Sunday, June 5, 2011

VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN~i'm back!!

Assalamualaikum dan slamat kembali..rindunya kat blog nii..yana baru je blk dari percutian kat kg En.Hb kat Pendang Kedah..byk betul mkn kenduri..rasanya dh xlarat nak tgk gulai..kari..daging..dh jemu ari2 mkn kat kenduri..ari ni ingat tak nak masak tapi bila En.Hb ada kat umah kna lah masuk dapur walaupun badan kita still penat..sampai umah bkn bleh duk diam..byk kena buat..ari ni plak hujan..kain baju berbakul tak xcuci lg..hehee..Byk plak membebel..jom lah kita intai jap resepi spesel yang telah di C&P dari dapur Duniaku Kak Mas..Resepi asal dari dari Tulip77 maceh byk2 yee..mintak izin share kat cni plak..resepi ni simple je tapi best..ada rasa masam manis pedas..Jom je kita layaannnn..



VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICK




Bahan ( 5 org ) :
  • 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 * Yana ikut K.Mas & K.Izah goreng sebentar 
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 3 batang serai - ketuk
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • lada merah & lada hijau - dipotong menyerong

Cara memasak :
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam dan bawang.
  2. Lepas 5 minit masukkan serai dan lada. Perlahankan api dan masuk bahan2 lain dan gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
  3. Rasa dan adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dengan nasi putih.

Slamat Mencuba :)

4 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Yana...
Baru jgk msk ayam msk stylr vietnam ni mmg sedap kat tekak :P

eina said...

hai yana..sedapnye ayam tuu...

YANA SHAIFUL said...

Mama Hawa: wksalam..mmg sedap kan..mkn plak dgn nasi pns2 :)

YANA SHAIFUL said...

Eina: wahh..eina dh kembali.. rindunyaa..sedap ayam nii..nnt bt la utk hero2 kat umah tuu..hehee