Tuesday, April 29, 2014

KARI AYAM GAYA GOA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Kari Ayam Gaya Goa ni yana buat beberapa hari yang lalu..minggu lepas tak berkesempatan nak update blog..sedikit kebizian dengan urusan dunia ~~ 

Okess citer pasal resepi kari yang sangat sedap nii..Resepi asalnya Kari Ikan Gaya Goa oleh Chef Wan..resepi dari Chef femes haruslah sedap kan ^__^..Ramai kawan2 blogger dah cuba kari ni lepas diwar2kan kesedapannya oleh sifu CMG..Versi ayam ni yana terskodeng kat dapur Kak Yatie..sedap jugak tau~~ jom kita semak resepinya


KARI AYAM GAYA GOA
Resepi : Chef Wan
Sumber : CMG & Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ dipotong 12, cuci bersih dan toskan
4 biji kentang ~ potong 4
3 biji tomato *
3 biji cili hijau *
3 camca besar serbuk ketumbar *
3 camca besar serbuk jintan putih *
2 camca teh serbuk kunyit * (*dikisar halus )
2 biji bawang besar ~ dicincang
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 inci halia ~ dicincang
1/2 camca besar biji sawi
4 camca besar cili kisar ( boleh kurangkan ~ yana letak 2 camca besar je )
500 ml santan ( 200 ml santan + 300 ml air )
1/2 cawan jus asam jawa
2 biji tomato ~ belah 3 setiap satu
1 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang besar, bawang putih, halia,daun kari dan biji sawi hingga harum. Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Tuang sedikit air, kemudian masukkan ayam dan kentang. Kacau rata dan  masak hingga kentang empuk. Masukkan jus asam jawa. Kacau perlahan dan masukkan santan.
  3. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh tutup api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti ptara..

Selamat Mencuba :-)

Wednesday, April 23, 2014

ROTI SARANG LEBAH @ BEE HIVES BUN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Roti yang sedang menyengat sekarang nii..Roti Sarang Lebah resepi dari adik Lydia Honey..orang Malaysia yang dah bermaustatin di Kuwait..Roti ni Yana buat 3 hari lepas..Yaa ampunn..sangat sedapp hokey..lembut..gebuss..Lepas satu2 masuk mulut tanpa disedari~ tak boleh nak benti makan ^__^

Sos butterscotch yana letak sikit jer kat atas roti tu..Tak mau manis sangat..cukup je lah rasa sweet sweet gitew hehee..Jom semak resepinya..pada kengkawan harus cuba resepi roti ni tau..memang berbaloi kesedapannya..Mintak halal yer Lydia..akak share kat sini pulak untuk rujukan akak dan kengkawan lain~~




ROTI SARANG LEBAH
Sumber Cuci Mata & kopipes : Izah @ Izah Muffin Lover

DOH✏️

2 cawan tepung gandum * Yana & izah campur tepung roti
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik 
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.

Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya

Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. 
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.

Time bako dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.



NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok ~ yana kurangkan sedikit
1/2 cup whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.

Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.

Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .




 Selamat Mencuba :-)

Tuesday, April 22, 2014

KEK MARBLE SUSU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Pepagi ni jom layan Kek Marble Susu kegemaran puteri chubby yana ~ damia ~..Layan pic je lah.. semua dah sold out hehee..




KEK MARBLE SUSU
Sumber Cuci mata : Kak Yatie & CMG

BAHAN-BAHAN:-

250g mentega ( nak sedap guna mentega berkualiti tinggi )
230g gula halus 
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 tepung halus* ( tpg gandum pun boleh tapi tpg halus lg best )
1 camca teh baking powder* ( disatukan dan diayak)
60g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak.
  3. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian dicampur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  4. Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175c selama 30 - 35 minit. Saya bakar 45 minit, bergantung pada oven masing2 ya.
  6. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka.
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, April 16, 2014

