Saturday, April 28, 2012

BIHUN SINGAPORE

Assalamualaikum dan selamat bercuti-cutian semua..bestnya hari ni kalau dapat keluar jalan2 bersama family tercinta tapi apa kan daya..diri ini terpaksa jer duk kat umah..En.Hubby kena keje pulok..esok keje lagi..uwaaaa abis plan nak p cuti2 malaysia..Sabo je lah^^

Apa2 pun jom je lah kita layan bekpes simple mimple jer pagi nii..Bihun Singapore versi campak2 apa yg ada dlm esbox ekekeee..Yana suka sangat bihun singapore ni sbb ada bau dan rasa lada hitam tapi pagi ni yana kurengkan sikit penggunaan lada hitam..krg menjerit kepedasan pulak budak tecik tu..Yana pun skg xleh makan pedas sangat..krg panas satu badan ^^..jemput makan semua yer..yana nak singgah menyinggah umah kengkawan pulak..:-)

lauk sampingan..ayam panggang si hitam manis..^_^
BIHUN SINGAPORE

BAHAN-BAHAN:-

1/2 bungkus bihun _ direndam dulu
3 ulas bawang putih ( tumbuk halus )
1/2 sudu besar sos tiram
3-4 keping fish cake
5-6 ekor udang
1/2 batang carrot - hiris memanjang
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
Isi ayam
Sawi
Gula+serbuk perasa

CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan lada hitam hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan sos tiram, isi ayam, fish cake dan juga carrot. Goreng lagi.
  3. Tambah sedikit air untuk melembutkan bihun. Perisakan dengan bahan bahan perasa.
  4. Masukkan bihun, udang dan juga sawi. Gaulkan hingga bihun masak.
  5. Siap..Sedia dihidang bersama sambal kicap jika sukeee ^_^ 

Selamat Mencuba :-)

6 comments:

HaSue said...

Yana...terliur akak nengok bihun ni tauu...hb akak suka bihun goreng putih2 ni.. sedapnya nampak..meh pos sepinggan ke sini.nak udang lebih ya,pastu nak jugak ayam itam manis tu.hehe

tun_telani said...

salam kak yana~~~ tun dh lama x mengapdate blog.. ni enchik laling tun dh balik, dh stat keletung keletang kat dapur. tun ni jenis yg kalau nk goreng mee wajib tumis cili boh tu. hihi.. tp ayam tu sungguh menggiurkan!

Nuwairani Ismail said...

kak yana! kenapa ada ayam yang hitam berkilat itu??? sungguh seksi! hahah...nani pun suke bihun goreng yang kaler putih2 mcm ni..pastu kalo ada sambal kicap sekali, perghhhhh!

Yana Shaiful said...

@Kak Hasue>haip..siap pos laju dah hihii ^_^

Yana Shaiful said...

@Tun>K.yana suka bihun putih cani phtu letak lada hitam byk2..skg ni jer kna krgkan lada hitam..ayam tu main campak2 jer..janji sodap di makan ^_^

Yana Shaiful said...

@Nani>saje k.yana tayang keseksiannya hahaa..bleh plak gitew..sama lah kita suka bihun putih..sambal kicap wajib ada tp yg ni lupa nk snap skali hihii