Wednesday, June 8, 2011

MEE SUP TOMATO BERTELUR

Assalamualaikum..dah mkn tengah hari ke semua..yana baru lepas menjamu selera bekpes dan juga lunch hehee..kenyang la plak..jap g mesti cari bantal tumpang tido kat sebelah my baby yg baru je lena tuu..Tak mau bebel byk2..jom kita intai resepi mudah tapi best..bg yana best lah kot hehee..slalu je masak cani..Kejap je masak and bleh mkn..jom layann..:)



MEE SUP TOMATO BERTELUR

1 mangkuk mee
2 ulas bawang putih ( tumbuk kasar )
1/2 biji buah tomato ( potong dadu )
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar cili kisar/cili boh
1 biji telur
1 1/2 cawan air
carrot
Garam
Gula
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis

CARA NAK BUAT:-


  1. Tumiskan bawang putih, buah tomato dan cili kisar hingga sedikit garing. Kemudian masukkan sos tomato dan carrot. Kacau rata.
  2. Masukkan air dan kacau lagi. Rasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
  3. Masukkan mee dan kacau kejap. Kalau air kering bleh tambah lagi. Last, masukkan telur dan biarkan telur masak. Bleh tutup api dan hiaskan untuk dihidang..yana tabur dgn cili api..baru best mkn panas dan pedas..Slamat Mencuba :)

2 comments:

Mas said...

sedappnya tengok mee sup tomato tu...
nak sepinggan..

YANA SHAIFUL said...

Jom K.Mas kita sama..ada g nii :-)