Monday, November 21, 2011

GULAI NENAS IKAN MASIN

Assalamualaikum semua..dah mkn tengah hari ker..menu apa yer..mst yang best2 kan..tengah hari ni yana masak Gulai Nenas Ikan Masin Kak Anim Style..lepas tgk kat umah kak Q ari tu terus air liur ni meleleh terbayangkan kesedapan rasa masam nenas dalam gulai tersebut..Yana mmg suka nenas..untuk resepi ni yana guna ikan puyu masin pemberian ibu mertua..juz letak 4 ekor jer..itu pun untuk hubby..Yana tak mkn ikan darat..tujuan utama nak makan gulai nenas jer tapi mcm tak best plak takde rasa ikan masin..so, hentam saje lah dgn 4 ekor ikan puyu masin tersebut :=)

Tak mau cakap banyak yer..nak meronda2 pulak kejap lagi..dah 2 ari tak jenguk umah kengkawan semua..tq Kak Anim utk resepi yang simple tapi mmg sedap..kena dgn selera cuma yana kurangkan sikit tahap kepedasan cili api..Husben xleh tahan pedas so, yana buat pedas2 manja jee hikhikkk...Jom layann :=)

GULAI NENAS IKAN MASIN



BAHAN-BAHAN:-

2 ekor ikan sepat masin size besar-di bersihkan dan di kerat tiga
1/2 biji nenas size kecil-di racik atau di cincang kasar atau di potong keping2 kecil
santan segar(bukan dlm kotak) rm 3( Yana guna santan kotak )
2 cawan air
2 sudu besar cili api kisar ( yana letak 1 sudu jer )
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji limau kasturi-di perah dan ambil airnya
saya tambah sedikit ikan bilis yg ditumbuk 
saya tambah 2 serai yg diketuk

CARA NAK BUAT:-

Letak periuk atas dapur
masukan nenas
didihkan nenas sebentar
masukan santan
masukan cili api dan serbuk kunyit
masukan ikan sepat
masukan air
Jerang hingga mendidih.Jika kurang masin,tambahkan sedikit garam
Bila sudah elok mendidih masukan air limau kasturi
Tutup api dan sedia untuk makan
mudah kan..

*cuba buat..jangan takot takde bawang pun takpe.itulah masakan asli orang negori.....betul cakap kak anim ni...gulai lemak tak dek bawang memang tersangat lah sedap...:) jadik fav skang ni gulai lemak..dulu saya tak la selalu sgt nak menggulai..sebab lebih suka gulai kari...heheheh...sekarang nampak belimbing ke ikan ke rasa nak masak gulai lemak je..adussss ( yana setuju kata2 Kak Q itu :=)


Selamat Mencuba :=)

16 comments:

tun_telani said...

kak yana!!! adoiii!! gulai ikan masin mmg terbaik! dh lama x makan.. mmg sedcap betul, lagi2 ada nenas nih. pastukan , goreng ikan masin garing2. fuhh.. xyah lauk lain,mmg tun makan x pandang kiri kanan dah ni...

Amie said...

adoiii makkk...ikan sepat masin! terliur tengok ni Yana...mana nak dapat sepat masin disini....ngidam ni... hi hi hii

rahel said...

Salam Yana
ikan sepat masin adalah ikan kesukaan kite..suka banget..sedap menyelerakan.

Cheq Sue said...

yana, cheq sue ni baru 1st time dengar ikan puyu masin, selalu kalau ikan puyu bakar + cicah budu aje, atau goreng kunyit... kalau dapat boleh rasa jugak

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana..
sedapnya gulai nenas ikan masin nie yana... sungguh menyelerakan.. makan lg ngan nasi putih panas.. mmg best

anymz said...

wah,,ramainya yg masak ikan masin dgn nenas hari ni..meh bagi akak semangkuk nak rasa..nampak sedap tu.jenguk pulak ke sini waktu mlm..mau kecur liur di buatnya..

quinnie said...

yana..baru kita tau ada ikan sepat puyu..kekeke...MIL buat sendiri ek....memang sedap la gulai lemak style kak anim nih...sedap hingga menjilat pinggan...kekekek

Sue @ Nenie said...

Salam....Fuhhhh makan ngan nasi panas2 sedapppp ni....Suke gulai yang ada buh nenas niiii

Yana Shaiful said...

@Tun>Betul Tun..mmg terbaikk..K.Yana xnak msk dh gulai ni..dh terlebih mkn nasi semlm..:=)

Yana Shaiful said...

@Kak Amie>waaah..kak Amie ngidam..maknanya mmg kna buat lah.. krg meleleh jer air liur tuu hihii

Yana Shaiful said...

@Rahel>yana xmkn ikan sepat..bagi hubby jer mkn..yana suka mkn nenas jer hehee

Yana Shaiful said...

@Cheq Sue>Yana pun br tau ikan puyu masin ni..MIL slalu buat..husben yana mmg suka..dari kecik lg dia mkn.. Yana jer xmkn..msk untuk dia jer :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Diana>tul tu Kak..xleh buat slalu gulai mcm ni..mkn nasi xhingat hehe

Yana Shaiful said...

@Kak Anim>haah kak..resepi akak mmg best..bahan simple jer..jemput mkn sini pulak kak :=)

Yana Shaiful said...

@Kak Q>ikan puyu jerr..bkn ikan sepat puyu hehee..Haah..MIL slalu bt..mmg dia simpan stok..cuma yana jer xmkn ikan darat..xtahan bau hehee..mmg terbaik lah resepi Kak Anim nii :=)

Yana Shaiful said...

@Sue>mmg sedap..xsedar asyik tambah nasi jer..rs masam nenas yg buat tak tahan tuu :=)