MUFFIN MILO

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Muffin Milo yang tersangatlah senang nak buatnya..rasanya dah 3 kali yana buat..Tq Kak Fida yang selalu berkongsi resepi simple2 yang sedapp kat MyResepi..Dah banyak resepi Kak Fida yana dah cuba..semuanya amat berpuas hati..semoga makin bertambah rezeki akak sekeluarga~~~Amiinn




MUFFIN MILO

BAHAN-BAHAN:-

100g mentega cair/minyak masak ~ yana guna minyak jagung
100g gula perang
100g gula halus
2 biji telur
1 sk esen vanila
1/8 sk garam ( jika guna minyak )
80g serbuk milo
280g tepung naik sendiri ~ diayak
120g susu segar
secukupnya bahan tabur yang sesuai jika suka choc chip,choc rice, milo balls, cornflakes, cocoa pebles dll

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Masukkan bahan2 ke dalam mangkuk ikut turutan sambil dipukul rata dengan hand whisk
  2. Masukkan adunan ke dalam mangkuk muffin 1/2 paras dan tabur dengan topping pilihan jika suka. ( Kak Fida tabur dgn cocoa pebbles cereal ) ~ yana tabur badam cincang
  3. Bakar pada suhu 170c selama 25 - 30 min atau sehingga masak. ( yana bakar 160c, 25 minit )

Selamat Mencuba :-)

Monday, April 14, 2014

DADIH SEDAP COFFEEMATE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Bertemu kembali di minggu yg baru..Alhamdulillah ~~ kejadian projek dadih ni berlaku minggu lepas lagi..mokcik tak sempat nak hupdet..line tenet dah tenat..nyampah tul..nak upload satu pic seksa bebenor..lambat..asyik loading jew..siap boleh buat gulai ayam lagi haaa :-P

Pe2pun tq bery2 much yer Kak Yatie..ternyata sgh sedap dadih coffeemate ni..Anak2 dengan incik suami mkn x benti..asyik bukak tutup esbox je kejenya ^__^..Jom layan resepi yang simple je niii :-)



DADIH SEDAP COFFEEMATE

BAHAN-BAHAN:-

10gm agar2 serbuk
1 1/2 cawan gula pasir
3 liter ( dlm 12 cawan )
200gm Coffemate Creamer
1 tin susu sejat/cair
Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Dalam periuk yang bersih masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih. Kacau rata.
  2. Perlahankan api dan masukkan creamer coffeemate dan kacau sampai creamer larut.
  3. Tuangkan susu cair dan kacau sebati. Kacau hingga hampir mendidih dan tutup api.
  4. Bahagi kepada beberapa bahagian mengikut citarasa yang di kehendaki.
  5. Yana bahagi kepada 3 bahagian. Letak perisa strawberi, coklat dan pandan.
  6. Kacau cepat2 setiap perisa tu, dan tuang ke dalam bekas. Biarkan sejuk dan bolehlah dimasukkan dalam peti ais.
  7. Siap dan bolehlah dimakan.. 
Selamat Mencuba :-)

Friday, April 11, 2014

AYAM PERCIK PASAR MALAM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Selamat hari Jumaat penuh keberkatan..Pagi ni nak tayang Ayam Percik Versi Pasar Malam.. Memang betul yer rasanya macam ayam percik yang jual kat pasar malam..manis2 gitu ^_^.. Yana buat 1/2 ekor ayam je..cukup la untuk family kami yang tak makan byk nii ~ahaksss :-P..Untuk kuah yana buat lebih sikit..simpan kat beku, esok buat versi ikan percik pulak..sedap jugakk..Tima kasih pada tuan punye resepi..Mintak izin yana share kat sini pula yer ^__^ 




AYAM PERCIK PASAR MALAM

( ANGGARAN 2 EKOR AYAM )

BAHAN-BAHAN:-

500 gm bawang besar ~ diblender
50 gm halia ~ diblender
50 gm lengkuas ~ diblender
50 gm bawang putih ~ diblender
5 batang serai ~ diblender
2 cawan gula ~ yana kurangkan
3 sudu stok ayam serbuk ~ yana guna kiub ayam
5 senduk cili mesin
5 senduk cili sos
1/2 kg santan

