Saturday, May 18, 2013

NASI HARISSA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Nasi Harissa menu 2 3 hari lepas lagi..tak sempat nak update kat blog..1st time dgr nama nasi yang unik nih kat dapur adik Tun Telani and terus terpikat nak mencubanya..Alhamdulillah..memang sedap^^

Biasanya kalau buat nasi berempah macam ni semestinya akan bergandingan dengan lauk yang power sedap bersama acar or pajeri kan kan tapi kali ni yana juz makan nasi dengan Ayam Masak Kandar huhuu..semua jenis sayur mayur salad maled dlm esbox dah kehabisan stok..tunggu wiken baru bleh p shopping..so, makan je la dengan apa yang ada ^^..jom semak resepinya~~


NASI HARISSA
Sumber 1 : Kak Nor ( resepi Noreen ~ xde link )
Sumber 2 : Mel , Tun Telani , Kak Ayu , Kak Fiza

BAHAN-BAHAN:-

1 kg beras basmathi
air ikut padat beras dan lebihkan 100ml
3 labu bawang besar - dihiris
500 gm lobak merah/carrot - diparut kasar
3 ikat daun ketumbar - ambil akarnya, dibersihkan dan dikisar bersama 5 batang cili hijau
2 jari kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
10 biji buah pelaga
garam secukup rasa
bawang goreng
daun ketumbar
minyak atau mentega utk menumis ~ yana guna extra virgin olive oil

BAHAN-BAHAN KISAR:-

1 sudu kecil jintan halus - Tun & yana guna jintan putih+jintan manis
3 cm halia
10 ulas bawang putih

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Beras dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian gaulkan dengan lobak merah dan toskan hingga kering.
  2. Panaskan minyak dengan api kecil dan tumis bawang besar hingga layu.
  3. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. Kacau sehingga naik bau.
  4. Masukkan lada hijau yang dikisar dengan akar ketumbar tadi. Tumis sehingga garing.
  5. Masukkan air dan garam secukup rasa.
  6. Apabila mendidih, masukkan beras yang digaul dengan lobak, lalu tanak hingga masak. Boleh juga dialihkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa nasi biasa.
  7. Setelah masak, masukkan daun ketumbar yang dipetik-petik dan bawang goreng. Tutup periuk rapat2. Setelah beberapa minit, kacau dan biarkan masak sepenuhnya. Hidangkan dengan lauk-pauk yang lain. 

Selamat Mencuba :-)

6 comments:

Amie said...

Selamat pagi Yana,
cantik nasi harissa tu yana... berderai!

EmbunRosaliza said...

Assalam yana, sedap namanasi harrisa ni, mesti harum je bau kan.

Bbwana adienia said...

salam yana..

thanx ya sebab ziarah n follow blog sya..senang dpt beteman dgn yana..

Liza said...

salam yana, bestnya akk tgk nasi harissa tu..

tun_telani said...

assalamualaikum kak yana... tun datang niiiii... lama x berbloggingg..winduuuu.....

Hafizah Mohamad said...

Salam Yana...patut la bau nasik harissa ni sampai ke bayan baru...rupa2nya Yana yg masak...sedapnyer....hari ni kak fiza malaih masak nasik...pg makan nasik lemak beli kedai...t/hari buat bihun sup...he he he...hari malaih sedonia...ha ha ha