Monday, August 1, 2011

APAM MARBLE~ hari pertama RAMADHAN

Assalamualaikum dan slamat malam semua..Alhamdulillah..kenyang bebuka dgn rezeki hari pertama Ramadan..Mesti seronok kan dapat solat terawih kat masjid..Hmm..yana kena tunggu anak besar baru dapat pergi kot..Petang tadi sempat dalam kesibukan jaga my baby yg semakin lasak ni sempat jugak buat Apam Marble..dah lama simpan resepi nii akhirnya jadi jugak..sebijik pertama Damia dh makan..dia dah test awal2 lg..abis sebijik dia mkn maknanya dia suka la tuu..Ibu dapat rasa masa berbuka tadi..Best jugak apam ni tapi rasanya akan lagi klu guna tepung superfine..yg ni resepi dh derhaka skit hehee.. 

Lain kali try bt dgn tepung superfine plak..mesti lagi lembut..yang ni tidak begitu lembut..panas je lembut..pe2 pun tima kasih pada empunya resepi Rahel Myresepi..mintak izin share kat sini plak yee..Jom je lah kita intai resepi Apam Marble nii..males nak cakap byk..tak larat nak menaip hikhikk.. layann :=)

APAM MARBLE

kaler terover pulak :=)
BAHAN-BAHAN:-

300 gm tepung superfine * ( yana guna tepung gandum & ayak 4 kali )
220 gm gula kastor
3 biji telur gred A
1/2 sb ovallet
250ml susu cair
1 sk baking powder*
Sedikit warna pilihan

mcm malu2 je nak mekar bunga2 hehee
CARA NAK BUAT:-
  1. Panaskan air dlm kukusan,siapkan acuan apam.Ayak bersama bahan bertanda*
  2. Menggunakan pemukul elektrik,pukul telur,gula,ovallet sehingga kembang dan pekat selama 7 minit pada kelajuan sedang.
  3. Masukkan tepung berselang seli dg susu cair,sambil digaul rata guna spatula.Bahagi kpd 3 bahagian & warnakan.
  4. Sudukan ke dlm acuan secara berselang seli hingga paras penuh.
  5. Kukus dg api sederhana kuat selama 15-20 minit.(lapik tudung periuk dg tuala/kain bersih dan jgn buka tudung periuk selama mengukus apam).

Slamat Mencuba :=)

8 comments:

nuwairani ismail said...

hari tu nakk buat apam ni la.resepi asal tak letak baking powder...nani pulak takde mixer...memang tak menjadi la...kene try lagi sekali la ni...

Citarasa Rinduan said...

ya allah..
yana.. gebu dan menjadi lah..
mmg cun abis

terliurnya

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana...
memang seronok kan dapat buat juadah berbuka sendiri... akak jer x dapat buat.. dapat cuti plak kan.. :D.
ermm... mmg cantik apam tu yana...

Yana Shaiful said...

Nani: klu xltk baking powder mst xnaik kan..tp klu nk bt lg elok guna tepung superfine seperti yg disaran oleh empunya resepi..rsnya lg lembut..k.yana bt jd sedikit keras klu dh sejuk :=)

Yana Shaiful said...

Kak Ayu: hahaha..gebu mcm tuan yg kukus kot hehee

Yana Shaiful said...

Kak Diana: bestnya dpt cuti hehee..

Suka jugak msk utk berbuka tapi kna bt yg simple je laa.. xsmpt nk bt yg berat2..baby makin lasak..asyik kna tgk dia je laa hehee

Nurul said...

Salam, Yana...
Wah, buat apam tuk berbuka smlm... nampak cun jer tuh... Betul tu, kalau letak tepung superfine mesti lagi lembut...
K Nurul pun teringin nak pi terawih, dah 4 tahun x pegi, kena tunggu anak besar... saper lagi nak jaga kalau tak mamanya... ;D

cik cek said...

Salam Ramadhan Yana n family...
Sempat lagi buat kuih apam...kak cek buka mkn nasi je...tak sempat nak buat kuih...nak beli...tak rajin...ramai org sgt...:)