Thursday, August 11, 2011

BAKED SANDWICH versi bungkus~ 11 RAMADHAN

Assalamualaikum..bersua kembali pada malam yg indah ini..Alhamdulillah masih sempurna puasa 11 Ramdhan hari ini..Hari ni 1st time en.hubby tak nak mkn nasi waktu berbuka.. tengah hari tadi dia call juz gtau nak mkn bege or oblong..waahh..epy betul isteri ini mendengarnya..tak payah masak ari ni hehee..
Pkl6.30 baru msk dapur bakar oblong..males nk guna kuali..ari ni semua kita bako dlm oven..senang keje :=)..Baked sandwich sama je mc yg bt dulu kat SINI tp ari ni rasa nk bungkus plak..yana saje bt coz nak abis kan roti..xperasan esk dah expired..ngee.. tinggal 4 keping jee so, abis kan apa yg ada..inti pun simple yana bt..janji sedap dimkn..jom je lah layan menu simple org males ari ni..layann:=)




BAKED SANDWICH VERSI BUNGKUS

Bahan Kulit/Casing:- 
Roti gardenia secukupnya


Bahan-bahan Inti:-
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 camca serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
200gm - 300gm isi ayam, dicincang
5 biji cendawan butang (dlm tin) , dipotong halus
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Mozarella cheese secukupnya




CARA NAK BUAT:-
1. Lenyek atau gelek roti hingga nipis. 
2. Tumiskan bawang-bawang. Masukkan sos tiram. Kacau sebentar dan masukkan lada hitam.
3. Masukkan ayam & cendawan. Tumis sehingga masak. (jika perlu tambahkan sikit air untuk bagi ayam betul2 masak)
4. Pecahkan telur dan kacau-kacau sehingga rata dengan ayam dan cendawan.
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Biarkan sehingga kering.
6. Isikan dalam kulit roti yg digelek nipis tadi. Kemudian cantumkan ke empat2 bucu roti tersebut dan gam kan tepung gandum dicampur sedikir air

7. Kemudian bakar je selama 15 minit. Siap utk dihidang..Simple je kan..

Slamat Mencuba :=)

6 comments:

quinnie said...

salam yana..rajinnya nak buat bakesandwish bulan2 puasa nih...hehehhe...duk tengok org buat je...kita tak pernah cuba lagi....kekekek...dah berderet list ni...semua duk teringin nak makan...huhuhu

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana...
wah ada baked sandwich kat cnie ler.... siap versi bungkus lagi.. rajinnya... nampak pun sedaaap

Yana Shaiful said...

Kak Q: hehee..yg ni saje bt nk abiskan roti..sebab tu rajin hehee

Yana Shaiful said...

Kak Diana: rajin nak abiskan roti ni kak..klu bt cani cepat je abis hehee

nuwairani ismail said...

kreatifnya bungkusan roti ni...suke2!!

Yana Shaiful said...

Nani: biasa jee hehee..k.yana suka jgk :=)