Sunday, February 17, 2013

SIAKAP GORENG KICAP BIJAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^___^

Apa khabar semua pengunjung DCK? Moga semua sihat dan ceria2 jew ^_^..Hampir seminggu tak berkesempatan nak menjenguk blog atas sebab kesibukan :-) Minggu lepas kehidupan yana sibuk sikit sebab ada tetamu bertandang ke rumah..Bukan orang lain..abang dan kakak ipar serta anak2 datang bercuti dari kelate..4 malam bermaustatin kat rumah maka sebagai tuan rumah sekali gus menjadi pemandu pelancong agak sibuk bawak dorang semua jalan2 ke sekitar Lumut, Teluk Batik dan kawasan2 yang sewaktu dengannya ^^

Semalam dorang dah balik ke Kelate..maka hari ni bermula lah edisi kemas mengemas rumah huhuu.. Biasa lah kalau ada budak2..rumah dah macam tongkang pecah ^^..Walaupun penat tapi kena masuk dapur jugak..En.Suami dah tak selera nak makan kat luar..Pagi tadi dia ke pengkalan nelayan tunggu ikan yang segar bugar..Senyum memanjang bawak balik ikan siakap besar punya..Adusss..kita macam dah tak larat nak masak tapi digagahi jua demi suami tercinta^^

Dalam kepala duk fikir resepi apa yang paling senang nak buat..Teringat pulak dengan resepi Siakap Goreng Kicap Bijan Kak Yatie..Memang dah masuk list nak cuba sebab masak kicap..confem En.Suami dan Damia suka^^..Alhamdulillah..memang dorang suka sangat..Damia makan sampai tak pandang ayam goreng kegemarannya..Asyik nak fish jew..Pada kengkawan yang belum cuba resepi nih, boleh lah cuba nanti..nak buat pun simple je..paling best bila bau minyak bijan menusuk ke hidung..wangi yang membangkit selera..Tima kasih Kak Yatie share resepi nih..InsyaAllah pasti akan dibuat lagi ^^


Siakap nih besar sangat xmuat pinggan..terpaksa kena potong dua ^^
SIAKAP GORENG KICAP BIJAN

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan siakap sederhana
1 biji tomato ~ belah 6
1 batang serai ~ dititik
5 biji cili padi
1 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3 biji bawang merah ~ dihiris nipis
1/2 biji bawang besar ~ di hiris nipis
4 sudu besar kicap manis jalen
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
5 sudu besar minyak masak untuk menumis
1/2 cawan air ( bancuh dengan 1 sudu kecil tepung jagung )
Daun sup + daun bawang ~ hiris sebagai hiasan

CARA PENYEDIAAN :-

  1. Bersihkan ikan, kelar sikit, cuci dan toskan. Sapukan rata sedikit garam dan lumur dgn tepung jagung
  2. Kemudian goreng garing, angkat, toskan dan letak dalam pinggan bersesuaian. Tinggalkan dalam 5 sudu besar minyak, tumiskan bawang putih yang dicincang. Masukkan bawang merah, dan cili padi.
  3. Tumis sehingga naik bau. Masukkan serai. Masukkan kicap, sos tomato dan sos tiram. Tambahkan 1/2 cawan air. Masukkan buah tomato, bawang besar dan minyak bijan. Kacau lagi sehingga mendidih. Tutupkan api dan siramkan keatas ikan yang di goreng tadi.
  4. Taburkan dengan sedikit daun bawang dan daun sup. Boleh hidang ^_^
Selamat Mencuba :-)

1 comment:

Uncle Lee said...

Hello Yana....minta ma'af I tulis in English sebab bahasa saya sebelum Merdeka, suda out of tune.
I was at Amie's pondok nak check out noticed your name.
You have a beautiful name. And sukahati I busybody sini as love your cooking. Can see you have a black belt in cooking.
And Yana, I sure love your this ikan siakap goreng.
It looks so delicious! Masuk mulut satu spoon boleh lupa nama mak, ha ha ha.

And you are very good photographer too, your picture really brings out the ikan goreng very well.
I can practically get the lovely scent of your this beautiful dish.
I have not eaten ikan siakap more than 25 years!
Tengok your this ikan goreng dish, malam tidur susa datang, ha ha ha.

Yana, may I have your kind consent I copy your second picture? Ni bila saya naik angin instead of blog about sex, ha ha, I blog about foods cooked by beautiful women, I will display your this ikan goreng, will credit you of course.

Boleh? Ok, saya outang you teh tarek lambong tinggi.
You have a nice day, Yana...and keep a song in your heart.
Best regards,
Lee.