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam dan masak hingga ayam separuh masak
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
  4. Bakar dan siap untuk menjamu selera
Selamat Mencuba :-)

Thursday, April 10, 2014

APAM KELEDEK UNGU

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Antara kuih apam kegemaran anak2 yana..Apam Keledek..Dah banyak kali jugak yana tapi 1st time buat dengan keledek ungu..nampak cantik sangat warnanya..anak2 memang teruja nak makan..Walaupun takde kelapa parut apam ni tetap laku dengan kerasnya hehee..



APAM KELEDEK
Resepi : Kak Yatie

BAHAN-BAHAN:-

3/4 cawan gula pasir*
200 ml air*
1 helai daun pandan *(*masak sehingga gula hancur dan sejukkan )

2 cawan tepung beras
1 cawan keledek rebus 
250 ml santan
1 cawan tepung gandum
sedikit garam
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Keledek rebus di blend bersama dengan santan ( biarkan sebentar )
  2. Masak gula bersama air dan daun pandan..sejukkan
  3. Dalam mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum, yid, baking powder dan garam.
  4. Satukan semuanya dalam blender dan kisar sebati.
  5. Perap selama 1 jam. Sapu minyak pada bekas kecil2
  6. Kukus dalam bekas kecil selama 15 minit.
  7. Kalau loyang besar kukus selama 40 minit
  8. Apam ini boleh di makan bersama dengan kelapa parut
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, April 9, 2014

AYAM BERIANI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^


AYAM BERIANI
Resepi : Kak Dayang
Sumber Cuci Mata : Mas Duniaku & Kak Hana

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ dipotong ikut suka, digaul bersama sedikit kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga 3/4 masak
70gm rempah beriani Faiza ~ dibancuh dgn sedikit air
5 sudu besar minyak masak ~ utk menumis
3 sudu besar minyak sapi
Garam secukupnya
Sedikit gula
1/3 susu cair
2 sudu besar tomato puree
2 sudu besar madu ~ yana xletak xde stok

BAHAN2 KISAR:-

10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 biji cili hijau

BAHAN2 DIMAYANG :-

daun bawang 
daun ketumbar
daun pudina ~ yana x letak
1 biji bawang besar

BAHAN HIASAN:-

kismis, gajus goreng dan bawang goreng

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan minyak dan minyak sapi di dlm kuali besar. Tumis bahan2 yang dikisar hingga wangi
  2. Masukkan pes rempah beriani dan tumis sehingga pecah minyak
  3. Masukkan 5 cawan air @ secukupnya. Biarkan mendidih dan menjadi pekat
  4. Masukkan susu cair, puri tomato dan madu. Kacau rata.
  5. Masukkan bahan2 yang dimayang, garam serta sedikit gula
  6. Masukkan ayam dan gaulkan
  7. Masukkan bahan2 selebihnya dan masak hingga sebati
Selamat Mencuba :-)

Sunday, April 6, 2014

AMIE'S 1ST GIVEAWAY : DEBAR MENANTI KELAHIRAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah..berjaya juga siapkan GA Kak Amie cayang..simple2 je kak..tak sempat nak mengarang panjang..asyik kena kacau je heheee..


Okess..untuk GA ni yana kongsi kelahiran yang pertama ^__^..Selepas 7 bulan mendirikan rumah tangga dengan insan tercinta yana disahkan hamil 7 minggu..Alhamdulillah..Gembira sangat walaupun masa tu suami tiada di sisi sebab kami berjauhan lepas kawin..Banyak sangat pengalaman pahit manis masa mengandung baby pertama ni..tinggal dengan kawan2 bujang..kita je yang mengandung..masa tu kawan2 yang banyak membantu~~~

