Tuesday, August 2, 2011

COONEY DOG~ Hari ke 2 Ramadhan

Assalamualaikum semua..cepat masa berlalu kan..esk dah 3 Ramadhan..Alhamdulillah masih sempurna puasa hari ke 2.. hmm.. esok hari ke 3 pikir lagi nak masak ape..ekceli yana ni jenis kurang mkn nasi klu bln puasa..waktu sahur pun kdg2 jee mkn..paling kurang pun mkn biskut dgn milo panas..namun tetap memasak utk suami tercinta..dia wajib kena mkn nasi bebuka and sahur..so, masak simple2 je la utk hubby sorang :=)

Citer pasal resepi ni jangan terkejut plak kalau tgk namanya..nama jee camtu tapi xde kena mengena dgn namanya hehee..Cooney Dog..mmg suka sgt mkn kalau p A&W..kali ni kita bt kat umah plak lepas terskodeng kat umah Kak Yatie ari tu..mkn yang ni pun dah kenyang..tgu sahur krg baru mkn nasi..

Jom kita intai resepi yang mudah nii..semua bleh buat..cepat dan senang utk disediakan..Tq pada tuan asal resepi Fidadaud@myresepi dan juga Kak Yatie..yana copy dari umah Kak Yatie jee ..ngee..layannn..:=)

COONEY DOG


Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 400 gm daging kisar
  • 3 biji bawang besar - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1 sdk serbuk lada (chilli powder)
  • 3/4 sdk lada hitam - kisar halus
  • 3/4 cawan sos tomato
  • 1/4 cawan air
  • 1 sdk garam
  • 1 sdk gula
  • serbuk perasa secukup rasa
  • 10-12 biji roti hotdog (frankfurter roll)
  • 10-12 biji sosej / frankfurter

Cara-cara

  1. SOS: Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Lepas itu, masukkan serbuk lada dan masak sehingga agak-agak rempah masak.
  2. Masukkan daging kisar. Gaul sebati sehingga daging mengecut.
  3. Tuangkan sos tomato. Gaul sebati. Masukkan pula bahan-bahan lain, (air, lada hitam, garam, perasa dan sedikit gula) dan tunggu sehingga daging benar-benar masak.
  4. Masak sosej. (Terpulang ingin guna cara bagaimana spt guna microwave).
  5. Belah tengah-tengah roti hotdog, letakkan sosej dan tuangkan sos daging ke atasnya
Slamat Mencuba:=)


8 comments:

nuwairani ismail said...

susah nk jumpa roti mcm ni di bukit garam ni. nmpknya kalau nani nk buat jugak, kne uli roti dulu la.wah! terlebih rajin pulak nk menguli-uli ni...tapi serius teringat coney dog a&w..sedapnya! kalau ada float root beer lagit best!

Zaliedana said...

Assalam Yana,slm ramadhan utk yana n family ya,raya nnti blk klntan ke..CT pon suka coney dog nih,tapi nama cam xbest ajer kan..Ritu time peknen pon ngidam nak mkn,kat dlm pg nih ada kat gurney ajer..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana..
wah tgk pun dah tau sedap dah... akak terliur tgk tau... yg nie pun akak masih belum sempat nak cubanya...

Nurul said...

Salam, Yana...
idea tuk berbuka... esok lusa k nurul plak buat... :)

Yana Shaiful said...

Nani: Nani kan rajin uli roti hehee..sedap nani..kna try bt tau..
kenyang sgt wlapun mkn sebijik jee :=)

Yana Shaiful said...

Ct: yana ms preggy dulu suka mkn bege MCD..ari2 delivery bege..lepas tu terus berat dgn darah naik tinggi..padan muka kna bersalin awal hehee..

Haah..taun ni blk raya klate..xsabarnyaa :=)

Yana Shaiful said...

Kak Diana: akak kna cuba lepas raya laa..skg kna cuti panjang kan hehee

Yana Shaiful said...

Kak Nurul: kna try bt kak..mmg sedap dan mengenyangkan :=)