Tuesday, February 26, 2013

IKAN PESMOL

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^__^

Sepantas kilat update blog pada tengah malam yang sunyi sepi ^^ ~Ikan Pesmol ni yana buat untuk makan malam semalam..Lepas Ct tayang kat FB ari tu mmg dah masuk list..nak cuba merasa jugak resepi dari Chef tersohor kita Datuk Chef Wan..Alhamdulillah..meme sedap sungguh^^..Rugi kalau xcuba tau..Lain kali yana nak buat dengan ikan siakap pulak..dah tergoda tengok Ikan Siakap Pesmol Kak Ratna..besar punya hihii..

Tq Kak Nur yang jauh dimata namun dekat dihati kerna sudi share resepi yang maveles nii..Tq jugak pada Ct yang promote baekk punyer resepi ikan pesmol niii ^__^




IKAN PESMOL
Resepi asal : Chef Wan

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan siakap dibersihkan ~yana guna 3 ekor ikan kembong
garam, lada hitam yg baru dikisar
1 batang serai ~ dititik
2 cm lengkuas ~ dititik
10 tangkai cili padi
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam ( MaDiHaA & yana x letak )
2 cawan santan pekat ~ yana guna susu cair
Air perahan daripada 1 biji limau nipis
gula

BAHAN KISAR

5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2.5 cm halia

CARA PENYEDIAAN :-

  1. Lumurkan ikan dengan garam dan lada hitam. Goreng ikan dengan minyak yang penuh sehingga garing.
  2. Panaskan 3 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
  3. Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam. Kacau rata-rata.
  4. Masukkan santan dan renihkan sehingga kuah memekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.
  5. Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidang segera.
Selamat Mencuba :-)

2 comments:

shazrina said...

1st time saye denga ikan pesmol ni ..tq kongsi resepi .. :)

Elya Roza said...

taknah dgr b4 dis kak..br tahu ade ikan pesmol...:)