Awal kehamilan tiada masalah melanda..hinggalah minggu ke 35 yana mula dapat darah tinggi..Alahaii..dah jaga betul2 pun dapat jugak penyakit tu hehee..Tanggal 12 Jun 2010 yana dikejarkan ke hospital kerana darah tinggi 180/90 masa buat monthly checkup di klinik..Pertama kali naik ambulan..Ya Allah laju betul ambulan macam la aku dah nak beranak~ dalam hati je cakap mcm tu~MA terus check tekanan darah yana..turun sikit 140/90 tapi still tinggi..dalam ambulan call suami bagitau kena masuk hospital..terus dia beli tiket naik bas datang dari Penang..masa tu kami PJJ..dia kerja kat Penang yana kat selangor ^__^

Hari ke 3 di hospital tak ada tanda darah yana kembali normal. So, doktor ambil keputusan nak induce.. Cakap ok je walaupun dalam hati hanya Allah yang tahu betapa takutnya diri ini..buat lah apa saje doktor janji semua selamat. Jam 3 petang keesokkan harinya yana di induce. Ada juga dengar cerita dari akak2 yang berpengalaman beritahu induce akan lebih sakit dari sakit tanpa induce. Kita dengar aje sambil berdoa moga dapatlah menahan kesakitan yang akan di alami bila2 masa aje..

Jam 6 petang dah mula rasa sakit sikit2. Sambil tahan sakit tu sempat lagi makan pulut kuning dengan kerutuk ayam mama buat..selera betul makan..tak cukup satu tupperware hehee..Sekitar jam 10 malam rasa sakit makin kuat tapi masih dapat di tahan. Bila nurse check pintu baru terbuka 2cm..Alahai lambatnya. Sebab baru terbuka 2cm, nurse bagi yana ubat tidur dulu. Dia suruh  rest sebab takut nanti darah yana akan lagi cepat naik. Sebelum terlena dibuai mimpi sempat call suami suruh dia datang hospital lepas subuh sebab rasa macam baby dah nak keluar dah..Lepas tu terus yana lena..

Pukul 3.30 pagi yana terjaga dan terus ke bilik air. Keluar dari bilik air rasa sakit makin kuat dari tadi. Dah nak bersalin kot. 10 minit kemudian terdengar bunyi 'pop'. Habis satu katil basah. Terus panggil nurse dan dia suruh yana berjalan ke bilik sebelah sebab nak check bukaan pintu. Dia cakap air ketuban dah pecah.

Perlahan lahan jalan masuk dalam bilik dan baring atas katil. Tiba2 nurse yang sedang check pintu terus menjerit panggil kawan dia yang tengah syok makan jeruk. Kepala baby dah nampak dia jerit. Baby dah nak keluar. Terus dia orang berdua tolak katil yana sambil suruh mengiring dan jangan teran lagi. Masa tu hanya Allah je yang tahu. Dah lah suami tak ada di sisi..Dalam hati hanya mampu berdoa moga semuanya selamat..

Sampai je bilik bersalin nurse suruh tukar baju dulu. Yana tukar cepat2 sebab dah tak tahan sangat. Rasa macam betul2 dah nak keluar tapi nurse suruh tahan lagi. Yana baring je atas katil dan terus teran. Kali yang ketiga teran Alhamdulillah..tepat jam 3.55 pagi 17 Jun 2010 keluarlah puteri pertama kami Nur Damia..Tapi agak terkilan juga sebab tak dapat peluk dia sejurus lepas lahir. Nurse terus bawak dia masuk 'istana kaca'. Dia lahir tak cukup bulan..sebulan awal dari due.. Lahir pun kecil je 1.64kg..

8 jam selepas kelahiran Damia, baru yana dan suami dapat pegang dan bagi Damia susu pertama..rasa nak menangis je masa tengok dia dalam istana kaca..kecil je dia..Nak pegang pun takut ^__^.. Alhamdulillah..seminggu kemudian yana dan damia keluar dari hospital..Masa tu berat Damia 1.8kg..Rasa nak melompat je masa doktor beritahu dah boleh discharge hihii..

