...

K.Ita: klu k.ita bt lg best..yana br blaja msk..tgn xterer sgt g hehee..

YANA SHAIFUL said...

K.Izah: bleh je klu akak nk kirim..yana bleh pos..xsusah pun..nnt dpt lah akak nak rs nasi nii..;-)