Wednesday, August 24, 2011

KETUPAT SOTONG~ 23 RAMADHAN

Assalamualaikum..dah hampir seminggu x menjenguk blog kesayangan nii..sory kepada semua yg sudi singgah..ekceli tuan umah bz memanjang lepas balik dari kampung ari tu and tambah lagi my baby damia demam..ibu xleh nk berfoya2 lah di alam maya hehee..mmg penat sgt rasanya minggu nii..byk benda nak kena setle sebelum blk klate hari Jumaat nii..

Bebuka tadi walaupun bz tapi sempat jugak yana buat ketupat sotong..ini adalah pertama kali yana buat sendiri ketupat sotong ni yee..nasib baik menjadi dan memang sedap resepi Mak Yong dari Myrespi..Ketupat sotong ni yana buat and yana sendiri kna abiskan coz en.hubby xmkn sotong serta makanan yg manis..jom je lah kita intai resepi nii..mmg feveret yana dari dulu lg klu bln pose mst jgk kena mkn ketupat sotong nii..dh cari kat bazar ramadhan sini and xde..so, kena lah bt sendiri walaupun bt dgn 3 ekor sotong yg kecik jee hehee..jom layannn :=)


KETUPAT SOTONG 





Bahan-bahan ( 10 ekor )

  • 10 ekor sotong sederhana besar
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 keping gula melaka
  • sedikit garam
  • gula secukupnya
  • sehelai daun pandan
  • 10 batang lidi- 3-4cm panjang

CARA NAK BUAT:-

  1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
  3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  4. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
  5. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.

Selamat Mencuba :=)

8 comments:

Amie said...

tercium bau ketupat sotonglah.... sedapnya, lain kali buat lebih sikit ye... nak makan juga..

nuwairani ismail said...

rindu dgn celoteh kak yana....ketupat sotong ni feveret nani jugak...dulu memang selalu dpt makan di bulan pose sbb mak selalu buat. tp tahun ni tak merasa dah sebab duk jauh....kalau nak makan, kene buat sendiri...hihih...ada 2 ekor lagi sotong dlm fridge...tapi......takde pulut la pulek....

Citarasa Rinduan said...

salam ramadhan ke 24 yana

wah!!!!!!!!!!
sangat nyami tu...........
kamu nie mmg kreatif...

tun_telani said...

kak yana. tun tengok je nii... rasa2nya warga kelantan yg tegar je blh mkn sotong manis nih. hihi

nOOrsha said...

rajin wat ketupat sotong:) klo blah selatan kuahnye bersantan:)

ainihussin said...

ketupat sotong? pestyme tgk ! ekeke~

Wattie said...

Assalamualaikum Yana,
Awainya buat ketupat.......mesti best nih...

selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir dan batin buat Yana sekeluarga ya

hanez said...

salam, selmt hari raya..