Sekarang Damia dah membesar bagai juara..dah jadi kakak pun..Kelahiran kedua tak ada masalah apa2..Alhamdulillah..syukur sangat2 sebab senang juga bersalin ^__^ 

Damia dalam istana kaca ^__^
Damia usia 2 hari
Damia hari ini  3 tahun ++ ^__^
Okess Kak Amie..homework dah siap..Harap puas hati yer kak heheee..
* Yana suka warna biru & Pink ^__^

Saturday, April 5, 2014

MUFFIN VANILLA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^


Juadah petang tadi..Vanilla Muffin yang senang je nak buatnya..rasanya ok..tambah pula dgn choc chip lagi okess..seronok tgk anak2 makan ^__^ Lepas ni buat letak filling pulak..lagi laju muffin habis..jom semak resepinya~~~ 






VANILLA MUFFIN


BAHAN-BAHAN :- ( 2 dozen muffin ) ~ yana bt 1/2 adunan je

8 sudu mentega ~ dicairkan
4 cawan tepung
2 cawan gula
2 cawan susu segar
4 tbsp baking powder
1 tsp gara,
2 biji telur
1 tbsp esen vanila


CARA PENYEDIAAN:-

  1. Gaulkan kesemua bahan hingga sebati
  2. Isikan adunan tadi ke dalam bekas muffin
  3. Bakar selama 20 minit suhu 180c
Selamat Mencuba :-)

BIHUN SOTO

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^

Bihun soto ~ tak pernah puas menikmatimu heheee..Salah satu makanan feberet yana..memang selalu buat untuk diri sendiri..kalau bulan puasa 2 3 kali juga akan diulang bihun soto nii..memang best sangat dapat makan dengan begedil and paling penting harus ada sambal kicap yang pedas menggiler..hirup kuah yg masih panas+pedas..fuhhhh..heaven kejap hehee..

Bihun Soto ni yana selalu guna resepi Kak Yatie..memang kena dengan selera yana sekeluarga..tq yer kak untuk resepinya..lagi sekali yana share kat sini ^___^


MEE HOON SOTO 

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ di potong 4, 2 keping bahagian dada di goreng bersama sedikit garam
2 batang serai ~ dititik
1/2 inci lengkuas ~ di hiris
2 sudu besar rempah sup adabi
2 sudu besar rempah kurma adabi
1 rempah sup bunjut adabi
1 sudu besar lada putih ~ ditumbuk halus/lumat
Minyak untuk menumis
6 cawan air satau secukupnya
garam dan sedikit gula

BAHAN KISAR:-

5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia

BAHAN TUMIS;-

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 ulas bawang merah ~ di mayang
2 ulas bawang putih ~ di hiris

CARA NAK BUAT:-
  1. Bersihkan ayam, potong 4 besar, 2 keping bahagian dada di goreng. Bila dah siap, sejukkan dan di siat2kan. Ketepikan dulu. Sementara ayam yang selebihnya di cincang kecil.
  2. Panaskan periuk dan masukkan 1/2 cawan minyak masak. Tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan2 kisar, kacau sebati dan masukkan serai dan lengkuas.
  3. Masukkan rempah sup dan rempah kurma yang di bancuh dengan sedikit air. Masukkan pula lada putih yang ditumbuk halus. Tumis lagi sehingga terbit minyak.
  4. Masukkan ayam dan masukkan sekali air secukupnya.
  5. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula. Perasakan.
  6. Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan bersama mee yang telah dicelur.
BAHAN-BAHAN PENYEDIAAN MEE SUP:-
  1. 1 bungkus mee hoon ~ direndam, di celur dan di toskan
  2. 1 mangkuk taugeh ~ buanf akar, cuci, celur dan toskan
  3. Daun sup, daun bawang ~ cuci, toskan dan dihiris halus
  4. Bawang goreng
CARA NAK BUAT:-
  1. Masukkan mee yang telah di celur ke dalam mangkuk. Taburkan daging ayam di goreng dan disiatkan tadi. Masukkan taugeh dan tuangkan kuah sup.
  2. Taburkan daun bawang sup/daun bawang dan bawang goreng. Siap dan boleh di makan bersama sambal kicap.
SAMBAL KICAP

10 tangkai cili padi merah
15 tangkai cili padi hijau
3 ulas bawang putih ~ bakar sebentar
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar gula
1 sudu kecil minyak masak ~ supaya biji cili hancur
2 biji limau kasturi ~ ambil jusnya

CARA NAK BUAT:-
  1. Kisar cili padi merah dan cili padi hijau, minyak, bawang putih bersama kicap tadi.
  2. Tuangkan dalam mangkuk dna campurkan jus limau kasturi tadi. Gaul sebati.
  3. Boleh di makan bersama mee hoon sup tadi. Sedap juga di makan bersama begedil ayam.
Selamat Mencuba :-)

Friday, April 4, 2014

SERI MUKA GULA MELAKA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Kuih Seri Muka Gula Melaka kegemaran anak2 yana..suka sangat kalau ada kuih ni depan mata dorang..Yana selalu guna resepi dari Kak Naz..Tq yer Kak Naz cayang share resepi nii..mintak izin yana share kat sini pulak yer ~~




SERI MUKA GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN LAPISAN BAWAH

1 cawan beras pulut
1 1/4 cawan santan cair
1/2 tsp garam

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Basuh beras pulut dan toskan.
  2. Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama dengan santan cair dan juga garam
  3. Kukus sehingga masak
  4. Setelah masak, sapu sedikit minyak pada loyang segi empat 7 x 7 inci dan lapikkan dengan sehelai plastik
  5. Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan tekan2 biar padat dan rata
BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS

200 gm gula melaka ( potong kecil-kecil )
1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
2 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/4 cawan tepung gandum
1/2 tsp garam

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Masak gula melaka bersama 1/2 cawan air hingga gula larut
  2. Di dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapis masuk larutan gula melaka tadi. Kacau sebati hingga tiada ketulan. ( klu ada ketulan, boleh ditapis )
  3. Masakkan adunan di atas api hingga naik wap
  4. Tuang adunan ke atas lapisan pulut di dalam tadi dan kukus selama 10 minit - 15 minit atau sehingga masak
  5. Sejukkan kuih dan potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan
Selamat Mencuba :-)

Thursday, April 3, 2014

GARLIC FISH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu simple2 je semalam..Garlic Fish resepi dari Kak Mas DuniaKu tokey kek yang makin maju ^__^.. Dah banyak kali jugak yana buat resepi ni..hb dan anak2 suka..tukang masak ni pun lagi suka..masak cepat..makan pun sodapp heheee..

Tq Kak Mas share resepi..Moga rezeki akak makin bertambah..Pada kengkawan boleh cuba resepi ni yer..senang ajee..jom semak resepinya~~


GARLIC FISH
Resepi : Mas Duniaku

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan talapia
garam secukup rasa
sedikit lada putih
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
minyak utk menggoreng

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Talapia dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit utk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan.
  2. Lumurkan talapia dengan garam dan serbuk lada putih hingga rata
  3. Satukan tepung gandum dan tepung jagung dan salutkan talapia dengan campuran tepung tadi.
  4. Goreng talapia hingga garing dan masak.
  5. Angkat dan toskan.
  6. Letak dalam pinggan hidangan.

BAHAN SOS

1/4 cawan sos tiram Maggi
3 sudu besar sos plum
sedikit kiub ikan bilis
1 sudu kecil
madu ~ x letak pun x pe
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
cili padi ~ ikut kepedasan dicincang halus
1/2 biji bawang besar ~ potong bulat2
1 tangkai daun bawang ~ potong2
sedikit gula dan garam jika perlu
sedikit air panas

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati
  2. Masukkan sos tiram dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit air panas, madu, sedikit gula dan kiub ikan bilis, kacau lagi
  3. Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan tuang sos atas talapia tadi
  4. Sedia dihidang..
Selamat Mencuba :-)